Gündem Yangın riski beş kat arttı

Yangın riski beş kat arttı

23.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yazın gelişiyle birlikte Türkiye’de çeşitli bölgelerde orman yangınları başladı. Rekor sıcaklıkların yaşandığı haziran ayında orman yangını sayısı geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı.

Yangın riski beş kat arttı

ALEYNA SEVİM - Türkiye’de çeşitli şehirlerde rekor sıcaklıkların yaşandığı haziran ayında orman yangını sayısı geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı. Orman Genel Müdürlüğü de ormanları hep birlikte korumak gerektiğine belirterek orman yangınına sebep olabilecek davranışlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekerek, ‘Ateş, izmarit ve anız yakma’ uyarısında bulundu. 

Haberin Devamı

‘Yüzde 95’i insan kaynaklı’ 

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl Türkiye ve Akdeniz ülkelerinin orman yangınları açısından risk altında olduğunu belirterek, şunları söyledi:  

“Sıcaklıklar fazla görünüyor. Daha haziran ayında bunu yaşıyoruz ki bunun daha temmuz, ağustos ve eylül ayı var. Ege, Akdeniz, Doğu, Güneydoğu, Marmara ve Çanakkale dahil olmak üzere Trakya bölgesi 40 derecenin üzerinde. Nemin yüzde 20’nin altında olması, sıcaklığın 40 derece üzerinde olması ve rüzgar hızının da 40 km/saat üzerinde olması orman yangınları açısından tehlikeli ortam oluşturuyor. Nemle sıcaklık ormandaki maddenin tutuşma sıcaklığını kritik seviyeye getiriyor. Rüzgar çok ön plana çıkıyor. Anız yakılmasının yasaklanması lazım. Orman yangınlarının yüzde 95’i insan kaynaklı gerçekleşiyor. Bunun içerisindeki yüzde 40’ı ise anız yakmalarından kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı

Ormana giriş yasaklanmalı 

Yangını tetikleyen en önemli olaylardan birinin kuru ve yüksek sıcaklık olduğunu söyleyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de şunları kaydetti: “Yüksek sıcaklık ve nem düşük olduğunda çevrede kuruyan otlar, anızlar ve tarım alanları çıra gibi yanar. Özellikle bu tip ortamlarda yanmayı tetikleyici cam kırıkları, elektrik hatlarındaki aşırı yüklenme, trafo patlamaları, sigara izmaritleri vb. yangını anızlar üzerinden başlatır hızlı şekilde yayılır. Anız yakılan toprakların su tutma kapasitesi düşer ve suya olan ihtiyacı artar. Tarımsal üretim verimliliği yüzde 30 oranında düşer. Ürün kalitesini düşürür. Türkiye’de bütün çöp depolama alanları düzenli çöp depolama alanına dönüştürülmek zorunda. Ormanlara girişler görevliler dışında 3 ay yasaklanmalı.” 

Yakıt deposu!

Uzmanlar hava sıcaklıklarının giderek daha yüksek olmasının, ardışık sıcak hava dalgalarının sıklığının, süresinin, şiddetinin artmasının yaz kuraklığıyla birleştiği zaman bütün bitki örtüsü, ormanlar, makiler, tarım alanları, meralar patlamaya hazır, büyük yangınlara elverişli yakıt deposu haline geldiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Çeşme gece tehlike atlattı

İzmir Çeşme ilçesine bağlı Reisdere Mahallesi’nde 03.00 sıralarında çıkan orman yangını da havadan ve karadan müdahale ile 3.5 saat sonra kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının ise devam ettiği öğrenildi.

Bursa’da 250 hektar yandı

Bursa Valiliği de Büyükorhan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında 250 hektarlık alanın etkilendiğini herhangi bir can kaybı ve yaralanma olayının meydana gelmediğini açıkladı. Valilik yasaklanan ormanlık alanlara girilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

Salihli’de 300 hektar orman alanı yok oldu

Manisa’nın Dibekdağı mevkiinde önceki gün 11.30 sıralarında makilikte çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek ormana sıçradı. Rüzgarın etkisini artırmasıyla alevler, Yağbasan ve Karasavcı mahallerine doğru ilerledi. Her iki mahalle de tedbir amacıyla boşaltıldı. 5 uçak, 4 helikopter 51 söndürme ekibi, 9 hava aracı, 9 iş makinesi ve 337 personelle karadan ve havadan yapılan yangında alevlerin sıçradığı Karasavcı Mahallesi’nde 2 ev 1 depo zarar gördü. Müdahale sırasında 3 orman işçisi de yaralandı. Sabaha karşı kontrol altına alınabilen yangında 300 hektar alan zarar gördü. ● Haber Merkezi

Haberin Devamı

20 günde 155 yangın

Orman Genel Müdürlüğünden alınan verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan zarar gördü. 1-21 Haziran döneminde geçen yıl orman dışı 155 yerde yangın çıktı, bu yıl ise 551 orman dışı noktada yangın yaşandı.

Anız felaketinde ölü sayısı 14’e çıktı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede 20 Haziran gecesi çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangında ölü sayısı 14’e çıktı. Yaralılardan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Kerime Erdenli (55) ile Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Fadıl Demir (57) de doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsilerinin ardından Erdenli’nin cenazesi Çınar ilçesi Yazçiçeği Mahallesi’nde, Demir’in cenazesi ise Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ Mahallesi’nde toprağa verildi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma ise sürüyor.