Gündem‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

04.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet, 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü'nde 'Ailem olur musun?' projesini başlatıyor. Barınaklar da dahil sokak hayvanlarıyla ilgili tüm konuları paylaşacağımız projeyle, sahipsiz can dostlarımızı yeni yuvalara kavuşturacağız. Ceren Çetinkaya, 2.5 aylıkken işkenceye uğramış halde bulup sahiplendiği, 'Karmela' adını verdiği köpeğinin bakımla, sevgiyle hayatta kalmasını sağladı. Çetinkaya, şimdi Karmela'dan uzak kalmaya dayanamıyor.

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

Gülden Çoktan  - Bugün onların günü. Hollandalı sokak hayvanı vakıflarının girişimiyle 2010'da ilan edilen 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü'nde dünya genelinde sokaklarda yaşayan milyonlarca hayvanın yaşadıkları sorunlara dikkat çekiliyor. Dünyada 600 milyon sokak hayvanı olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'deki sokak hayvanlarına dair tahminler ise 10 milyon civarında. Hayvan barınaklarındaki şartlar, sokak hayvanlarına nasıl destek olunabileceği ve sahiplenilecek can dostlar için bugün Milliyet "Ailem olur musun" projesini hayata geçiriyor. Sokaklarda sıcak bir yuva bekleyen can dostların hikâyelerini paylaşacağız ve onları yeni aileleriyle buluşturacağız.

YAPIŞTIRICIYLA TÜYLERİ...

Milyonlarca hayvan sokaklarda hayatta kalma savaşı veriyor, aç susuz kalmalarının yanı sıra şiddete uğruyorlar. Ceren Çetinkaya'nın 2.5 aylıkken sahiplendiği Karmela onlardan sadece biri. Demirören Medya Dijital Pazarlama Müdürü Çetinkaya, ilk köpeği Karabiber’i Parvovirüsü nedeniyle kaybetti.

Karmela’yla ilk kez bir kömürlükte, tüyleri yapıştırıcı ile çekilerek işkence görmüş bir vaziyette buldu. Çetinkaya, o günlere geri dönerek Karmela ile tanışmalarını anlattı:

Haberin Devamı

“Karmela’yla ilk tanıştığımızda 2.5 aylıktı. Çok kötü durumdaydı. Tüyleri yapışken bir şeyle çekilerek işkenceye maruz kalmıştı. Vücudunun sağ ve sol tarafındaki deriler dökülmüştü. Bütün vücudunu kaplayan çok ileri seviye de bir mantar hastalığı vardı. Sürekli kaşındığı içinde derisinde enfeksiyon oluşmuştu. Veterinere götürdüğümüzde de ‘uzun yaşamaz, bir iki haftalık bir ömrü var gibi duruyor' dendi. Zor da olsa süreci bir ay gibi kısa bir sürede beraber atlattık. Şimdi 4.5 aylık. Son derece sağlıklı ve insanlara karşı çok sevecen bir hale dönüştü.

EVLAT SAHİBİ OLMAK GİBİ...

Çoğu kişi apartman dairesinde yaşadığı için hayvan sahiplenmeye tereddüt ediyor. Büyük köpeklerin apartman dairelerinde bakılamayacağına dair bir kanı var. Bu nedenle de küçük köpekler tercih ediliyor. Doğru bir eğitim ve düzenli bir mama programı ile büyük bir köpekle de apartmanda yaşamak mümkün. Onların alandan çok bizim sevgimize ihtiyacı var. Hayvan sahibi olmanın evlat sahibi olmaktan çok farkı yok aslında. Yoğun iş temposu olduğunu düşünen insanlar bundan çok fazla kaçarlar. Düzenli bir mama rutinini oluşturup, gün içerisinde yarım saat ya da bir saat ayırdığınızda onlar bundan sonra derece memnun oluyor. Mühim olan burada ona bir yuva veriyor olmanız. Dışarı da soğukta üşümemesi, yazın su bulmak gibi dertlerini ortadan kaldırıyor olmanız önemli.

Haberin Devamı

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

SAHİPLENİLMELİ

Özel bir ırk diye bir şey yok. Bütün köpekler köpek bütün kediler kedi. Renginin biraz farklı olması, göz rengi onu sevmeniz için artı bir değer değil. Bu tarz düşkünlükler tamamıyla geçici bir hevesle hayvan sahibi olmak isteyip aslında hayvanıyla bir statüye sahip olduğunu düşünen insanlar için geçerli. Nasıl ki bir insanı sevdiğinizde onun kaşının gözünün bir önemi yoksa bir hayvan sahibi olduğunuzda da özel ırka sahip olmalıyım gibi bir güdü de olmamalı. Özellikle yardıma muhtaç, tedavi edilmeyi bekleyen, işkenceye uğramış çok fazla köpek var. Sahiplenirken de bu tarz maddi yükümlülükleri karşılayabiliyorlarsa eğer bu hayvanları tercih etsinler.”

