10.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ELİF ALTIN / İSTANBUL
ELİF ALTIN / İSTANBUL Kahramanmaraş merkezli depremin ardından depremzedeler için tüm Türkiye seferber oldu. İdeolojik görüş farklılıkları, siyaset ve sosyal sınıf farkı gözetmeksizin tek yürek olan Türkiye, depremin yaralarını beraber sarmaya çalışıyor. Türkiye’nin her yerinden yardım toplayan vatandaşlar, deprem bölgelerine akın ediyor.
Milliyet’e konuşan Bilgi Üniversitesi’nden afet deprem psikiyatristi Prof. Dr. Tamer Akar, yardımlaşmanın insanın çok temel bir özelliği olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Homosapiens’e ait bir özellik. İnsan türüne ait bir özellik. Bu özelliğin altında ilişkilenmemiz yatar. Çünkü tüm yeryüzünde ilişkilenmesi en güçlü canlıyız. Karıncalar dahil. Bu ilişkilenmeyi de sosyal ilişkiler ağını da bu özelliğimize, bir başkası için kendimizi var etme özelliğine de borçluyuz. İnsana ait bir özellik de kendi türümüzün acısına son derece duyarlıyız ve bu acıyı hafifletmek için de davranışlarımıza yön veririz. Bu tür felaketlerden sonra bu özelliğimiz kolay bir empati yapmamızı, iç duyum sergilememizi mümkün kılar. Bu yüzden bir suçluluk da hissederiz, yaşamda kalmaya ilişkin bir suçluluk da hissederiz. Tüm bu duygular da bizi harekete geçirir. Enkaz altının da zaten siyaseti olmaz. Enkaz altında başka bir siyasetimiz vardır. Yeryüzünde kalabilmek ya da kalamamak. Yaşamak ya da yaşamamak gibi.”
"EMPATİYİ GERİ KAZANDIK"
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Türkiye’de insanların öncelikle insan olmakta birleştiklerini belirterek şunları söyledi: “Şu anda insanlar sosyal sınıfın, siyasi görüş ayrılığının hiçbir anlamı olmadığını da belki anladılar. Şöyle bir örnek var; büyük bir kira ücreti talep eden ev sahibi ile evden çıkarmaya çalıştığı kiracı bir ateşin başında yan yana geldiler. Bakın ikisinin de evi yıkılmış ve şu an ikisi de can derdinde. Buradan çıkarabileceğimiz en büyük ders, insan olmakta birleşebilmek. İnsanın insana ihtiyacını burada çok daha iyi anladık. Türkiye’de son yıllarda beni en çok üzen gözlemim, insanların empati eksikliğiydi. Herkes birbirine karşı düşmanca davranışlar içindeydi. Şu anda empatiyi geri kazandık. Bu birlikteliğin devamı çok önemli. Bu birlik ruhunu kaybetmememiz gerekiyor.”
DEPREMDEN KURTULDU, YARDIMA KOŞTU
Kahramanmaraş merkezli depreme Gaziantep’te ailesiyle yaşadığı evde yakalanan, evleri hasar gördüğü için Kocaeli’de yaşayan akrabalarının yanına gelen öğretmen Hatice Açıkgöz (34), AFAD tarafından oluşturulan yardım toplama merkezinde gönüllü olarak çalışıyor.
"KURTULUŞ SAVAŞI RUHUNU YAŞIYORUZ"
Üsküdar Üniversitesi İnsan Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Aydın Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye Cumhuriyeti 100. yılında sanki kendi Kurtuluş Savaşı’nı veriyor tekrar ve aynı o ruhla bir araya geliyor. Bu tarz durumlar olduğunda, bir afettir, bir kriz anıdır, ülke ne kadar ötekileştirilmiş olsa da, ne kadar farklı ideolojilere, düşünce yapılarına, farklı mezheplere, farklı etnik kökenlere sahip olsak da bunlar önemini yitiriyor. Sadece insan olmakta birleşiyoruz. Şu an sadece herkes bir arada ve ne yapabiliriz diyor. Gurur duyulması gereken bir toprakta yaşıyoruz. Acı bizi birleştiriyor, tepkilerimiz duygusal olduğu için bu bizi birleştiriyor.”
ÜNLÜLERDEN DESTEK
*AHBAP Derneği’nin kurucusu Haluk Levent, bağış yapan ünlüleri sosyal medyadan açıkladı. Oyuncu Burak Deniz’in 150 bin TL, Ziynet Sali’nin 100 bin TL, İrem Derici’nin 150 bin TL, Celil Nalçakan’ın 100 bin TL, Mustafa Ceceli’nin 200 bin TL, Hatice Şendil ve Burak Sağyaşar’ın 300 bin TL, Gökçe Bahadır ve Emir Ersoy’un 100 bin TL ve Sefo’nun 200 bin TL yardım yaptığı anlaşıldı. Tarkan’ın ise AFAD’a 1 milyon TL bağışladığı ortaya çıktı.
*Oyuncu Eda Ece, afet bölgesine gönderilmek üzere erzak, bebek eşyası ve battaniye aldı. Milli atlet Nagihan Karadere ve manken Tuğba Özay, Ataşehir’de gönüllülerle bir araya gelip, erzak ve kıyafetleri kolileyip, araçlara yükledi. ‘Camdaki Kız’ın başrol oyuncusu Feyyaz Şerifoğlu ve Fatih Ürek de, depremzedeler için yardım kolileri hazırladı. Kahramanmaraş’a giderek SAR Arama Kurtarma ekibiyle çalışmalara katılan oyuncu Alper Kul, sahte ihbar yapılmamasını istedi.
*Pelin Öztekin ile Cansu Tosun ve eşi Erkan Kolçak Köstendil, Galatasaray Spor Kulübü’nün depremzedeler için yardım topladığı NEF Stadyumu’ndaki depolarda gönüllü olarak çalıştı. Mert Fırat ise Adana’daki depoda çalışmalar için gönüllü arandığı çağrısını yaptı. Demet Akalın, Tan, Merve Özbey, Demet Özdemir, İbrahim Büyükak ve Derya Uluğ da deprem bölgesine hem kişisel hem de takipçilerinden gelen yardımları TIR’larla gönderdi. -MAGAZİN SERVİSİ
"SANATLA DAYANIŞMA"
“Sanatla Dayanışma” platformu sanatçı ve sanat inisiyatiflerini deprem bölgeleri için yardıma davet ediyor. Platformdan yapılan açıklamada “Deprem bölgelerine etkin biçimde yardım ulaştırmayı ve bu yardımın sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Bu nedenle Sanatla Dayanışma’yı başlatıyoruz. Bu, depremden zarar görenlere yardım ulaştıran AKUT, Ahbap Derneği, İhtiyaç Haritası gibi kurumlara bağış yapılmasını artırmayı amaçlayan Sanatla Dayanışma’ya katılım çağrımızdır” ifadesine yer verildi. Konuyla ilgili detaylar, https://sanatladayanisma.org adresinde yer alıyor. -KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Afyonkarahisar’da giysiler hazırlandı.
İstanbul Ümraniye’den deprem bölgesine 100 TIR malzeme gönderildi.
Antalya Muratpaşa’da yardım kolilerine giysiler konuldu.
İstanbul Kartal’da deprem bölgesine gönderilecek su paketleri elden ele taşındı.