17.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem YILMAZ
Çiğdem YILMAZ- Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim’de saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta patlama meydana geldi. Patlama sırasında mesaide olan 110 işçiden 58’i kendi imkânlarıyla kurtuldu. 11 yaralıdan tedavisi Bartın’da devam eden 5 işçiden 4’ü taburcu edilirken, 1’inin ise sürüyor. İstanbul’a sevk edilen, 6 yaralının ise Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde tedavileri devam ediyor. Faciada hayatını kaybeden 21 madenci önceki gün defnedilmişti, dün de 20 maden işçisinden bazıları son yolculuğuna uğurlandı. Patlamada yan yana ölen çocukluk arkadaşı madenci Mehmet Bulut, Şaban Yıldırım ve Okan Akgül onlardan üçüydü. Arkadaşlar Ahatlar Köyü’nde yan yana toprağa verildi.
MADEN KAPATILDI
Hasar tespit çalışmaları yapılırken, içerdeki metan gaz oranı da sürekli kontrol ediliyor. Patlamanın olduğu kottaki bölüm tamamen kapatılırken, kömür üretimine de ara verildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hastanede tedavileri süren yaralı madencileri ziyaret etti ve ardından birlikte açıklama yaptı. Dönmez, teknik güvenlik ekiplerinin ocakta kısmi devam eden yangınla mücadelesinin sürdüğünü belirterek, “O alanı komple kontrol altına alabilmek için kapatma kararı verildi. Baraj yapma işlemleri devam ediyor. Arkasından da azot ve su, diğer kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle orayı kontrol altına alacağız. Sonrasında tesisin yeniden üretime alınabilmesi için oluşan hasarların tespiti, bunların tekrar tesis edilmesi gibi teknik işlemler devam edecek. Bu işler bitene kadar Amasra Müessesemizde kömür üretimine ara veriyoruz” dedi. Bakan Bozdağ ise şu bilgileri verdi:
5 CUMHURİYET SAVCISI
“Bartın Cumhuriyet Başsavcılığımız kazanın soruşturulması için adli tahkikat başlattı. Amasra Cumhuriyet Savcılığı bu tahkikatı yürütüyor. İlk önce 3 cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Hayatını kaybeden işçilerimizin sayısının artması üzerine sayı 5 çıkarıldı. 5 cumhuriyet savcımız olayın tahkikatını sürdürmektedir. Olay bütün yönleriyle soruşturulacak, aydınlatılacaktır. İhmal, kusur kimden kaynaklanıyorsa hukuk bunlarla ilgili gereğini yapacaktır.”
İDDİALAR ARAŞTIRILIYOR
Amasra’daki maden ocağındaki patlamayla ilgili çok yönlü soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında delil niteliği taşıyan teknik cihazlar, maden işçilerin listeleri, vardiya saatleri, içerde yapılan çalışmalar, sensörserle ilgili kayıtlar, metan gazı ölçüm cihazları, yer altındaki maden işçilerinin takip edildiği cihazlara el konuldu. Ayrıca sorumlu müdür, müdür yardımcıları, teknik yöneticiler, işçi çavuşlarının da şüpheli olarak ifadeleri alınacak. Patlama anında madende olan ve sağ kurtulan işçilerin ifadelerine başvurulacak.
İHMAL VAR, USTABAŞI YOKMUŞ’
*Patlamada yaralananların tedavisi sürüyor. Onlardan biri de 36 yaşındaki Recep Orhan. Bartın Devlet Hastanesi’nde tedavisi devam eden Orhan, facia anlarını anlattı: “Patlama olmadan kısa bir süre sonra ben de 250 kottan 350’inci kota inecektim ancak ben inmeden patlama yaşandı. 15 dakika erken inmiş olsaydım şu an hayatta olmayacaktım. Patlama esnasında bir ses duymadık, basınç etkisiyle yoğun bir toz vardı ve göz gözü görmüyordu. Acil destek istedik. Kontrollerimiz düzenli yapılıyordu, fark etmediğimiz durumdan kaynaklı bir şeyler olduğunu düşünüyorum.”
*Remzi Aktol da gündüz vardiyasında çalışıyordu. Olayı duyar duymaz maden ocağına geldi ve arkadaşlarını kurtarmaya çalışırken yaralandı. Tedavisi yoğun bakımda süren 28 yaşındaki Umut Güneş’in eşi Rabia Güneş de şunları aktardı: “Eşim de çıkartıldığında şok içindeydi. İhmalden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Başlarında usta başı olması gerekiyormuş ama ustabaşı yokmuş. Bu bile ihmal.”
‘BAK ARKADAŞLARIN DA YANINDA’
Faciada yan yana hayatını kaybedenler arasında Ahatlar Köyü’de yaşayan Mehmet Bulut, Şaban Yıldırım ve Okan Akgül de vardı. Çocukluk arkadaşı madenciler son yolculuklarına dün birlikte uğurlandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törenle 3 arkadaşın cenazesi yan yana toprağa verildi. Hayatını kaybeden Mehmet Bulut 33 yaşındaydı ve 11 aylık bir kızı bebeği vardı. Annesi Nebile Bulut, oğluna ağıt yaktı: “Çok inanmıştım bir yerlerde saklandığında şimdi tabutuna sarılıyorum yavrum. Bak arkadaşların da yanında. Bu acıya biz nasıl dayanacağız. Üçünüz de daha çok gençtiniz. Sen daha kızını sevecektin, onu büyütecektin. Bu ölüm yakıştı mı sana yavrum?”
Şaban Yıldırım da 27 yaşındaydı. Ölmeseydi 3 ay sonra ikiz kızlarını kucağına alacaktı. Eşi Sena Yıldırım sessizce gözyaşı dökerken anne Gülcan Yıldırım da dizlerini döverek ağladı: “Yavrularımız kasaplık koyun gibi gitti. Bu acıya biz nasıl dayanacağız. Ölüm sırası sende miydi?”
‘DÜĞÜNÜNÜ YAPIYORUM’
Patlamada ölen maden işçisi Berkay Kesim’in (25) cenazesi ise Bartın’ın Epçiler köyüne getirildi. Motosiklet tutkunu madencinin ailesi, tabutun başında taziyeleri kabul etti. Anne Gülşen Kesim, “Düğünü var benim yavrumun, düğününü yapıyorum oğlumun. Allaha emanet ol yavrum” diye ağlayarak oğluna veda etti. Köy mezarlığında kılınan cenaze namazının ardından Kesim toprağa verildi. Madenci Remzi Özçelik (25) Mamak köyünde, İbrahim Köse ise Esbey köyünde düzenlenen törenle defnedildi.
BABAYA SON BAKIŞ
Hayatını kaybeden 27 yaşındaki Okan Akgül de iki kız babasıydı. Yakınları ayakta durmakta güçlük çekiyordu. Cenaze töreni öncesinde Okan Akgül’ün 2 yaşındaki kızı Öykü’nün elinde babası ve iki arkadaşının fotoğrafı vardı. Öykü’nün babasının fotoğrafını tabutunun başında annesine göstermesi yürekleri dağladı. Baba Hüseyin Akgül de oğlunun tabutuna sarılıp, “Oğlum bu ölüm sana yakıştı mı şimdi? Daha çok gençtin, kızlarınla geçireceğin daha çok zamanın vardı. Kızlarını neden öksüz bıraktın Okan’ım” diye ağladı. Annesi Remziye Akgül de şunları dedi: “Senin değil bizim ölmemiz gerekiyordu yavrum, keşke ben ölseydim oğlum.”