GündemTV kumandası erkeklerin elinde!

TV kumandası erkeklerin elinde!

06.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

xAile Bakanlığı’nın araştırmasına göre kent sakinlerinin yüzde 16’sı, kırsalda yaşayanların da yüzde 22’si kadının asli görevinin çocuk bakımı ve ev işi olduğunu düşünüyor

TV kumandası erkeklerin elinde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hazırladığı, “Türkiye’de Aile Yapısı Araştırmaları İleri İstatistik Analizi Araştırması-2013”e göre, yerleşim yerlerine göre kadının çalışmasına bakışta farklılıklar olduğu tespit edidi. Kentte yaşayan bireylerin yüzde 83’ü kadının çalışmasını uygun, yüzde 16’sı uygun bulmuyor. “Kadının çalışmasını neden uygun görmüyorsunuz” sorusuna Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 55’i, kadınların da yüzde 57’si, “kadının asli görevi çocuk bakımı ve ev işi” yanıtını verdi. Araştırmaya göre, evliliklerin neredeyse tamamında hem resmi hem de imam nikâhı yapıldığı tespit edildi. Sadece resmi ya da dini nikâhla evlenenlerin oranı yüzde 3 iken hem resmi nikâh hem de dini nikâhla evlenenlerin oranı yüzde 94. En yaygın olarak görülen törenler, yüzde 89 ile düğün ve yüzde 88 ile söz kesme-kız isteme.

Dini nikâh kıyma yüzde 81
Üniversite mezunu bireylerin önce dini daha sonra resmi nikâh yaparak evlenme oranı yüzde 81. Araştırmaya göre, yerleşim yerlerine göre kadının çalışmasına bakışta farklılıklar olduğu tespit edildi. Kentte yaşayan bireylerin yüzde 83’ü kadının çalışmasını uygun bulurken yüzde 16’sı bu durumu uygun bulmuyor. Aynı soruya kırsal bölgede yaşayan bireylerin yüzde 77’si kadının çalışmasını uygun, yüzde 22’si de uygun bulmadığı yanıtını verdi. “Kadının çalışmasını neden uygun görmüyorsunuz” sorusunu erkeklerin yüzde 55’i ve kadınların yüzde 57’si, “kadının asli görevi çocuk bakımı ve ev işi” yanıtını vekdi.
“Hangi kanalın veya hangi programın izleneceğine daha çok kim karar veriyor” sorusuna verilen yanıtlar aile içinde karar verme mekanizmasının erkeklerin elinde olduğunu ortaya çıkardı. Hangi kanalın veya hangi programın izleneceğine vermede yüzde 57 erkekler, yüzde 18 kadınlar, yüzde 8 erkek çocukları ve yüzde 7 kız çocukları karar veriyor. Öğrenim durumları göz önüne alındığında kadınların oranı yüzde 24’lere çıkarken, erkeklerin oranının yüzde 48’lere gerilediği görüldü.

Yazarlar