24.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara - Türkiye; ABD’nin öncülüğünde kurulan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi’nin ihracat için 300 km menzil sınırlaması getirmesi ve teknolojik nedenlerle bugüne kadar 280 kilometre menzilin üzerinde füze üretmedi. Balistik füzelerde 1000 km menzilin altındaki füzeler, kısa menzilli balistik füze olarak adlandırılıyor. Orta menzilli balistik füzelerin menzili 1000 ile 3000 km arasında. Türkiye’nin taktik balistik füzeleri Yıldırım (J-160) 150 km, Bora ise 280 km menzile sahip.
İkinci test atışı
Türkiye’nin hedefi, 1000-3000 bin km menzil aralığındaki orta menzilli balistik füze üretimini yakalamak. Roketsan, füze motoru üretiminde Kale Grubu ile de işbirliği yaparak önemli bir teknoloji birikimine sahip oldu. Türkiye, 280 kilometre menzili olan Bora’nın ardından Tayfun ile 300 kilometre menzil eşiğini geçti. Roketsan, Tayfun Füze Sistemi Geliştirme Projesi kapsamında füze test atışını, 18 Ekim 2022’de de Rize ile Sinop arasında gerçekleştirmişti. Tayfun füzesi, 458 saniyede 561 km uzaklıktaki hedefi başarı ile vurmuştu. Tayfun, dakika 70 km’nin üzerinde bir hıza erişmişti. Tayfun’un ikinci test atışı, dün Rize-Artvin Havalimanı’nda seyyar platform üzerinden atılarak yapıldı. İkinci testte, Tayfun’un menzili ve hızı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından Tayfun füzesinin test atışının görüntülerini paylaştı. Demir, mesajında, “Tayfun füzemizin yeni test atışını başarılı şekilde gerçekleştirdik. Başta ROKETSAN olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı. Tayfun ile TSK’nın, ateş gücünün menzili 500 kilometrenin üzerine çıktı. İki testi de başarılı şekilde tamamlanan Tayfun’un, kısa sürede envantere alınması bekleniyor. Roketsan, bin kilometrenin üstünde menzile sahip füze içinde çalışma yürütülüyor. Tayfun’un ardından sırada ikinci balistik füze olan Cenk yer alıyor.