GündemYeni yıl, yeni yaş hediyesi böbrek!

Yeni yıl, yeni yaş hediyesi böbrek!

01.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

10 yıldır böbrek hastası olan ve 5 yıldan beri de diyalize giren Filiz Okumuş’a kardeşi Leyla Aktaş donör oldu. Verdiği böbrek ablasını hayata bağlamasının yanı sıra hem doğumgünü, hem de yılbaşı hediyesi oldu

Yeni yıl, yeni yaş hediyesi böbrek

Lüleburgaz’da yaşayan 43 yaşındaki Filiz Okumuş, kardeşinin verdiği böbrek sayesinde yeni bir hayata başaldı. 31 Aralık gecesi dünyaya gelen Okumuş’a kardeşinin böbreği hem yeni yıl hem de doğumgünü hediyesi oldu. 10 yıldan beri böbreklerinden rahatsız olan Okumuş’a 2012 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Okumuş’a iki yıl diyet tedavisi uygulanıyor ancak böbrekler tamamen iflas edince 2014 yılında periton diyalize başladı. Ancak periton diyaliz için takılan katater göbek fıtığına neden oldu. Bu arada tiroit bezlerinde kanser teşhis edildi. 2015’te hemodiyalize başlayan iki çocuk annesi Filiz Okumuş, göbek fıtığı zamanında alınmadığı için ince bağırsaklarının bir kısmını da kaybetti.

Haberin Devamı

Ölümden döndü

Trakya Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde 2016 yılında göbekfıtığı ve ince bağırsağından ameliyat oldu. İç kanaması durmadığı için hemen akabinde ikinci bir ameliyata alındı. Bir hafta yoğun bakımda ve 2 ay da hastanede müşayede altında tutulan Okumuş bu süre içinde 8 gün boyunca ne bir şey yiyebildi ne de su içebildi. Bu iki yıllık süre içinde de troid kanserinin tedavisi de gördü.

Geçtiğimiz yıl böbrek nakli olmak için donör listesine yazılan Okumuş, sağlığı iyice kötüleşmesine rağmen kendisine uygun böbrek bulunamadı. Eşi Hayati Okumuş, donör olmak istedi ama şekeri yüksek çıktığı için doktorlar tarafından nakle uygun bulunmadı. Okumuş için son çare 36 yaşıdaki kızkardeşi Leyla Aktaş, donör olmak için kan verdi. Dokular uyuşunca ameliyat için İstanbul Halkalı’daki Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi ve organ nakli uzmanı Dr. Ercüment Gürlüler’e başvurdular.

Haberin Devamı

‘Diyaliz merkezine gidin’

Bir hafta süren test ve tetkiklerden sonra Okumuş ve kızkardeşi Aktaş 14 Aralık’ta ameliyata alındı. Acıbadem organ nakillerinden sorumlu genel koordinatör Prof. Dr Remzi Emiroğlu’nun da katıldığı 4 saat süren başarlı ameliyat sonrasında Filiz Okumuş sağlığına kavuştu. Kardeşinden alınan böbrekleri sağlıklı şekilde çalışan Okumuş bir hafta sonra hastaneden taburcu edildi. Kardeşi Aktaş 31 aralık gecesi doğan ablası Filiz’e böbreğinin tekini vererek hem sağlığına kavuşturdu, hem de yeni yıl ve doğumgünü hediyesi verdi.

Filiz Okumuş tedavi sürecinde en çok desteği eşi, kızları ve kardeşinden gördüğünü belirterek, “Tedavi sürecinde insan çok fazla yanlızlaşıyor. Hastalık benim yanı sıra çocuklarımın psikolojisini bozdu. Kardeşim bana ikinci bir yaşam verdi. Duygularımı anlatamıyorum. Kardeşimin ailesi de donör olmasını çok anlayışlı karşıladı. Diyaliz merkezlerini herkes bir kere ziyaret etsin ve bu insanların neler yaşadığını bir görsün. Ondan sonra böbrek donörü olmaya karar versin” dedi.

‘Filiz şanslı hasta’

Haberin Devamı

Leyla Aktaş, ablasının tedavi sürecinde kendisine hep destek olmak istediğini belirterek, “Onu o halde görmeye dayanamıyordum. Gözümün önünde eriyip gidiyordu. Hiç düşünmeden donör olmaya karar verdim. Şimdi her şey çok iyi diyalize girmiyor çoluğunun çocuğunun başında. Doğumgünü ve yılbaşı hediyemle inşallah çok çok uzun yıllar benim ve çocuklarının yanında olur” diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren Uzman Dr. Gürlüler, ameliyat sonrasında her şeyin yolunda gittiğini belirtti. Bu tür ameliyatlarda sorunun ilk başlarda çıktığını belirten Gürlüler, “Vücudun yeni organı reddetmesi gibi bir şey söz konusu değil. 10 yıldır böbrek yetmezliği ve 5 yıldır diyalize giren Filiz şanslı hastalardan, kardeşi sayesinde yeni bir yaşama başladı” diye konuştu. Türkiye için önemli olanın canlı nakil olmadığına dikkat çeken Dr. Gürlüler, “Kadavradan organ naklini gerçekleştirirsek daha mutlu olacağız. Dünyada canlı dönör yüzde 20, bizde sadece yüzde 5. Herkes bağışlayabilse canlı insanlardan ameliyat yapmak zorunda kalmayız, diyalize mahkum olanları da kurtarırız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bilet paralarını bile hastaneler karşılıyor

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak 2017 yılı içinde 130 karaciğer ve 147 böbrek nakli yaptıklarına dikkat çeken uzm. Dr. Gürlüler “Türkiye’de 30 bin böbrek hastası bulunuyor. Diyaliz sosyal anlamda da hastalara büyük yük. Haftada 3 gün diyalize girmek zorunda kalıyorlar iş yaşantısında büyük sıkıntı çekiyorlar hatta çalışamıyorlar” dedi.

Devletin 10 yıl önce çıkardığı Organ nakli kanununda hastadan hiç bir fark alınmadığına da değinen Dr. Gürlüler “Van’dan Hakkari’den gelen hastaların uçak paraları bile hastane tarafından ödeniyor. Bir diyalizin iki yıllık maliyeti organ naklinden daha fazla devlete yük getiriyor” şeklinde konuştu.