GündemTabiatın efendisi değiliz

Tabiatın efendisi değiliz

22.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Buket Uzuner son romanı ‘Hava’yı Milliyet’e anlattı: Hava, tüm gerçekliğiyle iklim değişikliğinin altını çiziyor. Biz tabiatın efendisi değiliz ve haddimizi çok aştık.

Tabiatın efendisi değiliz

Kitapları 10 dile çevrilen romancı Buket Uzuner, çevre bilimci kimliğiyle doğanın merkezinde olan bir yazar. Uzuner’in Tabiat Dörtlemesi’nin üçüncü kitabı “Hava” Everest Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Dünyanın en büyük çevre sorunu olan iklim değişikliği ve sürdürülebilir temiz enerji üzerine çalışan yazar, Milliyet’e “Bu bir şaka değil, iklim değişikliğinin tüm izleri karşımızda” dedi. Ana karakter gazeteci Defne Kaman’ın anlatıldığı kitabın kapağında Selçuklu’nun kadın sultanı Gevher Nesibe’nin simgesi bulunuyor.


‘Ateş’ Mardin’den gelecek

Uzuner son dönemde kaleme aldığı romanlarını, etkisini her geçen gün daha çok gösteren küresel iklim değişikliği üzerine yazıyor. Doğanın 4 elementi su, toprak, hava ve ateşten adlarını alan dört romanlık seride iklim değişikliği, nükleer enerji, veganlık, şamanizm, stress, destanlar, gençlik gibi konuları işleyen Buket Uzuner, toplumsal kurallara uyumsuz gazeteci Defne Kaman karakteri aracılığıyla, okurda güncel konulara dair farkındalık yaratmaya çalışıyor. İstanbul’un Kadıköy’ünde geçen “Su” ile başladığı roman serisine; Çorum’da geçen Toprak ile devam eden Uzuner, son romanı “Hava”ya Kayseri ve Kapadokya’da hayat verdi. Bir romanı yazmak için 5 yıl çalıştığını anlatan Uzuner, serinin son romanı “Ateş”in de Mardin’de geçeceğini söyledi

‘İnsan, haddini aştı’

Türkiye, Avrupa ve Amerika’da biyoloji ve çevrebilim dallarında üniversite eğitimi alan Buket Uzuner, roman ve öykülerinde ekolojik kurguya yer veren yazarlarımızdan biri. Hava’ya İklim Değişikliği Bakanlığı fantezisiyle başlayan Uzuner, “İklim değişikliği dünyanın her yerinde devam eden tabiat felaketleriyle bir şaka olmadığı gerçeğini bize gösteriyor. Sürdürülebilir ve yenilenebilir temiz enerji çözümleri kadar tüketimi azaltıp, sade ve kanaatkâr bir hayat biçimine dönmekten başka hiçbir kurtuluşumuz yok. Biz tabiatın efendisi değiliz ve haddimizi çok aştık!” dedi.

‘Gevher Nesibe Sultan bilinsin’

Uyumsuz gazeteci Defne Kaman’ın gözünden Kayseri’de geçen Hava’nın, serinin diğer kitapları gibi “Tabiat Dörtlemesi”nin ürünü olduğunu söyleyen Uzuner, şunları dedi: “Ortaçağ’da Kayseri’de hastaları müzikle tedavi eden bir şifahane, hatta ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan yeterince bilinmiyor. ‘Tabiat Dörtlemesi’ yaparken ileri görüşlü sultanı da hatırlatmak istedim. Hava ile yine iklim değişikliği ve sürdürülebilir
temiz enerji konularına odaklandım. Hava, bir ekolojik-kurgu veya eko-romanı. Nükleer enerji karşıtı gazeteci Defne Kaman’ın maceralarının anlatıldığı ‘Hava’ tüm gerçekliğiyle iklim değişikliğinin altını çiziyor.”

Tabiatın efendisi değiliz