06.09.2008 - 17:00 | Son Güncellenme:
ADANA (DHA)
Holding şirketlerinden Yedigöze Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından inşa edilen Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES), derivasyon tünellerine ilk su verildi.
Adana'nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri sınırlarından geçen Seyhan Nehri üzerine kurulan Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kapsamında nehrin yönü değiştirilerek, uzunlukları 898 ve 857 metre, çapı ise, 8 metre olarak inşa edilen derivasyon tünellerine ilk su verilmesi için tören düzenlendi. İmamoğlu Kaymakamı Nail Anlar, Aladağ Kaymakamı Ersin Tepeli, DSİ 6'ncı Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Sanko Holding Yönetim Kurulu üyeleri Adil ve Sami Konukoğlu, Sanko Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Bak, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz ve yöre halkı ile şirket çalışanlarının katıldığı törende konuşan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Seyhan Nehri üzerinde sulama ve enerji amaçlı olarak projelendirilen Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'te, bundan sonraki süreçte enerji santrali binası, su alma yapısı ve gövde inşaatının yapılacağını söyledi. Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in kurulu gücünün 320 megavatt, yıllık üretimin yaklaşık 1000 Gwh (1 milyar kilovatsaat) olacağını ve proje kapsamında 75 bin hektar arazi sulanacağını belirten Konukoğlu, “İmamoğlu Ovası sulaması ile yeni bir Çukurova oluşmasını sağlayacak Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES, 600 milyon dolara mal olacak. Enerji ihtiyacının kesintisiz, kaliteli, güvenilir, ekonomik ve çevreyi mümkün olan en az düzeyde etkileyecek şekilde karşılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretimi yapan hidroelektrik santraller büyük önem taşıyor” dedi.
SU AKAR TÜRK YAPAR
Sanko Holding'in, rüzgar enerji santrali de kurduğunu anımsatan Konukoğlu, “Dağlardaki rüzgarın esintisini, nehirlerdeki suyun serinliğini enerji olarak evlere, işyerlerine, yaşam alanlarınıza getireceğiz” diye konuştu. Konukoğlu, enerji yatırımlarının özel sektöre açılması sonrasında, ‘Su akar, Türk bakar’ anlayışının yerini, ‘Su akar, Türk yapar’ anlayışına bıraktığını ekledi.
Konuşmaların ardından, derivasyon tünellerine ilk su verildi. Törene katılanlar, suyun tünellere girişini ve tünellerden çıkışını izledi.