Gündem‘Yeni tip casusluk’ yeniden Meclis’te

‘Yeni tip casusluk’ yeniden Meclis’te

19.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

AK Parti, muhalefetin “etki ajanlığı” iddiası üzerinden eleştirdiği ve tepkilere neden olduğu için 9. Yargı Paketi’nden çıkarttığı düzenlemeyi, dün sunduğu 23 maddelik yeni yasa teklifiyle yeniden Meclis’e getirdi.

‘Yeni tip casusluk’ yeniden Meclis’te

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA - Teklifte yer alan önemli düzenlemeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

*TCK’daki “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” suçları kapsamına yeni bir suç tanımı ekleniyor. Buna göre devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi ayrı bir suç olarak düzenlenmiş olacak.

* Fiilin savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış olması halinde ise faile 8 ila 12 yıl hapis cezası verilecek. Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılacak.