GündemUykusuzluk neden olur?

Uykusuzluk neden olur?

19.04.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Uykusuzluk her insanın başına gelebilen, çözümü zor bulunan bir problemdir. Güne mutlu başlamanın formülü iyi bir uykuda saklıdır. Gece uyuyamamak tüm günün kötü geçmesine neden olabilir. Birçok faktör uykusuzluğa sebep olabiliyor. Peki uykusuzluk neden olur?

Uykusuzluk neden olur

Uyku en temel ihtiyaçlardan biridir. Uykusuzluk psikiyatrik ve medikal bir sorundur. Eğer uyumak istiyor ve uyuyamıyorsanız bu çeşitli biyolojik faktörlere de bağlı olabilir. Bir insanın uykuya dalması yaklaşık olarak 30 dakikadır ve insanların günde aşağı yukarı 7-8 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Haftada birçok kez bu sürenin altında uyuyorsanız uyku problemi yaşıyor olabilirsiniz. Uyku sorununu çözmek için uyku zorluklarına neyin sebep olabileceğini anlamak önemlidir.

Uykusuzluk nedenleri
Uykusuzluk diğer koşullarla ilişkili olabiliyor. Yazının devamında yaygın uykusuzluk nedenleri görebilirsiniz.

Uykusuzluğa neden olabilecek tıbbi durumlar:

• Burun / sinüs alerjileri
• Reflü gibi mide bağırsak problemleri
• Astım
• Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlar
• Kronik ağrı
• Bel ağrısı

Soğuk algınlığı ve burun alerjileri, astım, kalp problemleri, yüksek tansiyon, tiroid hastalığı, doğum kontrolü ve depresyon için alınan ilaçlar da uykusuzluğa neden olabilir.

Ayrıca, uykusuzluk, altta yatan uyku bozukluklarının bir belirtisi olabilir. Örnek olarak, huzursuz bacak sendromu. Huzursuz bacak sendromu insanın otururken veya uzanılmış pozisyonda ayak ve bacak bölgesinde karıncalanma, uyuşma ve hareket ettirme isteği oluşmasına sebep olan nörolojik bir durumdur ve bu uykusuzluk durumuna sebep olabilir. İnsanların yaklaşık yüzde 10'unda huzursuz bacak sendromu vardır.

Uyku apnesi uykusuzluğa bağlı bir diğer uyku bozukluğudur. Uyku apnesiyle, uyurken insanın solunum yolu, kısmen veya tamamen tıkanır ve nefes almada duraklamalara ve oksijen seviyelerinde düşüşe neden olur. Bu olay, kişinin gece boyunca kısa bir süre sonra tekrar tekrar uyandırır. Uyku apnesi hastalığı olanlar bazen uykusuzluk yaşadıklarını bildirirler.

Depresyon:
Uykusuzluk depresyon gibi psikiyatrik durumlardan kaynaklanabilir. Psikolojik sıkıntılar uyumayı zorlaştırabilir, uykusuzluğun kendisi de ruh halini değiştirebilir, hormon ve fizyolojideki değişimler hem psikolojik problemlere hem de uykusuzluğa neden olabilir. Psikolojik sorunları üzerinizden attığınızda uykusuzluk sorunu da ortadan kolayca kalkabilir.

Kaygılar
Uykusuzluğa yol açabilecek kaygı belirtileri şunlardır:
• Gerginlik
• Geçmişte yaşanılanları çok düşünmek
• Gelecekteki olaylar hakkında aşırı endişe
• Sorumluluklardan bunalmış hissetmek

Yaşam Tarzı
Uykusuzluk durumu davranışlarınız ve uyku düzenleriniz tarafından tetiklenebilir veya devam ettirilebilir. Düzensiz uyku alışkanlıkları ve yaşam tarzları kendi başlarına uykusuzluğa neden olabilir.
• Akşam eve iş getirmek
• Kısa uykular(Bazı insanlar için faydalı olsa da bazıları için uykusuzluk oluşturabilir)
• Telafi uykuları(Uyku saati düzenini bozabilir)
• Vardiya işleri

Yemekler
Yediğiniz besinler de uykusuzluk yaşamanıza yol açabilir. Peki, bunlar nelerdir?
Alkol, kafein, nikotin ve ağır yemekler.
Alkol erken uyumanızı sağlayabilir ama daha sonra uykunuzu bozabilir. Kafein uyarıcı etkilere sahiptir. İnsanlar güne zinde başlamak için kafein alırlar, kafein çoğu insan için iyi olabilir fakat aşırısı uykusuzluğa neden olabilir. Eğer uykusuzluk varsa yemek saatine yakın saatlerde kafeinli yiyecek ve içecek tüketmemeniz tavsiye edilir. Yatmadan önce içilen sigara veya tütün ürünleri uykuya dalmayı ve gece boyunca uyumayı zorlaştırabilir. Sigara sağlığa zararlıdır. Uyku zamanına yakın ağır yemekler de uykunuzu bozabiliyor. En iyisi uykudan önce hafif bir şeyler yemek. Baharatlı yiyecekler de mide yanmasına bu durum da uykusuzluğa yol açabilir.

Beyin
Beyinde uykuya müdahale edebilecek birçok olası kimyasal etkileşim vardır ve bazı insanların uykusuzluk nedenlerinde etkili olabilir.