05.03.2024 - 13:03 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN / ANKARA - Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, bir dizi temasta bulunmak için ABD'ye gitti. Kalın, Washington’da CIA Başkanı William Burns ile görüşecek. Kalın, Beyaz Saray ile Kongre'de de temaslarda bulunacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Washington yolcusu. Türkiye - ABD Stratejik Mekanizma toplantısı, Washington'da 7 - 8 Mart tarihlerinde dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak. Toplantılara, Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlık edecek.
ABD'li yetkililer, stratejik mekanizma toplantısı öncesinde bir grup gazeteciye değerlendirmede bulundu. ABD'li yetkililerin değerlendirme ve mesajları özetle şöyle:
DİYALOĞUMUZU SÜRDÜRMELİYİZ
* Stratejik mekanizma toplantısı 7 - 8 Mart'ta yapılacak. Türkiye ile ABD arasında pozitif gündemi ilerletmek açısından çok önemli bir toplantı. Ekonomi ve stratejik konulara değineceğiz. Ukrayna, Suriye, İsrail, Gazze, Güney Kafkasya ve diğer konuları ele alacağız. Bu toplantı ilişkilerimiz için çok önemli bir fırsat sunuyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Biden, 2021 sonbaharındaki görüşmelerinde bir stratejik mekanizma geliştirmişlerdi. Terörle mücadele ve savunma konularının yanında ekonomik konular da ele alınacak. Mekanizmayı, yakın diyaloğun sürmesi ve politika farklılıklarını idare edebilmek açısından kullanıyoruz bu çerçevede bizler diyaloglarımızı sürdüreceğiz.
NÜKLEER ENERJİDE İŞ BİRLİĞİ
* Enerji ve iklime ayırdığımız konu olacak. ABD'nin Türkiye'ye LNG ihracatını artırması için neler yapabiliriz, Türkiye'nin küçük modüler reaktör geliştirmesi, yatırım konularını ele alacağız. Enerji diyaloğunun önümüzdeki haftalarda başlatılmasını bekliyoruz. İklim konularına değineceğiz. ABD için iklim çok önemli. Türkiye, yeşil teknoloji sistemine dahil. Stratejik mekanizma ve ilişkilerimiz; ekonomik temasları artırmak, ticaret iş birliği açısından Afrika orta Asya açısından iş birliğinin yayılması bakımımdan ilişkilerimizi iyi noktaya getirme ve Çin'in bu bölgelerdeki faaliyetlerinin dengelenmesi açısından önemli.
Enerji diyaloğunun önümüzdeki hafta başlatılmasını bekliyoruz ve bunu çalışma gruplarıyla sürdüreceğiz.
79 ESE İADE EDİLDİ
*Kültürel varlıkların korunması anlaşması iki ülkeye de inisiyatif sağlıyor. Kaçakçılıkla mücadele işbirliği anlamında önem taşıyor. ABD, Türkiyeye ait 79 eseri iade etti. Buna benzer temaslar sürüyor. 2021'den bu yana 62 milyon dolarlık değere sahip eser iadesi oldu.
SURİYE POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YOK
* Terörle mücadele konularının diplomatik boyutunu değerlendiriyoruz. Bu noktada önemli fırsatlarla karşı karşıyayız. Bu konuda son derece önemli çabalar var. Orta Asya’da DEAŞ'in kendine terör savaşçısı devşirmeye çalıştığını görüyoruz. DEAŞ ile mücadeleyi devam ettirmekte kararlıyız. 5 binden fazla DEAŞ'lı terörist Suriye'de göz altında. Ekim ayındaki toplantıda DEAŞ'ın Afganistan’daki faaliyetleri ele alındı. Terörle mücadele konusunu Türkiye ile birlikte iş birliği yapılmasını önemsiyoruz.
POZİTİF ALANI DEĞERLENDİRMELİYİZ
* Biz DEAŞ gibi PKK’yı da terör örgütü olarak görüyoruz. PKK’nın terörist faaliyetlerliyle mücadele konusunu son derece önemsiyoruz. Suriye’deki ikili meseleleri ele alacağız. Daha fazla bilgi paylaşımı yapılmasıyla ABD’nin Suriye politikasında ve DEAŞ ile mücadele konusunda bir değişiklik yok. Güvenlik konusunda yapıcı olmamız gerekiyor. PKK'nın Türkiye için öncelikli olmasını anlıyoruz. Türkiye de, ABD gibi DEAŞ'le mücadele ediyor. Birlikte hareket etmeliyiz. Bizim, bu pozitif alanı değerlendirmemiz ve daha pozitif bir gündem çerçevesinde ele almamız gerekiyor. Her iki ülkenin savunma sanayilerini geliştirme konusunu da çok fazla önemsiyoruz.