Gündem‘Toparlanma iş birliğiyle olur’

‘Toparlanma iş birliğiyle olur’

20.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’nın Kansai Bölgesi’nin Kobe kentini 1995’te vuran 7.2 büyüklüğündeki depremi yaşayan bilim insanları Türkiye’ye geldi.

‘Toparlanma iş birliğiyle olur’

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Japon heyet, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin vurduğu kentlerde inceleme yapacak. Kobe depremini yaşayan bilim insanları ve uzmanlardan oluşan Japon heyeti, depremlerin etkisini gözlemleyecek.

Haberin Devamı

İlk durak Maraş

Kobe Belediyesi Yapı Denetim ve İmar İşleri Daire Başkanı Mr. Yukio Tanaka, Kobe Belediyesi Kriz Yönetim Merkezi Müdürü Mr. Masayoshi Nose, Mukogawa Women’s Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Tosu Shigeki, Prof. Yanagisawa Kazuhiko, Prof. Tagawa Hiroyuki ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Dündar, daha sonra Hatay’a geçerek ağır hasar görmüş binaları inceledi. Deprem Afeti Risk Azaltma Çalıştayı ve Araştırma Programı’na katılan Mukogawa Women’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yanagisawa Kazuhiko, “Deprem bölgesinde doğanın yıkıcı etkisini ve doğanın büyüklüğünü yakından hissedebildim. Bu kadar yıkıcı olmasının sebebi yapısal sorunlar. Japonlar olarak doğanın nimetlerini iyi biliyoruz. Japonlar doğayla yaşamayı tercih etmiştir. Depremi engellemek mümkün değil ama hazırlıklı olmalıyız ve nasıl hazırlıklar yapacağımız çok önemli” dedi. Kobe Belediyesi Yapı Denetim ve İmar İşleri Daire Başkanı Mr. Yukio Tanaka ise şunları dedi: 

Haberin Devamı

“Kobe depreminden sonra toparlanmak 20 seneyi aldı. Hasar, birkaç şehirde ve büyük alanda olduğu için ne kadar sürede toparlanacağınızı tahmin bile edemiyorum. Fakat toparlanmak için merkez hükümet ve yerel yönetimin iş birliği yapması kesinlikle gerekiyor.”

‘Toparlanma iş birliğiyle olur’

Sadoko’nun turna kuşlarını da getirdiler

Japon heyet, Mukogawa Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı 1000 turna kuşlu origamileri, deprem bölgesinde dağıtılması için Bahçeşehir Üniversitesi Rektörlüğü’ne teslim etti. Japonya’da bir inanca göre kâğıttan 1000 turna kuşu yapmak insana şans getiriyor. Sadako Sasaki, 6 Ağustos 1945 sabahı saat 08.15’te Hiroşima’ya atom bombası atıldığında 2 yaşındaydı. Bomba atıldığında ölmedi ama lösemi oldu. Şans getirsin diye turna kuşu yapmaya başladı. Sadako’nun ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile gömdü. Turna kuşları o günden bu yana, barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi haline geldi.

‘Toparlanma iş birliğiyle olur’