18.12.2008 - 00:42 | Son Güncellenme:
Sibel Kahraman
İstanbul Üniversitesi (İÜ) rektörlük seçimlerinin ilk aşaması tamamlandı. Öğretim üyelerinin oy kullandığı seçimde bu yıl da gelenek bozulmadı ve en yüksek oyları yine Tıp fakültesi kökenli öğretim üyeleri aldı.
Öğretim üyelerinin oylarıyla altı adayın belirlendiği seçimde, birinci sıraya Prof. Dr. Ali Akyüz yerleşti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün YÖK üyesi olarak atadığı Prof. Dr. Yunus Söylet’in ismi listenin ikinci sırasında yer aldı. Öğretim üyelerinin belirlediği 6 aday, YÖK Genel Kurulu’nda 3’e indirilecek ve atanma için Cumhurbaşkanı’na gönderilecek.
Rektörlük için yarışan adayların bir kısmı yasal sürecin devam etmesi nedeniyle, sonuçları değerlendirmek istemedi. Öğretim üyelerinden 483 oy alarak liste başı olan Prof. Dr. Ali Akyüz ise, internet sitesi aracılığıyla öğretim üyelerine teşekkür ederek, “İÜ’nün değerli öğretim üyeleri,rektör aday belirleme seçimineyüzde 94.3 katılım oranı ile üniversitemize sahip çıktığınızı ve demokrasiye olan inancınızı göstermiş oldunuz. Öncelikle bu duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki aşamalarda da ilgili makamların benzer bir demokratik duyarlılık sergileyeceklerine olan inancımla, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Adaylar ve hedefleri
Prof. Dr. Ali Akyüz (İlk sırada. İstanbul Tıp Fakültesi): Hedefimiz Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan rekabetçi bireyin, çağdaş ve milli değerler sistemi içinde yetişmesini sağlayacak öncü bilim yuvasını yeniden inşa etmek.
Prof. Dr. Yunus Söylet(İkinci sırada. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi): Çağdaşlığın, özgürlüğün, bilimin ve hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir İÜ hedefliyoruz. Öncelikle, rektör ulaşılabilir olacak. Sorunlar yerinde çözülecek. Görevler tek elde toplanmayacak. Yönetici görevlendirmelerinde birimlerin talep ve eğilimleri öncelikle dikkate alınacak. Özgür bir İstanbul Üniversitesi için emek harcayacağım.
Prof. Dr. Melih Boydak (Üçüncü sırada.Orman Fakültesi): Doğu ile batıyı, geçmişle geleceği buluşturan üniversitemiz, dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yerini alacaktır. Kurumsal kararlara ve akademik geleneklere özen gösterilen bir ortamda; katılımcı, ilkeli, üretken, her kesimi kucaklayan ve eleştiriyi iyileştirme için fırsat olarak gören bir yönetsel anlayışla, vizyonuna ulaştıracak değişimi yönetmek için birlikte çalışalım.
Prof. Dr. Ahat Andican (Dördüncü sırada.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi): “Amacım, sorunları saptayarak çözen bir rektör olmanın ötesinde, her koşulda kendi sorunlarını çözebilecek bir üniversite kurumu oluşturmaktır. Böylesi bir yapıyı hep birlikte kurabileceğimize ve İstanbul Üniversitesi’ni uluslararası nitelikte öncü bir kurum haline dönüştürebileceğimize inanıyorum.”
Prof. Dr. Faruk Erzengin (Beşinci sırada. İstanbul Tıp Fakültesi): Kişilerle değil, yalnız sorunlarla uğraşan güvenilir bir yönetimle üniversitemizi Avrupa’da ve dünyada saygın üniversiteler arasına taşıyacağım. Her yönüyle ve tüm birimleriyle özel teşebbüs zihniyeti ile çalışan, bürokratik engelleri kısa zamanda çözen, teşvik sistemini uygulayan en üst düzey ve iftihar edeceğimiz bir üniversiteyi oluşturacağım.
Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu (Altıncı sırada.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi:
Öğretim üyeleri demokratik seçim haklarını kullanarak hür iradeleriyle oy verdiler. Süreç devam ediyor. Hedeflerimden bazıları; döner sermayesi olmayan bölümlere döner sermaye kurulması. Döner sermaye ile ilgili yasalardan faydalanılarak, gelir getirici hizmet üreten öğretim üyelerinin yararlanma oranlarının yükseltilmesi. Üniversitemiz personelinin çocuklarına yönelik çocuk yuvası, anaokulu ve İÜ ilköğretim okulu kurulması sağlanması.