GündemUludağ'da katil arı paniği

Uludağ'da katil arı paniği

14.05.2017 - 22:53 | Son Güncellenme:

100 bin kestane ağacının bulunduğu Uludağ’da 3 yıl içinde kestane ağaçlarının ciddi bir kısmını kurutan gal arıları nedeniye üreticiler endişeli. Kestane ağaçlarına lavralarını bırakan gal arılarının yavruları kestane ağaçlarında büyürken, ağacın suyunu emiyor ve bir yılda da ağacı kurutuyor.

Uludağda katil arı paniği

İlk gemilerle İtalya’dan Yalova’ya gelen Gal arısı Uludağ’daki kestane ağaçlarına da ulaşarak büyük zarar verdi. Üreticiler bu katil arıların yılda 50 kilometre yayıldığını belirterek, bu arılara karşı tedbir alınmazsa yakında Türkiye’de kestane ağacı kalmayacağını savundu. 2,5 santim boyundaki dişi arı, kendi kendisini dölleyerek her ağaca yaklaşık 100 yumurta bırakabiliyor. Ağaçların tomurcuklarına ciddi zarar veren kurtçuklar meyve teşekkülünü engelliyor ve ağaçları kurutuyor.

Haberin Devamı

Her yıl Uludağ’da gal arılarının artarak yayıldığını belirten Fidyekızık Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, “Bu arıların ilk Yalova’ya İtalya’dan geldiği söyleniyor. Bu arılar Uludağ’da bulunan 5 bin dönümlük kestane ormanlarını kapladı. Biz üreticiler olarak bu hastalığa çare bulunmasını istiyoruz. Bu arılar Uludağ’daki kestane ağaçlarının yüzde yirmisini 3 yılda kuruttu. Bu yıl ise 4’üncü senesi Uludağ’daki kestane ormanlarında ulaştıkları alan yüzde yetmiş. Bu arının ilacı yok, sadece bu arıyı yiyen bir arı çeşidi ile yok ediliyor. Geçen yıl bu katil arıları yiyen arılardan Uludağ’daki ormanlara 700 adet salındı. Ancak fayda etmedi. Tedbir alınmazsa önümüzdeki 3-4 yıl içinde Uludağ’da sonraki yıllarda ülkemizde kestane ve kestane balı kalmayacak. Acilen yetkililerin çare bulması lazım” dedi.

Haberin Devamı