29.04.2018 - 15:48 | Son Güncellenme:
Vejetaryenlik ve vejetaryen kişi
İlk defa 1842’de kullanılan vejetaryen sözcüğü, vejetaryenliği yaşam tarzı olarak benimsemiş kişilere denir. Türkçeye ise etyemezlik olarak geçmiştir. Aslında vejetaryenliği, uzun yıllardır dünyanın çoğu yerinde görmek mümkündür. Kişilerin vejetaryen olmasının çeşitli nedenleri bulunur. Bazı kişiler, et tüketimine hayvan hakları açısından karşı çıkarken bazıları bu duruma sağlık açısından yaklaşır. Hayvan eti tüketmeden, sağlıklı ve çevreye faydalı bir yaşam tarzı benimserler. Bunun dışında dinsel ve ahlakî nedenlerden dolayı da tercih edilebilir.
Vejetaryenlik çeşitleri
Vejetaryen kişiler genel anlamda hayvan eti yemezler. Bunun yanında beslenme düzenleri de çeşitlilik gösterir. Vejetaryen çeşitleri şu şekildedir;
Tüm çeşitlerin asıl ve ortak noktası, balık tüketen pesketaryen hariç, et ve et ürünleri tüketiminin olmamasıdır.
Beslenme düzeni
Vejetaryen beslenme düzeni sıkça tartışılan bir konudur. Bazı kişiler hayvan eti ve hayvansal ürünlerden alınan besin değerinin başka besinler ile karşılanamayacağını, bu yüzden de vejetaryenliğin sağlıklı olmadığını iddia ederler. Fakat, yapılan araştırmalara göre kırmızı et ya da beyaz etten alınan proteinin baklagiller, soya ürünleri ve bazı kabuklu yemişler ile eşdeğer olduğu açıklanmıştır. Ayrıca, düşünenin aksine vejetaryenlerin pek çok çeşitte, lezzetli yemek seçenekleri vardır. Vejetaryen kişi gerekli bilgileri edinerek beslenme düzenini ayarlamalıdır. Bilinçli bir düzen ile kolay ve sağlıklı bir yaşam elde etmek mümkündür.