Bardaktaki gizli tehlike! Birbirine karıştırıp içerseniz...Sonbaharın yüzünü göstermesiyle birlikte bitki çaylarına rağbet de arttı. Koronavirüs, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara kalkan oluşturmak isteyenler, aktarların kapısını çalıyor ancak dikkatli olmakta fayda var. Düzenli olarak tüketildiğinde pek çok faydasının bulunduğu kanıtlanan bitki çaylarının yanlış seçimi ve aşırı tüketimi ise sağlığa zarar verebiliyor!
Bitki çayları ve baharatların içine karışan otlar vücudu zehirliyor!Bitki çayları ve baharatlar doğru yöntemlerle hasat edilmezse doğada 6 bine yakın çeşidi bulunan zehirli otlar, mutfağımıza gelerek bizi hasta ediyor! Genetik Mühendisi Prof.Dr. Metin Turan, “Zehirli otların bünyesinde 'alkaloit' dediğimiz insanlar için tehlikeli toksinler bulunuyor. Bunlar kanserden tutun da karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden oluyorlar" dedi. İşte bilmemiz gerekenler...
Böyle saklanan baharatlardaki küf zehirliyor!Baharatları plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklamak "aflatoksin" adı verilen zehirli küf gelişimine neden oluyor! Prof.Dr. Hakan Karagöl, “Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye hatta karaciğer kanserine bile yol açabiliyor" dedi
Gıdada gizli zehir "Aflatoksin"Yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek küf zehiri denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi “Aflatoksin”dir.