Gündem‘Suriye rejimi ile çalışmaya hazırız’

‘Suriye rejimi ile çalışmaya hazırız’

13.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye ile istihbaratlar aracılığıyla bir süredir görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rejim gerçekçi davranırsa, Suriyelilerin geri dönüşü konusunda birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

‘Suriye rejimi ile çalışmaya hazırız’

ÖNDER YILMAZ Ankara - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile istihbaratlar aracılığıyla bir süredir görüşmelerin sürdüğünü açıklarken, “Rejim gerçekçi davranırsa, Suriyelilerin geri dönüşü konusunda birlikte çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

OYUNCAK OLMA: Libya’da 2019’da izlemeye başladığımız aktif politikanın da sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Ekim ayında Trablus’ta imzaladığımız Hidrokarbon Mutabakat Muhtırası, Yunanistan’ı ne hale getirdi hepiniz görüyorsunuz. Geçen hafta, Yunanistan’ın Girit’in güneyinde hidrokarbon faaliyetleri yapma kararı karşısında, Libya bizimle imzaladığı Deniz Yetki Alanları Anlaşması’na sahip çıkan adımlar attı. Yine geçen hafta, Yunanistan, Libya ile Ekim ayında imzaladığımız Hidrokarbon Anlaşması’nı BM’ye şikayet etti. Biz de hemen arkasından Libya ile birlikte bu mektuba ortak yanıtımızı BM’ye ilettik. Bu kazanım, nesiller boyu Doğu Akdeniz’de dengeleri belirleyecek. Bu yıl “Türkiye Avrupa’dır” sloganıyla, kıtamızın ve AB’nin karşı karşıya kaldığı sınamaların aşılmasında gerekli katkıyı sunmaya devam ediyoruz. AB, stratejik bir aktör olacaksa, Rum-Yunan ikilisinin oyuncağı olmayı bırakır ve Türkiye’yle ilişkilerinde gerekli adımları atar.

Haberin Devamı

GEREĞİNİ YAPARIZ: Hasımlarımız, Türkiye’nin sadece terörle, çatışmayla uğraşmasını, tüm enerjisini buna harcamasını istedi. Biz, bu oyuna gelmedik. Sadece terörle mücadelede değil, birçok küresel konuda uluslararası topluma liderlik ettik. Biz geliştikçe, terörü besleyen çevreler de çabalarını artırdı. PKK terörü, ülkemize karşı yine devreye sokuldu. PKK/PYD/YPG’nin Suriye ve Irak’ta barınmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda kim ne derse desin, gereğini yapacağız. Güvenlik güçlerimiz sahada canla başla çalışırken, diplomasimiz de uluslararası platformlarda mücadelemizin haklılığını anlatmaya devam ediyor. Bağdat’tan Brüksel’e, Cenevre’den New York’a kadar, hem ilgili ülkeler, hem uluslararası teşkilatlarda terörle mücadelemizin haklılığını anlatıyoruz. Muhataplarımıza şunu da söylüyoruz: ya 2019’da imzaladığınız anlaşmalara uyarsınız, ya da biz gereğini yaparız.

ZATEN GÖRÜŞÜYORUZ: Milletimizin çıkarı, mevcut şartlarda neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Koşullar, müzakereye uygunsa müzakere, müzakere kapıları kapalıysa saha. Son dönemdeki normalleşme politikalarımız da bu gerçekliğin bir sonucu. Biz, her zaman sorunların diyalogla çözülmesini isteriz. Ancak, bu sadece size bağlı bir şey değil. Hem muhatabınızın buna hazır olması, hem de bölgesel ve küresel koşulların buna uygun olması lazım. Suriye’de bir süredir, istihbaratlar aracılığıyla zaten rejimle görüşüyoruz. Rejim, gerçekçi davranırsa, terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Bunun aksi zaten düşünülemez. Aynı politikayı Irak’ta da uyguluyoruz. Hem Bağdat hem Erbil’e terörle mücadele konusunda iş birliği teklif ediyoruz.

Haberin Devamı

‘Yunan’a koz vermeyin’

Çavuşoğlu, muhalefet partilerine “Bir kere de Türkiye haklı deyin. Rusya-Ukrayna konusundaki başarımızı bile küçümsemeye kalkanlar oldu. Yurtdışına gidiyorsunuz, orada söylenenleri gelin biraz da burada söyleyin. Normalleşme konusunda da tutumunuzu anlamış değilim, bizi eleştiriyordunuz, şimdi niye ‘normalleştiniz’ diyorsunuz, bu da sizin tabirinizle şimdi döneklik olmuyor mu? Ege adaları konusu Yunanistan’a koz verir. Vermeyin. Bu milli politikadır. Yunanistan’ın işine gelecek şekilde bir birimizi köşeye sıkıştırmaya çalışmayalım. Gelin milli politikaları beraber değerlendirelim” dedi.