GündemVejetaryenlik nedir?

Vejetaryenlik nedir?

29.04.2018 - 15:48 | Son Güncellenme:

Vejetaryen kelimesini gün geçtikçe daha sık duyar olduk. Pek çok kişi vejetaryenliği bir yaşam tarzı olarak benimsemeye başladı. Genel anlamıyla, vejetaryen, et tüketilmeyen bir beslenme düzeni izleyen kişi olarak tanımlanabilir. Kişilerin bu tarz bir yaşam türü seçmesinin farklı nedenleri olabileceği gibi vejetaryenlik kendi içinde de çeşitli farklılıklar gösterir. Bu yaşam tarzının, sağlığa zararlı olup olmadığı konusu da çok tartışılmaktadır. Peki, vejetaryen olmak ne demektir ve nasıl bir beslenme düzeni izlenir?

Vejetaryenlik nedir

Vejetaryenlik ve vejetaryen kişi

Haberin Devamı

İlk defa 1842’de kullanılan vejetaryen sözcüğü, vejetaryenliği yaşam tarzı olarak benimsemiş kişilere denir. Türkçeye ise etyemezlik olarak geçmiştir. Aslında vejetaryenliği, uzun yıllardır dünyanın çoğu yerinde görmek mümkündür. Kişilerin vejetaryen olmasının çeşitli nedenleri bulunur. Bazı kişiler, et tüketimine hayvan hakları açısından karşı çıkarken bazıları bu duruma sağlık açısından yaklaşır. Hayvan eti tüketmeden, sağlıklı ve çevreye faydalı bir yaşam tarzı benimserler. Bunun dışında dinsel ve ahlakî nedenlerden dolayı da tercih edilebilir.

Vejetaryenlik çeşitleri

Vejetaryen kişiler genel anlamda hayvan eti yemezler. Bunun yanında beslenme düzenleri de çeşitlilik gösterir. Vejetaryen çeşitleri şu şekildedir;

Haberin Devamı
  • Lacto vejetaryenler yumurta tüketmeye karşıyken süt ve süt ürünleri tüketebilir.
  • Ovo vejetaryenler süt ve süt ürünleri tüketmeye karşıyken yumurta tüketebilir.
  • Ovo-lacto vejetaryenler yumurta, süt ve süt ürünleri tüketebilirler.
  • Pesketaryenler ya da diğer adıyla su vejetaryenleri et türlerinden sadece balık tüketirler.
  • Veganlar ise hayvansal ürün bulundurabilecek her türlü yiyecek ve ürüne karşıdırlar. Bu ürünler, giyim, ayakkabı veya makyaj malzemeleri olabilir. Hatta hem hayvan zulmünü engelleme hem de hayvansal ürünlerden kaçınmak için vegan kozmetikler ortaya çıkmıştır.

Tüm çeşitlerin asıl ve ortak noktası, balık tüketen pesketaryen hariç, et ve et ürünleri tüketiminin olmamasıdır.

Beslenme düzeni

Vejetaryen beslenme düzeni sıkça tartışılan bir konudur. Bazı kişiler hayvan eti ve hayvansal ürünlerden alınan besin değerinin başka besinler ile karşılanamayacağını, bu yüzden de vejetaryenliğin sağlıklı olmadığını iddia ederler. Fakat, yapılan araştırmalara göre kırmızı et ya da beyaz etten alınan proteinin baklagiller, soya ürünleri ve bazı kabuklu yemişler ile eşdeğer olduğu açıklanmıştır. Ayrıca, düşünenin aksine vejetaryenlerin pek çok çeşitte, lezzetli yemek seçenekleri vardır. Vejetaryen kişi gerekli bilgileri edinerek beslenme düzenini ayarlamalıdır. Bilinçli bir düzen ile kolay ve sağlıklı bir yaşam elde etmek mümkündür.