28.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ARİF BALKAN / İstanbul
Samatya’dan Yenikapı vapur iskelesine kadar uzanan sahil alanında deniz doldurularak yapılacak 715 bin metrekarelik dev miting ve gösteri alanının inşaatına başlandı. Geçtiğimiz hafta başlayan meydan düzenlemesi birinci etap inşaatı çalışmalarında önce deniz dibi taşla doldurulacak. Onlarca kamyonun taşıdığı hafriyat meydan alanının mendireği olacak iki kilometre uzunluğundaki yolun yapımında kullanılacak.
‘Geri dönüşü olmayan hata’
Kayalardan temizlenen deniz tabanına daha sonra taş dökülecek ve temellerin sudan aşınması önlenecek. 30 milyon 881 bin TL bedelle ihale edilen birinci etap inşaatının 300 günde tamamlanması bekleniyor. Projenin ikinci etabında ise temeller atılacak ve denizin doldurulması çalışmaları başlayacak. Çalışmalar sona erdiğinde Yenikapı sahilinde, 518 bin metrekaresi dolgu, 715 bin metrekare büyüklüğünde 1 milyon 250 bin kişilik bir miting, gösteri, konser ve yeşil alan olacak.
Deniz doldurularak yapılacak meydan, şehir plancıları ve mimarların eleştirilerinin hedefi oldu. Kentin kültür mirası üzerinde önemli hasar oluşturacağı görüşünde birleşen uzmanların projeyle ilgili görüşleri şöyle:
Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı): Tarihi yarımada ve korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli bir sit alanından bahsediyoruz. Siz bu alanda İstanbul’un alelade bir yerinde meydan yapıyorcasına tüm tarihi unsurları gözardı ederek bir meydan fonksiyonu getiriyorsunuz. Korunması gereken bir alandan özellikle insanları uzak tutmanız gerekirken bu şekilde yoğun faaliyetli alanlar oluşturma gayretini anlamak mümkün değil. Plan bütünlüğüne aykırı eylemler söz konusu. İmar planları çok yeni bir tarihte yapıldı. Hemen arkasından bu proje ortaya çıktı. Neresinden tutarsanız tutun elimizde kalacak bir plan. İmar planında yapılan değişiklikler kıyı kanunumuza aykırıdır.
l Mücella Yapıcı (Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi): “Proje tarihi yarımada üzerindeki kültürel zenginliği hiçe sayarak oluşturulmuş ve endişe verici. Tarihi zenginliği uluslararası anlamda koruma altına alınmış bir bölgenin böyle yüksek yoğunluklu bir projeyle zarar görmemesi mümkün değil.
Deniz doldurularak yaratılacak tahribat geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturacaktır. Yapımı gibi sonrasında da gerek araç yoğunluğu gerekse de insan yoğunluğu o bölgenin altından kalkamayacağı yükleri beraberinde getirecektir.”
Projede neler var?
Bölgeye 1 milyon 250 bin kişilik miting alanı, 2 bin 200 araç ve 760 otobüs kapasiteli iki açık otopark yapılacak. Meydanın altında İleri Biyolojik Arıtma Tesisi kurulacak. Meydanda bir sahne, sağlık, idari ve güvenlik birimleri, kafe, büfe, restoran, sergi alanları olacak.
Karar beklenmedi
İstanbul 1 No’lu Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 23 Ocak 2012’de proje kapsamında yapılacak dolgunun kentin silüeti ve topografyasını bozacağı yönünde olumsuz görüş belirtti. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu olumsuz görüş üzerine dolgunun “sit alanına değil denize yapılacağını” belirtip projeye onay verdi. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi de 11 Ocak 2012 tarihinde, projenin “kültür varlıklarına hasar vereceğini ve tarihi dokuyu bozacağını” gerekçe göstererek İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebiyle başvuruda bulundu. Ancak mahkeme kararı çıkmadan çalışmalara başlandı.