29.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN / Ankara - Donanmanın amiral gemisi TCG Anadolu ve tasarım çalışmaları süren uçak gemilerini hava saldırılarından koruyacak Türkiye’nin ilk destroyeri TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin tasarım çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisi’ni (DPO) ziyaret etti.
Tatlıoğlu, DPO’da MİLGEM ailesinin üçüncü projesi olan TF-2000’nin tasarım ve yol haritası hakkında incelemelerde bulundu. İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda çalışmalarına başlanan hava savunma muhribinin, denizi bir kalkan gibi kullanarak çeşitli güdümlü mermilerin anakaraya ulaşmadan tespit ve imhasını gerçekleştirmesi planlanıyor. TF-2000’nin 2027 yılında inşa edilmesi ve ilk etapta yedi adet üretilmesi planlanıyor.
YERLİ SİSTEMLERLE DONATILDI
Türk destroyerinin sahip olacağı büyük ölçüde yerli üretim bazı sistemlerin özellikleri şöyle:
ÇAFRAD: Çoklu hedef takibi, kısa reaksiyon süresi gibi özelliklere sahip GaN temelli 2 eksen AESA radar sistemi. (ASELSAN)
ADVENT: Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi. Tek gemi yerine kuvvet odaklı yeni nesil bir komuta ve kontrol sistemi. (HAVELSAN)
E/O DAYREKTÖR: Keşif ve gözetleme görevleri için geliştirilen Denizgözü-Ahtapot sistemi. (ASELSAN)
GÖKDENİZ: Üzerinde konuşlu bulunduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzelerini imha edebilen nokta savunma sistemi. (ASELSAN)
MİDLAS: Milli Dikey Atım Lançer Sistemi. Yerli üretim hava savunma füzeleri ve seyir füzeleri atabilecek. (ASELSAN&ROKETSAN)
LPI/SEYİR RADARI: ALPER, deniz yüzeyinde hareket eden hedeflerin tespitini sağlıyor ve tespit ederken tespit edilmeme özelliğine sahip. (ASELSAN)
LİAS-100D: Lazer tehditlerinin algılanmasının sağlayan ikaz sistemi.