GündemTeknolojinin kendisi bağımlılık oldu

Teknolojinin kendisi bağımlılık oldu

18.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Bağımlılıkların pençesinde ömür sürenlerin yaş ortalaması her geçen gün düşüyor. Hatta çocuk yaştaki evlatlarımızın hayatları kararıyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin bizatihi kendisi artık bir bağımlılık oldu’ dedi.

Teknolojinin kendisi bağımlılık oldu

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Yeşilay’ın düzenlediği Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Sempozyumu’na katıldı. Salgın öncesinde sayısı 36 olan YEDAM’ların bugün 105 merkeze ulaştığını söyleyen Erdoğan konuşmasında bağımlılık tehlikesine dikkat çekti. Bağımlılık çeşitlerinin gittikçe arttığına ve toplum sağlığını tehdit eden boyutuna dikkat çeken Erdoğan, bu durumun sonuçlarını, sönen hayatlar, dağılan aileler ve azalan toplumsal huzur olarak gördüklerini belirtti. Esra Albayrak’ın da katıldığı programda konuşan Erdoğan,
şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Toplum için tehdit’

“Şahsi sandığımız bağımlılık, zaman içinde toplum için büyük bir tehdit unsuruna dönüşür. Dolayısıyla, bağımlılıkların farkına varmak, önleyici çalışmalar yürütmek, yani sonu bağımlılığa varacak yolları en başında kapatmak hepimizin görevidir. İlk bakışta, yalnızca bağımlı kişinin gerek fiziksel gerekse ruhsal sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri görüyoruz. Hâlbuki bu bağımlılıkların sonu aile içi şiddete, bir ailenin ekonomik felakete uğramasına ve dağılmasına sebep olabiliyor. Birçok bağımlılığın, suça giden kestirme bir yol olduğunu biliyoruz. Bağımlı bireyler yaşamsal işlevlerini kaybederken, tedavi süreci iş gücü kaybına neden oluyor. Ayrıca, sağlık, sosyal güvenlik, adalet ve ceza sistemleri üzerinde ekonomik yük kadar iş yükü de oluşturuyor. Kısacası bireyden başlayarak topluma ve kamuya büyüyerek yayılan bir sorunlar yumağı haline geliyor.”

Haberin Devamı

700 milyon çocuk

Dünyada 1 milyarın üzerinde sigara bağımlısı insan olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla insan, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Sigara kullanımı o kadar yaygın halde ki, dünyada 700 milyon çocuk sigara dumanına maruz kalıyor. Sigara kullandığı için değil, dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybeden çok fazla insan var. İşin kötüsü, bu bağımlılık türü toplum tarafından kabul görüyor. Öyle ki ‘Sigara molası’ diye bir olguyu, kültüre yerleştiren anlayış geliştirmiş durumdayız. Aynı şekilde alkol bağımlılığı, çeşitli kanserlerden ruhsal bozukluklara kadar altmışa yakın hastalığa neden oluyor. Şiddet, suça eğilim, trafik kazaları, ekonomik ve sosyal sorunlar gibi yıkıcı etkileri olan sonuçlar doğuruyor. Bağımlılıkları mutlaka halk sağlığı bakımından da değerlendirmemiz gerekiyor.”

“Görünmez pranga”

Bağımlılıkların pençesinde ömür sürenlerin yaş ortalamasının her geçen gün düştüğünü kaydeden Erdoğan, “Çocuk yaştaki evlatlarımızın hayatları kararıyor. Değişen dünya beraberinde yeni bağımlılıklar üretiyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin kendisi artık bir bağımlılık oldu” dedi. İnsanlar özgürleştiklerini sanırken, ellerine ayaklarına kendi rızalarıyla geçirdikleri görünmez kelepçe ve prangalardan habersiz olduğunu belirten Erdoğan, “Yakın ilişkilerimiz zayıflıyor, maddelerle ya da teknolojiyle köle efendi ilişkisi kuruyoruz. Ne yazık ki köle olan taraf insan oluyor” dedi. 

Haberin Devamı

Teknolojinin kendisi bağımlılık oldu

Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, Emine Erdoğan’a YEDAM’ın desteklediği danışanların öykülerinin yer aldığı “Renklerini Yeniden Kazananlar” kitabını hediye etti.

‘Gençlere yol haritası lazım’

Bağımlılıklarla mücadelede önleme çalışmalarının önemine işaret eden Emine Erdoğan, “Kendini dijital oyunların dünyasında kaybeden gençlere, yeniden kendi benliklerine ulaşabilecekleri haritaları sağlamamız lazım. Yeşilay’ımız, bu noktada gerçekten takdire ve alkışa şayan işler yapıyor. İnsan onurunu gözeten, insanın saygınlığını esas alan yaklaşımıyla, hayat yolunda ayağı tökezleyen kardeşlerimizin, çocuklarımızın elinden tutuyor. YEDAM KOVİD-19 Psikolojik Destek Hattı’nı kurarak, salgın döneminde yoğun kaygı ve psikolojik rahatsızlık belirtisi gösterenlere derman oldular” dedi.