GündemZeytinlik tasarısına ‘kadro’ düzenlemesi

Zeytinlik tasarısına ‘kadro’ düzenlemesi

03.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zeytinliklerin görüşüldüğü tasarıya milletvekiline kadro düzenlemesi eklendi. Buna göre vekilliği biten kadro olmasa da üniversiteye dönebilecek. Muhalefet ise paketin amacından saptığını öne sürüyor...

Zeytinlik tasarısına ‘kadro’ düzenlemesi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na gelen, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’na eklenen bir madde tartışma yarattı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi halinde yasalaşacak olan düzenlemeye göre, milletvekili seçilmeden önce öğretim üyesi olanlar, bu görevleri bittikten sonra kadro şartı aranmadan ayrıldıkları üniversiteye dönebilecek. Düzenlemeye tepki gösteren CHP Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi Kazım Arslan, üretim reform paketinin, amacından tamamen saptığını, zeytin çiftçisini, mera hayvancısını ve kıyılarda yaşam süren vatandaşı kaygıya sürüklediğini savundu. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da “Türkiye, kan ağlarken, Şırnak’taki 13 şehidine ağlarken, gece yarısı komisyona yine bu tasarıyı getirip milletvekilliği emekliliğine ikinci bir maaş, kıyak bir maaş eklediler” dedi.
‘Amacından saptı’
Arslan, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “üretim reformu paketi” adıyla TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na gelen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın dün akşam itibarıyla amacından sapmış bir halde kabul edildiğini söyledi.
Tasarıya, üretim reformuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan maddelerin eklendiğini dile getiren Arslan, şunları söyledi: “Bu tasarı, tam anlamıyla bırakın torba yasası olmayı, tamamen çuval yasası konumuna geçmiştir. Sanayicinin, esnafın sorunlarını çözmek için yola çıkan tasarı, dün akşam alelacele getirilen korsan maddeler ile gerçekten amacından sapmış, farklı bir alana doğru gitmiştir. Milletvekilliği biten akademisyenin, profesör maaşı ve kadrosu ile üniversiteye dönmesinin, hem emekli vekil maaşı, hem profesör maaşı almasının üretim reformu paketiyle ne ilgisi ne alakası var? Özelleştirmeler sonucu kamu zararına yol açmış Bakanlar Kurulu üyelerine, özelleştirme bürokratlarına geri ödetilecek paraların, korsan bir yasa maddesiyle affedilmesinin üretim reform paketiyle ne ilgisi var? Bu son dakika önergesinin, zeytinliklere kamu yararı bahanesiyle saldıranların yeni bir oyunu olduğunu görmekteyiz. Zeytine, meraya, kıyıya çare bulmak varken son dakika önergesiyle üniversite adı değiştirmenin üretim reform paketiyle ne ilgili var? Üretim reform paketi amacından tamamen sapmıştır. Zeytin çiftçisini, mera hayvancısını, kıyılarda yaşam süren vatandaşı kaygıya sürüklemiştir. Çıkan yasa tasarısı ile zeytin üretiminin azaltılmasına, hayvancılığın da yok edilmesine yol açacak bir düzenleme getirilmiştir.”
Mevcut Zeytin Yasası’nın tümüyle doğru olduğunu ve asla dokunulmaması gerektiğini belirten Arslan, zeytin, mera ve kıyı maddelerinin ve getirilen istisnaların TBMM Genel Kurulu’nda derhal çıkarılmasını istedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye de seslenen Arslan, “Size bu zeytinlik, mera ve kıyı kanunu için hangi şirketler, hangi isimler baskı kurmuştur?” diye sordu.
‘Kıyak maaş’
CHP Mersin Milletvekili Atıcı da tasarıda milletvekilliği biten öğretim üyelerinin üniversiteye döndüklerinde hem milletvekili emekli hem de öğretim üyesi maaşlarını almalarına olanak sağlayan bir maddeye de yer verildiğini anımsatarak, “Türkiye, kan ağlarken, Şırnak’taki 13 şehidine ağlarken, gece yarısı komisyona yine bu tasarıyı getirip milletvekilliği emekliliğine ikinci bir maaş, kıyak bir maaş eklediler” diye konuştu.

İstedikleri yere atanabilecekler

Komisyonda Ak Parti önergesiyle tasarıda değişiklik yapıldı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60. Maddesine bir fıkra eklendi. Komisyonun kabul ettiği düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda da kabulü durumunda, milletvekili seçilmeden önce öğretim üyesi olarak çalışan bakan ve milletvekilleri, kadro şartı aranmaksızın ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına, uygun kadro olursa da istedikleri üniversiteye atanacaklar. Uygun kadro olması durumunda Türkiye’nin istedikleri yerindeki başka bir yükseköğretim kurumuna atamaları yapılacak. Atanan eski milletvekilleri, milletvekili emekli maaşının yanı sıra üniversiteden de maaş alabilecek.

TEMA’dan eleştiri

Haberin Devamı

TEMA Vakfı, “zeytinlik sahalarıyla” ilgili düzenlemeleri eleştiren bir rapor hazırladı. Milletvekillerine gönderilen raporda, yapılacak değişikliklerin gıda güvenliği olmak üzere çevre, insan sağlığı, doğal hayat ve tarımsal üretimi tehdit ettiği savunuldu. Raporda, zeytinliklerin “bakanlıklarca alınacak kararla kamu yararı güden tüm yatırımlara tahsis edilebileceği” belirtilirken, yerleşim yerlerinde kalan organiza sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin taşınırken mera alanlarının kullanılacağı ve kıyılarda yapılmasına izin verilen sağlık tesislerinin eko sistemi tahrip edeceği savunuldu.