Gündem Tek başına Marina Çukuru'na inen ilk insan

Tek başına Marina Çukuru'na inen ilk insan

27.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü yönetmen James Cameron, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’na tek başına inmeyi başaran ilk insan oldu...

Tek başına Marina Çukuruna inen ilk insan

Tüm dünyanın heyecanla beklediği deneme başarıya ulaştı. Titanik, Terminatör ve Avatar gibi filmlerin başarılı yönetmeni James Cameron 11 kilometrelik dalışı tamamlayarak tek başına okyanusta en fazla derinliğe ulaşan ilk insan oldu.
“Deepsea Challenge” adı verilen denizaltı ile ‘dünyanın tabanı’ Mariana Çukuru’na inen Cameron inişi 2 saat 26 dakikada tamamladı. Çukurun dibine indiğinde 3 boyutlu kameralar ile bir belgeselde daha sonra kullanmak üzere görüntüler çekti. Bilim insanlarının araştırmalarına yardımcı olmak üzere numuneler topladı. Cameron dibe indiğinde twitter üzerinden de, “Dibe vurmak hiç bu kadar iyi gelmemişti. Neler gördüğümü sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum” mesajını paylaştı. Dipte 6 saat kalmayı planlayan Cameron yaklaşık 3 saat sonra yüzeye çıkmaya başladı. Çıkış tahmin edilen süreden daha kısa sürerek 70 dakikada tamamlandı. 50 yıl sonra Mariana Çukuru’nun dibine inmeyi başaran ilk insan olan Cameron yüzeye çıktığında sağlık kontrolünden geçirildi. 10.89 kilometre dibe inen Cameron’ı ünlü dostları twitter’dan tebrik etti. Arnold Schwarzenegger, Richard Branson ve Jessica Alba tweetleri ile Cameron’ın başarısını kutladı.


‘Başka bir gezegene benziyor’


Büyük Okyanus’un batısındaki Mariana Çukuru’na başarıyla inen Cameron yaşadığı deneyimi, “Dünyanın tabanı daha çok başka bir gezegene benziyor” cümlesiyle anlattı. Cameron, “Taban ıssız ve kötü şeyler olacakmış hissi yaratıyor. Yüzey Ay’a benziyor. Dipte garip bir derin deniz canavarı görmeyi umdum. Sadece karides benzeri yaratıklar vardı” dedi. National Geographic dergisi, saat firması Rolex işbirliğinde gerçekleştirilen projede kullanılan denizaltı 7 metre uzunluğunda. Çukurun dibindeki basınç ise tek bir ayak parmağı üzerinde bir kamyonetin yarattığı ağırlıkla eşdeğerde. Çukura 1960’da ABD’li teğmen Don Walsh ve İsviçreli Jacques Piccard inmiş, sadece 20 dakika kalabilmişlerdi.




‘Başka bir gezegene benziyor’
‘Başka bir gezegene benziyor’
‘Başka bir gezegene benziyor’
‘Başka bir gezegene benziyor’

Yazarlar