23.01.2013 - 15:20 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu,(Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın) Yeniden ihya edilecek ve yine tarihi mirasa sahip çıktığımızı göstereceğiz"dedi. Vali Mutlu, "İtfaiye yetkililerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde almış oldukları değerlendirmeler, bir elektrik kontağının büyük ihtimalle buna sebebiyet verdiği yönünde" diye konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın Teşvikiye Camii’ndeki cenaze törenine katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, basın mensuplarının Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangınla ilgili sorularını yanıtladı. Mutlu, bir tarihi mirasın daha yitirildiğini belirterek, şunları söyledi: "Tabii devletimiz bu tür tarihi mekanların restorasyonunu elimizdeki röleve ve restorasyon projelerimiz olması dolayısıyla süratle zaten yapıyor, yapacaktır. Hiçbir şekilde bu haliyle bırakılmaz. Yeniden ihya edilecek ve yine tarihi mirasa sahip çıktığımızı göstereceğiz. Yangınla ilgili neden çıktığı yönündeki değerlendirmeler hususunda da itfaiyemiz çalışmalarını sürdürüyor. Net raporu açıklamadan kesin bir şey söylemem benim de mümkün değil. Ama dün akşamdan bu yana itfaiye yetkililerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde almış oldukları değerlendirmeler, bir elektrik kontağının büyük ihtimalle buna sebebiyet verdiği yönünde. Galatasaray Üniversitesi’nde gece şartlarında da öğretim üyelerimiz görevlerini devam ettiriyorlar. Nitekim birkaç hocamızın da bu çalışmaları o esnada sürdürdüğü yönünde bilgiler var. O hocalarımızın odalarından bir tanesinde, oradan ayrıldıktan bir müddet sonra yangın çıktığı yönünde ilk bilgilerimiz. Doalyısıyla muhtemelen bir elektrik kontağı olma yönünde ihtimal çok yüksek görünüyor. Ama kesin bilgiyi rapor açıklandıktan sonra değerlendireceğiz."
BU TÜR BİNALARI KULLANANLAR ÇOK DİKKATLİ GÖREV YAPMALARI LAZIM
Bu tür yangınlarda bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak, çalıştıklarını anlatan Mutlu, "Ümit ediyoruz ki, sadece elektrik kontağına bağlı bir yangındır. Ama bu da bize şunu gösteriyor, bu tür risklerin tarihi binalarda oluşmaması için alınması gerekli tedbirler konusunda daha neler yapabilirizi mutlaka çalışmamız lazım" dedi.
Mutlu, Cağaloğlu’nda bulunan Valilik binasında da restorasyon çalışması yürütüldüğünü, yangın emniyet tedbirleriyle ilgili konuları ön planda tuttuklarını aktararak, "Bu tür binaları kullananların, bu binalarda görev yapanların, nasıl bir tarihi mirasın içerisinde görev yaptıklarını bilerek, kullanım konusunda çok hassas, dikkatli, bütün tedbirleri öncelikleyerek, ciddi görev yapmaları lazım. Hepimizin yeniden bu binaları kullanırken, hangi riskin içerisinde olduğumuzu bilip, planlarımızı, çalışmalarımızı buna göre düzenlememiz lazım. Dolayısıyla tarihi mirasa sahip çıkmak, onu kullanırken de iyi koruyabilmekten geçiyor. Korumayla ilgili, kullananların da çok dikkatli olmak zorunlulukları var" diye konuştu.
ABDÜLAZİZ O BİNADA KATLEDİLMİŞTİ
Tarihçi Talha Uğurluel, dün akşam çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binanın, Osmanlı döneminde Feriye Sarayları’nın bir bölümü olduğunu belirterek, ”Sultan Abdülaziz, Feriye Sarayları olarak bilinen binada katledildi” dedi.
AA muhabirine Galatasaray Üniversitesi’nin binası hakkında bilgi veren Uğurluel, Osmanlı döneminde, küle dönen yapının da içinde bulunduğu 4 blokun Feriye Sarayları olarak isimlendirildiğini anlattı.
Osmanlı’nın Topkapı Sarayı’nda 400 yıl kaldığını hatırlatan Uğurluel, 1856’dan sonra devletin Çırağan Sarayı’ndan yönetildiğini belirtti. Uğurluel, devletin yönetim merkezi konumunda olan Çırağan Sarayı’nın kapasitesinin yetersiz kalması sonucu Çırağan Sarayı ile Ortaköy Camisi arasına ’yan saray’ anlamına gelen Feriye Sarayları’nın yapıldığını söyledi.
Feriye Sarayları’nı ”Bugün yanmış olan o bina ile solunda bulunan 2 sarı bina, onun yanında bir küçük ahşap yapı, bir de o ahşap yapının Ortaköy Camisi’ne bakan tarafında bulunan 4. bina” olarak tarif eden Uğurluel, 4 binadan müteşekkil Feriye Sarayları’nın Osmanlı’nın son dönemlerine kadar faal olduğunu belirtti.
-”Çırağan Sarayı’nda ölmedi”-
Feriye Sarayları’nın acı bir hatırası da olduğunu belirten Uğurluel, ”Sultan Abdülaziz, Feriye Sarayları olarak bilinen ve dün geceki yangında kullanılamaz hale gelen binada katledildi” dedi.
Uğurluel, bilinenin tersine Abdülaziz’in Çırağan Sarayı’nda ölmediğini, intihar süsü verilerek Feriye Sarayları’nda katledildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ”Sultan Abdülaziz’in katledildiği yer; bu saraydır. Abdülaziz, Feriye Sarayları’nda katledildi. İnsanımız, Sultan Abdülaziz’in Çırağan Sarayı’nda öldürüldüğünü bilir. Çırağan Sarayı değildir. Bu acı hadise, yangında mahvolan bu binada oldu. Sultan Abdülaziz, Feriye Sarayı’nda, dönemin Sadrazamı Mithat Paşa ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Avni Paşa tarafından bilekleri kesilerek öldürülmüştür.
Hadise şöyle; 1876’da bir gece Dolmabahçe Sarayı gemilerle sarılıyor, darbe yapılıyor, Sultan tahttan indiriliyor. Sultan Abdülaziz’i önce Topkapı Sarayı’na kapatıyorlar, 4 gün sarayda kalıyor. Topkapı, çok soğuk bir saray. O günlerde bir yaşantı olmadığı için çok pejmürde. Abdülaziz rahatsız oluyor. ’Beni başka yere götürün’ diyor. Alıyorlar, Feriye Sarayları’na götürüyorlar. Abdülaziz, 22 gün kadar Feriye’de kalıyor ve o gece içeriye adamlar sokuluyor. Kendisini öldürmüş süsü verilerek, bu büyük adamı bileklerini keserek öldürüyorlar.” Cumhuriyet’ten sonra Feriye Sarayları’nı oluşturan binaların okul olarak kullanıldığını anlatan tarihçi Talha Uğurluel, yanan binanın 20 yıldır da Galatasaray Üniversitesi olarak eğitim hayatına devam ettiğini hatırlattı.