GündemTourette sendromu nedir?

Tourette sendromu nedir?

30.04.2018 - 14:01 | Son Güncellenme:

Tourette sendromu, özellikle Amerika’da sıkça rastlanan, genelde 5-6 yaşlarında başlayıp 18-21 yaşlarına dek devam eden kalıtsal bir hastalıktır. Tourette sendromu hakkında merak edilenleri araştırdık...

Tourette sendromu nedir

Tourette sendromu nedir?

Haberin Devamı

Tourette sendromu, hastanın sık sık bedensel ve vokal tiklerinin tekrar etmesi durumudur. Vokal tikler genelde kendini çığlık atma, küfür etme, karşıdakinin dediklerini tekrar etme veya hayvan sesleri çıkarma şeklinde belli ederken, bedensel tiklerin çok farklı çeşitleri vardır. Bunlar; kafa sallama, göz devirme, dişleri sıkma, sürekli bir yerlere dokunma veya yüz buruşturma gibi hareketlerdir. İlk kez 1825 yılında Fransız doktor Gilles de La Tourette tarafından tanısı koyulan hastalık adını buradan almaktadır. Hastalık beyinde bulunan Bazal Ganglion denilen bölümün anormal oluşundan kaynaklanmaktadır.

Tourette sendromunun belirtileri nelerdir?

Bir kişiye Tourette sendromu tanısı konulabilmesi için bu kişinin, iki bedensel tike ve aynı zamanda bir vokal tike sahip olması gerekmektedir. Kişinin sürekli olarak bir hareketi veya bir sesi tekrar etmesi Tourette sendromunun en belirgin belirtisidir. Genellikle göz kırpma hareketiyle ortaya çıkan hastalık fiziksel ve vokal tik belirtileriyle devam eder. Genel olarak hastalara tanı 5-6 yaş civarında konulur. Çocuklar ergenlik dönemine girdiklerinde tiklerinde artış görülse de 18-20 yaşlarına geldiklerinde sendrom belirtileri azalmaktadır. Bu tikler hekimler tarafından basit ve kompleks tikler olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit tikler; omuzları silkme, dili dışarı çıkarma, göz kırpma, üfleme, boğazı temizleme gibi tiklerken, kompleks tikler; ekopraksi (başkalarının hareketlerini tekrar etme), kopropraksi (uygunsuz el hareketleri yapma), titreme, palilali (aynı cümleyi tekrar tekrar söylemek) gibi hareketlerdir.

Haberin Devamı

Tourette sendromu tedavi edilebilir mi?

Tourette sendromuna yakalanan kişiler ilaçlı, ilaç dışı, ameliyat veya karma olarak dört şekilde tedavi görebilirler. İlaçlı tedavi; sinir yatıştırıcı haplar, kas gevşeticiler ve antihipertansifler ile yapılır. İlaç dışı tedavi kişinin davranış bozukluğunu gidermeye yöneliktir. Hekim kişinin davranışlarını sürekli seanslar ile tespit eder. Tespit edilen rahatsız edici hareketler hekim ve hastanın işbirliği ile hafifletilmeye çalışılır. Akupunktur ve hipnoz etme uygulamaları da alternatif ilaç dışı yöntemlerdendir. Ameliyat genellikle ilk iki yönteme tepki göstermeyen yetişkin hastalar üzerinde uygulanmaktadır. Limbik Lökotomi ve Derin Beyin Stimülasyonu yöntemleriyle ameliyat uygulanır. Karma yöntem ise belirtilen üç yöntemden en az ikisinin birlikte uygulanması ile elde edilen tedavi yöntemidir.