314 KEDİ KÖPEK YENİ YUVALARINDA

Ümraniye Belediyesi Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi, 2000 yılında hizmete açıldı. Yedi dönümlük alan üzerinde faaliyet gösteren merkezde 7’si veteriner hekim olmak üzere toplam 37 personel görev yapıyor. Milliyet’e kapılarını açan merkez, 160 köpek, 200 kedi kapasiteli. Şu an bakım merkezinde 127 köpek ve 91 kedi misafir ediliyor. Geçen yıl 137 kedi ve 177 köpek olmak üzere toplam 314 hayvanı yuvaya kavuşturduklarını söyleyen Ümraniye Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, Hayvanları Koruma Kanuna göre öncelikli görevlerinin sahipsiz kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması, hastaysa veya yaralıysa tedavisinin yapılıp sağlığına kavuşturulması ve akabinde sahiplendirilmesi olduğunu söylüyor. Geçen yıl 28 bin 734 sahipsiz sokak hayvanının muayene ve tedavi işleminin yapıldığını anlatan Çoşkun “Bunun 20 bin 36’sı kedi. 1653 kedi ve köpeğe kısırlaştırma operasyonu yapıldı. Kısırlaştırma operasyonu yapılanların 650’si kedi. Geri kalanı köpek. Kısırlaştırma işleminde önceliğimiz köpek. 2088 kediye koruyucu aşı uyguladık. Hekimlikte koruyucu aşılar önemli. Hayvanların hastalanmasını önleyerek tedaviye ihtiyaç duyulmamasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘MUTLU KEDİLER’ PROJESİ

Haberin Devamı

Sokak hayvanlarının çoğalmasının önüne geçmek için hayvansever gönüllülerle “Mutlu Kediler” adıyla kısırlaştırma projesi yürüttüklerini anlatan Nuri Coşkun, şu bilgileri verdi:

“Hayvansever dostlarımız mahallerinde bulunan kedileri yakalıyorlar. Yakalanan hayvanları, ekiplerimiz genellikle muhtarlıklardan teslim alıp merkezimize getiriyor. Burada kedilerin kısırlaştırma işlemlerini yapıp yeniden aldığımız yerde hayvansever dostlarımıza teslim ediyoruz. Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarda göz enfeksiyonu problemiyle son dönemlerde çok sık bir şekilde karşılaşmaya başladık. Göz muayenesine ayrı bir önem veriyoruz. 16 kedi ve iki köpek göz operasyonuyla sağlıklarına kavuştu.”

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nde 7’si veteriner, 37 kişi can dostlara hizmet veriyor

‘HAYVANLARIN DİLİ OLMAK İSTİYORUZ’

“Ailem Olur Musun” projesine çok inandıklarını kaydeden Ceren Çetinkaya, projeyle ilgili de şunları dedi: “Hayvanlar, sesini duymadığımız, fizyolojik olarak konuşamayan canlılar. Bakışlarla birbirinizi anlamanız gereken o suskunluğu çözmeniz gereken bir dil var. Biz bu proje ile hayvanların dili olma yönünde bir hareket içindeyiz. Onları sahipleriyle buluşturmak, daha kolay ulaşabilir olmalarını sağlayabilmek için mümkün mertebe barınakta desteğe ihtiyacı olan, bir eve ihtiyacı olan bütün hayvanların sesi olmaya çalışıyoruz. Hayvan sahibi olmak isteyen, yürekten bu işe bağlı olan bütün insanlarla da bir araya gelme niyeti içerisindeyiz. Varsa sahiplenmek istediği hayvanlar, biz onlarla bu süreci yönetmekten de büyük keyif alırız.”

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

CAN DOSTLARIMIZ YUVA ARIYOR

Ümraniye Hekimbaşı Sahipsiz Hayvan Bakımevin de Köpük, Duman, Karabaş ve Tarçın yeni sahiplerini bekliyor.

Köpük: 3 yaşında. Maddi nedenlerden dolayı sahibi tarafından sokağa bırakıldı. Bulunduğundan gözünde enfeksiyon vardı, tedaviyle iyileşti. 10 Şubat’tan beri bakımevinde kalıyor.

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

Duman: Alman kurdu melezi. 2 yaşında. Sahibi tarafından sokağa bırakıldı. 23 Mart’tan bu yana bakımevinde kalıyor. Yeni yuvasını ve sahibini bekliyor.

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

Karabaş: 5 yaşında Kangal Melezi. Sahibi bakamayacağını belirterek köpeği ekiplere teslim etti. Şimdi yeni sahibini bekliyor.

‘Yaşamaz’ dediler, şimdi 4.5 aylık mutlu

YARIN: Sahiplenen kişilere 10 seans eğitim