26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu - Ankara / Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının 2022 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyo nu’nda yerli aşı TURKOVAC için acil kullanım onayına başvurulduğunu açıkladı. Koca, 2022 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda özetle şöyle dedi:
Yıl sonuna kadar: Yerli Kovid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün (dün) itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı uğurlu olmasını dilerim.
Hekim açığımız sürüyor: Başta hekimler olmak üzere sağlık personelinde hızlı bir artış göstermemize rağmen artan talepler karşısında açığımız hâlâ sürmektedir. Hekim sayımızda OECD ülkelerine göre geride olduğumuzun farkındayız. Birçok ülkeyle kıyasladığımızda sağlık için ayırabildiğimiz kaynakların da oldukça sınırlı olduğunu biliyoruz. Ülkemizin 2019 yılındaki toplam cari sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içindeki oranı yüzde 4.3'tür. Kişi başı toplam kamu sağlık harcamamız bakımından da OECD ortalamasının oldukça altındayız.
Gereksiz sezaryene önlem: Anne ölüm oranını yüz binde 64'ten yüz binde 13.1'e indirdik. Birleşmiş Milletler’in (BM) yayınladığı rapora göre, son 18 yılda dünya sıralamasında 5 yaş altı ölümleri en hızlı düşüren ülkelerden biriyiz. Sezaryenin kadın ve bebek sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme kararlılığımız devam ediyor.
SMA taramaları başlıyor: SMA taramalarında evlilik öncesi ve yeni doğan olmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Ülke sathında taramalarımız yıl bitmeden başlıyor.
Kızamıkçığı elimine ettik: Aşı oranlarını geçici koruma altındaki nüfusta bile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge ortalamalarının üzerine çıkarmayı başardık. DSÖ, 2019 sonu itibarıyla ülkemizde endemik kızamıkçık virüsü dolanımının 36 ay süresince kesilmiş olduğunu ve Türkiye'nin kızamıkçığı elimine eden ülkeler arasına katıldığını açıklamıştır.
Bağışçı sayısı 600 bini aştı: Kadavradan organ naklinde istediğimiz düzeyde olmasa bile önemli bir aşama kaydettik. Gönüllü bağışçı sayısı 600 bini geçti. TÜRKÖK'e 2015'ten bu yana 777 bin 570 gönüllü bağışçı adayı kaydettik. Bugüne kadar 3369 hastamıza TÜRKÖK kaynaklı nakil gerçekleştirildi. Ülkemizde nakil olan hastaların kök hücrelerini kendi imkânlarımızla karşılama oranımız yüzde 90'a ulaştı.
55 hastane daha açılıyor: Önümüzdeki yıl, 55'i hastane olmak üzere 206 sağlık tesisini tamamlayarak 14 bin 938 nitelikli yatak kapasitesini daha ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Son 3 yılda sağlık kamu-özel iş birliği modeliyle 18 bin 258 yataklı 13 şehir hastanemizi vatandaşlarımızla buluşturduk. Beş şehir hastanesi inşaatımız devam ediyor.
Antibiyotik kullanımı düştü: 2020'de ülkemizde ruhsatlı, pazarda satışı bulunan ilaç tüketim miktarı 2,2 milyar kutu olarak gerçekleşmiştir. Son yıllarda yürüttüğümüz etkili saha çalışmalarıyla bin kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 42 birimden 24 birime düştü. 2019'da tüketilen her 100 kutu ilacın 88'i ülkemizde üretilmiştir.
Kovid aşılarına 17 milyar TL
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı günden itibaren vakaları kayıt altına aldıklarını vurguyalarak, “En yoğun dönemde bile sistemin zaafa uğramasına fırsat vermedik. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından toplam yedi adet aşı AR-GE projesine destek verildi. Kovid-19 pandemisi kapsamında Kovid-19 aşılarının alımı için 17 milyar TL, koruyucu malzeme, ilaç ve tıbbi sarf malzemesi alımları için 2 milyar TL, Kovid-19 personeli ek ödemeleri için ise 1,7 milyar TL olmak üzere toplamda 20.7 milyar TL cari harcama yapılmıştır” dedi. Koca, bakanlığının bütçesiyle ilgili ise şunları dedi:
“Sağlık Bakanlığı 65 milyar 196 milyon TL, Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 331 milyon TL, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 166 milyon TL, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ise 99 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nden; bakanlığımız için 116 milyar 37 milyon TL, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne 191 milyon TL, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na 237 milyon TL, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na ise 218 milyon TL bütçe planlanmıştır. 2022 yılı bütçesi içerisinde programlar itibarıyla; bağımlılıkla mücadeleye yüzde 1,5; koruyucu sağlık hizmetlerine yüzde 33,4; tedavi edici sağlık hizmetlerine yüzde 64.2 pay verilmiştir.”
Sağlık çalışanına 4’üncü doz başladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından aşılarını tamamlayan sağlık çalışanları, isteğe bağlı 4’üncü doz aşılarını yaptırmaya başladı. Ankara Şehir Hastanesi Aşı Merkezi'nde devam eden aşılama çalışmasına, dördüncü doz için başvuran sağlık çalışanlarının da eklenmesiyle yoğunluk oluştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Sağlık çalışanlarından iki doz inaktif aşı olmuş ve hatırlatma dozunu mRNA veya inaktif aşı olanlar bir hatırlatma dozu aşısı daha isteğe bağlı olarak olabileceklerdir" demişti.