23.02.2024 - 12:13 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın ilk test uçuşu, dünyada yankılanmaya devam ediyor. 13 dakika havada kalan hayalet uçak yaklaşık 2 bin 400 metre irtifaya ulaştı, saatte 426 kilometrelik hız kaydedildi.
Türk Hava Kuvvetleri'nin mevcut filosundaki F-16 savaş uçaklarının yerini alması beklenen KAAN'ın, 2028 yılında ordu envanterine gireceği açıklandı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen beşinci nesil savaş uçağı KAAN, 14 metre kanat açıklığına sahip ve 21 metre uzunluğunda. Maksimum 1,8 Mach (2 bin 200 kilometre) hıza sahip uçak, dahili silah yuvası ve supercruise kabiliyetinin yanı sıra yeni nesil görev sistemleriyle donatılacak.
Asia Times, 'Türkiye'nin yerli savaş uçağı küresel pazarda fırtınalar estirmeye hazır' başlığıyla sunduğu haberin spotunda "Yeni nesil savaş uçağı KAAN, ilk başarılı uçuşunu yaparak bir yandan ABD'ye yerli bir küçümseme sunuyor diğer yandan muhtemel F-35 müşterilerine göz koyuyyor" dedi.
İlk uçuşunu yapan yeni nesil savaş uçağı KAAN'ın yakın zamanda çok sayıda ülkeye ihraç edilebileceğini bildiren haberlere atıf yapan Asia Times, jetin jeostratejik yorumlara yol açtığını belirtip KAAN'ın Türk askeri havacılık endüstrisinin amiral gemisi olacağını yazdı.
Haberde Popular Mechanics'in KAAN'ı Güney Kore'nin ürettiği KF-21 Boramae savaş uçağıyla aynı sınıfa koyduğunu ancak aynı yayın organı tarafından Türk jetini süpersonik yetenekleriyle modern savaş uçağı performans kriterlerini karşılamasının beklendiği yorumuyla sunduğu belirtildi.
Gabriel Honrada imzalı haberde yeni nesil Türk savaş uçağının teknik verilerini sıralayan Asia Times, KAAN'ın tek tekerlekli iniş takımları, 7050 sınıf alüminyum kokpit ve burun, titanyum gövde, radardan kaçınmak için hafif karbon termoplastik alaşım kaplama gibi özellikleriyle çok daha istek uyandırıcı olduğunu dile getirdi.
Yüzde 85 yerli parçanın kullanıldığı KAAN'da iki General Electric F110-GE-129 turbofan motoru ve bir Martin-Baker fırlatma koltuğu gibi ithal bileşenlerin yer aldığını aktaran Asia Times, beşinci nesil savaş uçağındaki Aselsan üretimi AESA radarı öne çıkardı. Çok modlu söz konusu yerli radarın aynı anda tarama ve karıştırma gibi özelliklere sahip olduğunu belirten yayın organı, AESA'nın Amerikan F-22'lerindeki AN/APG-77 radarını verici-alıcıs sistemleriyle ikiye katladığını yazdı.
KAAN'ın burnunda 360 derecelik kızılötesi arama ve izleme sensörü (IRST) bulunacağına değinen Asia Times, yeni nesil silahlarla donatılan uçağın sağlam tasarımlı uçağın ekonomik maliyete rağmen Türkiye'nin hedefinin jetin uluslararası savaş uçağı pazarına sürmek olduğunu bildirdi.
Projedeki stratejik ortak Azerbaycan'ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Pakistan gibi ülkeleri muhtemel müşteriler olarak sayan Hong Kong merkezli yayın organı Asia Times, Rusya'nın ilan ettiği beşinci nesil savaş uçağı projesi Su-75 Checkmate'in geleceğinin belirsiz olduğu yorumunu yaptı.
Mevcut tabloda Birleşik Arap Emirlikleri'nin ABD'den F-35 satın almaya çalıştığını, Endonezya'nın ise ABD, Fransa gibi ülkelerden alacağı F-15 ve Rafale jetleriyle hava kuvvetlerini modernize etmeyi denediğini aktaran Asia Times, Güney Kore ile ortak yürüttüğü KF-21 projesindeki ödemelerde zorluk yaşayan Cakarta yönetimi için Türk KAAN'ın Güney Kore jetinin alternatifi olabileceğini yazdı.
Yeni nesil Türk jetinin Batılı beşinci nesil savaş uçaklarının bazı yeteneklerini maliyetinin çok altında bir fiyata sunduğunu kaydeden Asia Times, hava kuvvetlerinde Çin ağırlığı olan Pakistan'ın KAAN'la birlikte Pekin'e bağımlılık endişelerini hafifletebileceği yorumunu yaptı.
Yayın organı, yerli savaş uçağı motoru üretmenin peşinde olan Ankara'nın yanı sıra yapay zeka yetenekleriyle donatılmış altıncı nesil savaş uçağı tasarladığını da ekledi.