05.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
SOÇİ DHA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru ile ilgili “Eksiklerin giderilerek, girişimin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi, değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım” dedi.
Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere dün Rusya’nın Soçi kentine geldi. Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
‘Afrika’ya nefes’
Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğu ile varılan Tahıl Anlaşması’nın, küresel gıda kriziyle mücadelede önemli bir rol oynadığını belirten Erdoğan şunları söyledi:
“Üzerinde özellikle durduğumuz konulardan biri Karadeniz Girişimi’nin yeniden canlandırılması oldu. Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ofis açma kararından memnuniyet duyduk. Karadeniz Girişimi, küresel gıda kriziyle mücadelede anahtar rol oynadı. Özellikle Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler, Karadeniz Girişimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arası iş birliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya’nın girişimin yeniden başlaması noktasındaki beklentileri, tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın dile getirdiği hususları, biz de farklı vesilelerle ifade ettik, ediyoruz. Eksiklerin giderilerek, girişimin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi, değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım. Sayın Putin ‘Fakir ülkelere 1 milyon ton tahılı göndermek için lojistik çalışmalar yaptık’ dedi. Biz de ‘Üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak varız’ dedik. Afrika ülkelerine tahılı öğüterek un halinde gönderilmesi noktasında Rusya, Türkiye, Katar adım atmak suretiyle temenni ediyorum ki bu ülkelerin yanında oluruz.”
“Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’le bir istişare önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık” diyen Erdoğan “Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘Kalıcı barış’
Erdoğan, çatışmaların sona erdirilmesine yönelik Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunun altını çizerek, “Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Devam eden çatışmaların, bir an önce uluslararası hukuk temelinde kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Her konuşmamda vurguluyorum, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bu ilkesel yaklaşımımızı aynen muhafaza ediyoruz” diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye-Rusya temaslarının faydalarının görüldüğünü ve görülmeye devam edeceğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Sayın Putin ile diğer bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Bu kapsamda Suriye, Güney Kafkasya, Libya ile Afrika’daki son gelişmeleri değerlendirdik. İkili ilişkilerimizi bugüne kadar iyi komşuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde, ülkelerimizin ve bölgemizin çıkarına hizmet edecek şekilde ilerlettik. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son şiddetiyle yürüyor, ikinci bir adım olarak da Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün değerli dostumla ele aldık. Bu alanda da atılacak bir adımla Türkiye sınıf atlayacaktır.”
‘Yaptırım kalkarsa anlaşmaya hazırız’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında “Batı, Rus tarım ve gübre ürünlerinin ihracatını engelliyor. Ukrayna tarafı insani koridorları saldırı için kullandı. Söz konusu anlaşmanın sona ermesi, küresel gıda pazarını çok fazla etkilemedi. Üretim konusunda sorun yok, dağıtımda sorun var. Bunun Karadeniz Girişimi’yle bir alakası yoktur. Ukrayna’nın tahıl ihracatında payı çok değil, yüzde beş ve bu daha da düşecek. Gıdanın yüzde 70’i gelişmiş ülkelere ulaştı. Fakir ülkelere sadece yüzde üç ulaştı. Tahıl ihracatı yaptırımı kaldırılırsa biz anlaşma için hazırız” dedi.
Kabine bugün toplanıyor
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bir araya geliyor. Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesinden çıkan kararların masaya yatırılacağı toplantıda, Erdoğan’ın eylül ayındaki diplomasi trafiği de bir diğer gündem başlığı olacak. Erdoğan, önce Hindistan’daki G-20 zirvesine, ardından ABD’deki BM Genel Kurulu’na katılacak. Ekonomi gündemindeki önemli başlıkların da görüşüleceği toplantıda, bu hafta kamuoyuna açıklanması planlanan ve ekonominin üç yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) da görüşülecek.
Rus basını menüyü yazdı
Putin, Erdoğan’ı Soçi’de ağırlarken, müzakereler öğle yemeğinde de devam etti. Bu arada Rus ajansları, konuklara ikram edilen menüyü paylaştı. Putin ve Erdoğan’ın çalışma yemeğinin menüsünde önce salatalık ve avokadolu füme alabalık salatası, domatesli ve Kudüs enginarlı barbun filetosu ikram edildi, ardından etli Gürcü çorbası sunuldu. Ana yemek olarak konuklara yaban havucu püreli ızgara kuzu pirzola veya sebzeli ve ıspanak soslu kefal seçenekleri sunuldu. Menüdeki tatlı ise ‘kuş sütü’ydü. Rusçasıyla, ‘Ptiçye moloko’ SSCB döneminin en ünlü tatlılarından biri olarak patenti alınmış nadir Sovyet pastalarından biri.