03.08.2015 - 10:32 | Son Güncellenme:
Türkiye Cumhuriyeti gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşların internet üzerinden işlem yapabilmelerini sağlamak için E-Devlet sistemini geliştirmiştir. E-Devlet sistemi devlete bağlı olan kurumların ve ülkemizde bulunan bakanlıkların internet uygulamalarının tek bir çatı altında toplanması ile kurulmuştur. Yani vatandaşlar artık sadece E-Devlet sistemine giriş yaparak internet üzerinden birçok işlemini gerçekleştirebilir. . E-Devlet uygulaması açılmadan önce devlet kurumlarıyla ilgili bütün işlemler devlet kurumlarına giderek yapılmaktaydı. İşlemleri yapabilmek için devlet kurumlarına gittikten sonra sıra alarak kuyruk beklemekteydik, E-Devlet uygulaması açıldıktan sonra internet üzerinden online olarak E-Devlet sitesinden kurumlar hakkında bilgi alabiliriz ve işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ!
Devlet E-Devlet platformunu kurarken ki ilk amacı devlet ile vatandaş arasındaki bağı güçlendirmek ve vatandaşların devlet ile olan işlerini rahat bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktır. E-Devlet platformunda tüm devlet kurumları bulunduğu gibi Türkiye de bulunan çoğu belediyeliklerde bulunmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve çoğu bakanlığın internet uygulamaları da E-Devlet sisteminde yer almaktadır. E-Devlet sistemi ile birlikte öğrenciler artık üniversite kayıt işlemini gerçekleştirebilmektedir. Üniversiteyi yeni kazanmış olan öğrenciler normalde kayıt işlemi için üniversiteye gitmesi gerekiyordu. Ama E-Devlet sistemi sayesinde öğrenciler bu sene kayıt işlemini internet üzerinden E-Devlet sistemi sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler üniversite kayıt işlemini 28 temmuz ve 5 ağustos tarihleri arasında E-Devlet sistemi sayesinde gerçekleştirebilirler.
E-Devlet internet uygulamasına giriş yaptığınızda sistemde E-Hizmetler, Kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere 3 parçadan oluşmaktadır. E-hizmetler kısmında E-Devlete bağlı kurum ve kuruluşların internet uygulamaları bulunmaktadır. E-Hizmetler bölümüne girdikten sonra buradan E-Devlete bağlı bütün kurumlara ulaşabilirsiniz. Kolay bir şekilde kurum ve kuruluşlara ulaşabilmek için sol tarafta bulunan harflerden işlem yapmak istediğimiz kurumun baş harfini seçerek işlem yapmak istediğiniz kuruma kolayca ulaşabilirsiniz. E-Hizmetler bölümünde genellikle işlem yapılan kurumların başında Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gibi kurumlar en çok kullanılan hizmetlerin başındadır. Öğrenciler üniversite kayıt işlemlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının internet sayfasından gerçekleştirebilirler. Ayrıca öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden öğrenci belgesi sorgulama, öğrenci belgesi doğrulama ve üniversite e-kayıt belge doğrulama gibi işlemleri de gerçekleştirebilir.
E-Devlet internet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak E-Devlet internet sayfasına giriş yapılır. Sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak sitenin sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linki tıklanmalıdır. Karşımıza Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi gelecektir. Sisteme giriş yapabilmek için uygulamada 4 farklı yol vardır. Sisteme giriş en kolay şekilde E-Devlet şifresi ile olandır. E-Devlet şifresi seçeneği ile sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilmelidir. Mobil imza seçeneğini seçtiğiniz zaman cep telefonunuza ve hattınıza kayıtlı mobil imzanızın sisteme kayıtlı olması lazımdır. Mobil imza seçeneğini avea ve türkcell hat sahibi olan vatandaşlarımız kullanabilmektedir.
T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı girdikten sonra GSM operatörünüzü avea veya türkcell olarak seçmelisiniz. Elektronik imza seçeneğiyle giriş yapmak isterseniz şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliğinizin sistemde kayıtlı olması gereklidir. Eğer sisteme kayıtlı ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçmelisiniz. Bu işlemlerin ardından sisteme giriş yapabilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş yapabilmek için sisteme kayıtlı olan T.C. kimlik kartınız olmalıdır. Sisteme T.C. kimlik kartınızı okuttuktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar daha rahat bir yol olduğu için genellikle E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini kullanmaktadır.
E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğinde sisteme T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifresini alma işlemi çok basittir. E-Devlet şifrenizi alabilmek için öncelikle T.C. kimlik numaranızın bulunduğu herhangi bir nüfus kağıdına ihtiyacınız vardır. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL gibi bir ücret karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilmelidir. Sisteme giriş yaptıktan sonra şifreyi unutmamak için ilk olarak hesap ayarlarından şifrenizi değiştirmelisiniz. Eğer E-Devlet şifrenizi unutursanız veya kaybederseniz tekrar E-Devlet şifrenizi alabilmek için yine PTT şubesine nüfus kağıdınız ile giderek bu sefer 4 TL karşılığında şifrenizi tekrar alabilirsiniz. E-Devlet sistemine internet üzerinden girebildiğimiz gibi cep telefonuna uygulamasını indirerek E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz