GündemYatay geçiş nasıl yapılır, şartları nelerdir ve yatay geçiş üniversite kontenjanları

Yatay geçiş nasıl yapılır, şartları nelerdir ve yatay geçiş üniversite kontenjanları

17.04.2018 - 09:54 | Son Güncellenme:

Günümüzde İstanbul ve çevre illerdeki üniversite puanlarının yüksek olması sebebiyle birçok öğrenci Anadolu’da veya farklı şehirlerde bulunan okullarda eğitim hayatlarına devam etmek zorunda kalabiliyor. Puanı yeterli olmayan bu adaylar, ailelerinden uzak bir yerde eğitim hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Buna ek olarak özellikle mühendislik alanlarında eğitim alınan şehrin ve üniversitenin büyük önem taşıyor olması, insanların farklı yollara yönelmesine sebep oluyor.

Yatay geçiş nasıl yapılır, şartları nelerdir ve yatay geçiş üniversite kontenjanları

Bu durumda olup da farklı şehirlerde okumak istemeyen adaylar için bazı şartların sonucunda yatay geçiş imkânı tanınıyor. 2. sınıfa gelmiş adayların başvuruları sonucunda belli koşulları sağlamaları durumunda eğitimlerine normalde giremediği bir üniversitede devam etmesine izin veriliyor.

Nedir bu yatay geçiş?
Yatay geçiş, kısaca eğitim alınan üniversitenin değiştirilmesi olarak açıklanabiliyor. Yatay geçiş nedir, sorusuna verilecek en kısa ve öz açıklama bu sayılabilir. Buna ek olarak daha detaylandırılmak istenirse yatay geçiş, üniversite sınavı kazanılıp üniversitede eğitime başlandıktan belirli bir süre sonra aynı bölüm veya farklı bir bölüm için farklı üniversitede eğitim imkânının tanınmasıdır. Bu imkânın tanınması için belirli şartlar bulunuyor.

Yatay geçiş için gerekli şartlar
İlk şart olarak puan türü önem taşıyor. Eğer aynı puan türünde bir geçiş yapılmayacaksa burada o puan türüne dair hesaplamaların da yapılmış olması gerekiyor. Bu yüzden üniversiteye giriş sınavlarında alanınıza ait olmasa da sınavların tamamına girmek önem taşıyor. Kazanıldıktan sonra bölüme alışılamayabilir. Bu gibi durumlarda, yatay geçiş mümkündür fakat bu puan türü şartı sağlanmalıdır.

Eğer TM bölümünden üniversiteye girildiyse ve MF bölümüne geçilecekse bu alanda da hesaplanmış bir puanın olması gerekiyor. Diğer bir şart ise not ortalamasıdır. 3-3,5 arasında not ortalaması gerekli ve geçişin olumlu sonuçlanması için yeterli olabiliyor. Süreçle ilgili karşımıza çıkan bir şart daha var, Bu da 1. öğretim yılının tamamlanmış olmasını gerektiriyor. Eğer 2. sınıfa geçilmediyse yatay geçiş yapılamıyor.

Her kurum arasında yatay geçiş mümkün mü?
Bazı kurumlar arasında yatay geçiş mümkünken bazıları arasında mümkün olmamaktadır. Açık öğretimden normal öğretime geçiş hakkı tanınıyor. Açık öğretim ile uzaktan arasında da geçişe imkân tanınıyor. Ayrıca bunların tam tersi durum da mümkün oluyor. Son olarak TSK ve Polis Akademisi okullarından normal üniversitelere geçiş yapılabiliyor.

Kontenjanlar üniversiteler tarafından ilan ediliyor
Kontenjanları, her üniversite kendi durumuna göre belirliyor. Genelde bu oran yüzde 5 olarak kalıyor fakat değişme ihtimali de bulunuyor. Azalabiliyor veya artabiliyor. Örnek verilecek olursa, normal şartlarda 500 kontenjanı olan makine mühendisliği bölümü her sene 25 öğrenciyi yatay geçişle alabiliyor.