GündemUTV hobi değil bir ‘iş’ aracı

UTV hobi değil bir ‘iş’ aracı

21.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şile’de Alp Ali Şen’in geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmesinin ardından gözler UTV tipi araçlara çevrildi. Güvenli olup olmadığı tartışılan UTV’ler iş araçları olarak değerlendiriliyor.

UTV hobi değil bir ‘iş’ aracı

Eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen’in 17 yaşındaki torunu Alp Ali Şen’in, İstanbul Şile’de geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetmesinin ardından UTV tipi araçların güvenli olup olmadığı ve ne tür özelliklere sahip olduğu gündeme geldi. Genellikle hobi amaçlı ve arazide kullanılmak üzere üretilen, motosiklet özellikleri ağır basan ATV’ler, yine motosiklet ehliyetiyle kullanılabilen araçlardan. UTV ise, ATV’nin aksine, direksiyona sahip, normal binek araçlar gibi yan yana oturma düzeneği sunan, genelde traktör gibi bir “iş aracı” olarak değerlendiriliyor. Hatta UTV’lerin bir bölümü, “traktör” olarak değerlendiriliyor.
İşte, ATV ile UTV arasındaki farklar ve bu araçların dikkat çekici özellikleri:

Direksiyonlu araçlar

Çok fonksiyonlu arazi aracı olarak da adlandırılan ATV’ler (All Terrain Vehicle), kullanım ve motor özellikleri açısından dört tekerlekli motosikletler diye de biliniyor. Genelde tek kişilik olan bu araçlar, Türkiye’de toprak yollar ve arazilerde gezi amaçlı olarak değerlendirilirken, Avrupa’da “tip onayı”na sahip olanları plakalandırılarak, şehir içinde de trafiğe çıkabiliyor.
UTV’ler ise, ATV’lerden daha büyük ve direksiyonla kullanılabilen araçlar. Traktör benzeri araçlar olduğu için daha çok bahçe, tarla, çiftlik gibi yerlerde kullanılmak üzere imal edilmiş. Farklı fonksiyonlara sahip, örneğin kurtarma aracı, ambulans, itfaiye gibi üstyapılara da izin veren araçlar. Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV’lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye’de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.

Haberin Devamı

10 ila 80 bin TL arasında satılıyor

-ATV tipi araçlar, motosiklet sınıfına girdiğinden, “A2” denilen motosiklet ehliyetiyle kullanılaıbiliyor. Bununla birlikte UTV’ler ise ruhsatlandırma ve tescil aşamalarında iki farklı araç olarak görünüyor. Nitekim bazı UTV araçları Türkiye’ye “motosiklet” olarak getirilip, o şekilde ruhsatlandırılıyor. Dolayısıyla A2 sınıfı motosiklet ehliyeti yeterli olabiliyor. Ancak görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, kimi UTV modellerinin “traktör” ya da “otomobil” sınıfında ithal edildiğini, bu şekildeki araçların da B ya da “F” yani traktör sınıfı ehliyetleriyle kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

-ATV ve UTV’lerin Çin’den gelen modelleri de bulunurken, ATV fiyatları 3-60 bin TL, UTV fiyatlarıysa 10 bin TL’den başlayıp 80 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Hızları 130 km’ye çıkıyor

ATV tipi araçların, güvenlik amacıyla motosiklet gibi kaskla kullanılması gerekiyor. Motor güçleri ve hacimlerine göre 80-90 km/s’ye kadar hız yapabiliyor. Ancak iz genişliği dar olduğundan, dikkatli kullanılması gerekiyor.
UTV’ler ise daha geniş olmalarına karşın, motor güçleri ve tiplerine bağlı olarak nedeniyle daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Dizel ve elektrikli de olabilen UTV’lerin bazılarının, saatte 130 km hız yapabildiği belirtiliyor. Yine uzmanlar, bu tip araçların güvenlik kafesi olmasına rağmen, yine de kaskla kullanılması ve emniyet kemerlerinin mutlaka takılı olması gerektiğinin altını çiziyorlar. Zira UTV’lerde emniyet kemeri bulunuyor. Bununla birlikte ATV ve UTV tipi araçların kullanım kitapçıklarının yanı sıra ilanlarında “oyuncak değildir” ibaresi dikkat çekiyor.

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncudan sürpriz Instagram hamlesi! Senaristi takipten çıktı...
Ünlü oyuncudan sürpriz Instagram hamlesi! Senaristi takipten çıktı...

Cadde | 17.04.2025 - 07:06

Usta oyuncu Sibel Taşçıoğlu'ndan beklenmedik bir hamle geldi. Oyuncu dizinin senaristi Zeynep Gür'ü takipten çıkardı.

Yazarlar