GündemTercih yapmayan açıkta kalacak!

Tercih yapmayan açıkta kalacak!

24.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin yerleştirilmesiyle ilgili usul ve esaslar dün ÖSYM’nin internet sitesinde açıklandı. Öğrenciler girdikleri yıldaki puanlarına göre mevcut programıyla aynı adı taşıyan programlar arasından 24 tercih yapacak. Tercih yapmayanlar haklarından vazgeçmiş sayılacak; bu öğrenciler için ikinci bir yerleştirme yapılmayacak

Tercih yapmayan  açıkta kalacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesiyle ilgili usul ve esasları dün internet sitesinde açıkladı. Öğrenciler, bu usul ve esaslar çerçevesinde ÖSYM’nin yine sitesinde yayınladığı, lisans, ön lisans, özel yetenek ve DGS tablolarına göre tercihlerini yapacaklar.

Lisans programlarını tercih edecek öğrenciler, girdikleri yılda aldıkları puana eşit ya da altındaki programları yazabilecekler, o nedenle Lisans Tablosu’nda 2005 yılından itibaren üniversitelere göre programların taban puanları ve kontenjanları yer alıyor. Ön lisans programlarında taban puan şartı bulunmadığı için Ön Lisans Tablosu’nda sadece programların hangi puan türünde öğrenci kabul ettiği ve kontenjan bilgisine yer verilmiş. Özel Yetenek Tablosu’nda ise kontenjan ve taban puan bilgisi, DGS Tablosu’nda da 2011 yılından itibaren taban puanlar ve kontenjanlar bulunuyor.

Sorular bitmedi

ÖSYM’nin açıkladığı usul ve esaslarda tercihlerin, yerleştirmelerin ve kayıtların nasıl olacağına dair ayrıntılı bilgi var. Ancak hâlâ öğrenciler kafalarındaki tüm sorulara cevap bulabilmiş değiller. Örneğin tablolardaki kontenjanlar, o programın her yılı için ayrı ayrı mı geçerli yoksa toplamı mı gösteriyor? Üniversitelerden aldığımız bilgiye göre kontenjan tüm yılları kapsıyor. Öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de burslar. YÖK’ün önceki gün bu konuda “Sıkça Sorulan Sorular” için verdiği cevaplara göre tercih esaslı merkezi yerleştirmeyle yapılan yerleştirmelerde öğrencinin mevcut bursluluk durumu ve ödemekte olduğu ücret aynen korunacak. Bu bursu üniversiteden mi, devletten mi alacağına dair ise bir bilgi bulunmuyor.

Kapatılan üniversitelerdeki öğrenciler için tercih ve yerleştirmeler şöyle olacak:

- Öğrenciler tercihlerini, 23-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.

- Tercihler, dün saat 17:00’de başladı, 26 Ağustos’ta 23.59’da sona erecek. Öğrencilerin YÖK Sis’te kayıtlı eğitim bilgileri tercih ekranına yansıtılacak. Öğrenciler, öğrenim görmekte oldukları programı seçerek tercihlerini bu programa göre yapacaklar. Yerleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından öğrencinin bu bilgisinin doğruluğu kayıtlar üzerinden teyit edilecek. YÖK Sis’te kayıtlı eğitim bilgilerinde güncelleme gereken öğrencilerin, Koordinatör Üniversitelerine başvurmaları gerekiyor.

24 tercih hakkı var

- Merkezi yerleştirme veya özel yetenek sınavıyla bir programa kayıt olan öğrenciler, kayıt yılı bilgisini sisteme kaydedecekler. Yatay geçiş yapan öğrencilerin ise yatay geçiş yaptıkları programa geçmeden önceki kayıtlı oldukları programa kayıt oldukları yılı sisteme kaydetmeleri gerekiyor.

- Öğrenciler en fazla 24 program tercih edilebilecekler.

- Öğrenciler tercihlerini öğrenim görmekte oldukları program doğrultusunda ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan ek tablolarda belirtilen lisans/ön lisans programlarından yapacaklar.

- Öğrenciler, yerleştiği programla veya yatay geçiş yaptığı programla aynı adı taşıyan programları, bazı programlarda eşdeğer programları da tercih edebilecekler.

- Öğrencilerin merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlar için yerleştiği yıldaki ÖSYS/DGS puanı, tercihleri arasında göstereceği yükseköğretim programlarının yerleştiği yıldaki en düşük ÖSYS/DGS puanlarına eşit veya bu puanlardan yüksek olması gerekiyor. Ön lisans programları için en düşük puan şartı aranmayacak. Tercih edilen programın öğrencinin yerleştiği yıl öğrenci alıyor olması gerekiyor. Aksi takdirde tercih işleme alınmayacak. Öğrenciler taban puanları esas alınmak kaydıyla yapacakları tercihleri ve programın kontenjanı doğrultusunda yerleştirilecekler.

- Tercih Edilebilecek Özel Yetenek Programları tablosunda yer alan programları, ilgili yılda özel yetenek sınavı sonucuna göre kayıt olan öğrencilerle aynı isimli programlara merkezi yerleştirmeyle yerleşen öğrenciler de tercih edebilecekler. Öğrencilerin ilgili yılda merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programları tercih edebilmeleri için ilgili puan türünde 180 ve üzerinde puana sahip olmaları gerekiyor.

- Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrenciler aynı addaki Türkçe programları, Türkçe programlardaki öğrenciler de aynı addaki öğretim dili yabancı dil olan programları da (bazı programlarda eşdeğer programları) tercih edebilecekler.

- ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş sayılacaklar. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacaktır.

- 2014 ve önceki yıllarda sınavsız geçişle bir programa kayıt yaptıran öğrenciler, ön lisans programlarına öncelikli olarak yerleştirilecek. 2015’te kayıt olanlar, ilgili yılın ÖSYS yerleştirme işlemlerindeki kurala göre yerleştirme işlemine alınacak.

- Öğrencinin tercih ettiği programa/programlara yerleşememesi durumunda ilgili yılda öğrencinin puanından düşük veya öğrencinin puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa boş kontenjan bulunduğu takdirde yerleştirilecek. Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanından düşük olması ve boş kontenjan bulunmaması durumunda ise vakıf, devlet üniversitesi ayrımı yapılmadan ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek.

Mezunlara tercih yok

- Yerleştirme işlemlerinde programın ilgili yıldaki koşul ve açıklamaları (Bakınızlar) dikkate alınmayacak.

- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrenciler, yerleştirme işlemlerinde yurtdışında kayıt olduğu yıldaki varsa ilgili ÖSYS puanı, yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin puanı ise programın puan türünde 180 olarak kabul edilecek.

- Mezun duruma gelmiş olanlar, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak. Bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecek.

- Öğrenciler, yerleştirildikleri üniversiteye doğrudan kayıtlarını yaptıracaklar.

Haberin Devamı

Girişimci ve yenilikçi üniversiteler

TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 yılı sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından açıklandı. Sıralamada, Sabancı Üniversitesi 95,3 puanla birinci olurken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 85,80 puanla ikinci, Bilkent Üniversitesi de 82,63 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, iş birliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları gibi 23 göstergeye göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi çalışmalarına, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, KOSGEB, Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakıf (TTGV), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve üniversiteler katkı sağladı.

Haberin Devamı

İlk 10’a girenler

1. Sabancı Üniversitesi
2. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
3. İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
4. İstanbul Teknik Üniversitesi
5. Boğaziçi Üniversitesi
6. Koç Üniversitesi
7. Gebze Teknik Üniversitesi
8. Özyeğin Üniversitesi
9. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
10. Yıldız Teknik Üniversitesi

İstinye’den iş garantili bölüm

27 hastane, iki bin doktor ve 14 bin çalışanıyla sağlık alanında hizmet veren MLPCare Grubu’nun eğitim yatırımı olarak bu yıl kapılarını açan İstinye Üniversitesi sağlık bölümlerinde okuyan öğrencilerine iş olanakları sunuyor. Üniversiteden mezun olan tüm Hemşirelik ve Ebelik öğrencilerine grubun hastanelerinde iş garantisi veren üniversite, Sağlık Hizmetleri MYO’da Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ve Radyoterapi bölümlerinde de başarılı öğrencilere iş fırsatının yanı sıra esnek bölüm değiştirme imkânı veriyor.

Ücretsiz çift ana dalın yanı sıra üniversitede öğrencilere sağlık sigortası, ücretsiz staj olanağı ve üniversite içerisinde kütüphane, araştırma laboratuvarı gibi birimlerde ders dışı zamanlarda çalışarak gelir elde etme olanağı da sunan üniversite, boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirmede öğrenci alacak. Üniversite, 30 Ağustos’a kadar Topkapı Sağlık Kampüsü’nde tanıtım günleri düzenliyor.

Haberin Devamı

Işık Üniversitesi CERN katılımcısı oldu

Işık Üniversitesi, Geleceğin Çembersel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider-FCC) projesi için Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’ne (CERN) katılımcı oldu. Üniversite, bu işbirliğiyle Avrupa, Amerika ve Asya üniversitelerinden 2 bin 500 çalışan, 12 binden fazla araştırmacının olduğu CERN’de çok sayıda Nobel ödüllü fizikçiyle çalışmalar yapacak.

Işık Üniversitesi’ni Doç. Dr. Fatih Özaydın ile Yrd. Doç. Dr. Cihan Bayındır’ın temsil edeceği projede ayrıca lisansüstü ve lisans öğrencilerinin de çalışmalara katılmaları öngörülüyor. Projeyle, Işık Üniversitesi’nin parçacık fiziği alanında araştırma ve sempozyumların yapıldığı bir cazibe merkezi olması, Türkiye’nin de merhum Prof. Dr. Engin Arık ve Prof. Dr. Metin Arık öncülüğünde başlattığı parçacık fiziğinde var olma mücadelesinin sonraki kuşaklara taşınması hedefleniyor. İşbirliği, Işık Üniversitesi akademisyenleri çalışmalara katıldıkları sürece devam edecek.

Haberin Devamı

Üsküdarlı Gencer’e ABD’den büyük ödül

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Gencer, Amerikan Patoloji Araştırmacıları Derneği’nin (ASIP) Genç Öğretim Üyesi Ödülü’nü kazandı. Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın da aralarında bulunduğu 14 bin akademisyenin katıldığı Deneysel Biyoloji (Experimental Biology) Kongresi’den büyük ödülle dönen Salih Gencer, bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk akademisyen oldu. Yrd. Doç. Dr. Gencer, yaptığı çalışmalarda kanserin tedavisinde etkili olabilecek, özellikle de metastatik (değişen) kanserlerin teşhis ve tedavisinde hedef olabilecek yeni bir sinyal yolağını keşfetti.

Yazarlar