23.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kıvanç El
Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi, gerçekleştirilen operasyonla yine Suriye sınırları içinde yer alan Eşme Köyü yakınlarındaki bölgeye nakledildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yapılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bizzat karargâhta izlediği operasyonun bölgedeki çatışmaların artması nedeniyle 10 gün önce gelen kriptolu bir mesajın ardından planlandığı ortaya çıktı.
“Şah Fırat” operasyonunun ayrıntılarına Milliyet ulaştı. Türbenin bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu’nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Geçtiğimiz hafta yapılması planlanan ancak bölgede çatışmaların artması nedeniyle bir hafta ertelenen operasyon önceki gece 21.00’de başlatıldı.
OPERASYONU BÖYLE TAKİP ETTİLER
Din görevlisi de tören için katıldı
Geçtiğimiz haftalarda karakoldan gelen kriptolu bir mesaj üzerine hükümete bilgi verildi ve tahliye kararı alındı. Kararın alınmasında istihbarat raporlarında türbedeki askerlerin hedef olabilecekleri bilgisinin yer alması etkili oldu, tahliye için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay alınınca geçen hafta tüm planlar yapıldı.
Operasyonda Kara Kuvvetleri mekanize ve zırhlı birlikleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, Jandarma Özel Harekât personeli ve bölgedeki komando tugay komutanlıklarına bağlı deneyimli personel ile MİT mensupları görev aldı. Diyarbakır ve Malatya’da savaş uçakları ile Kobra tipi taarruz ve Sikorsky tipi nakliye helikopterleri de hazır bekletildi. Batman merkezli İnsansız Hava Araçları Meydan Komutanlığı’na bağlı İHA ile King Air 350 tipi insanlı keşif uçağı da operasyonda kullanıldı.
Operasyonda tüm olasılıkların göz önünde bulundurulması nedeniyle Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üssü ve Malatya’daki 7. Ana Jet Üssü’nde görevli F-16 savaş jetleri ile bölgedeki SüperCobra tipi taarruz helikopterleri ile Sikorsky tipi nakliye helikopterleri de alarm düzeyinde tutuldu. Operasyonda bir de naaşların nakilleri için dini töreni gerçekleştirmesi için din görevlisi yer aldı.
Güvenlik için PYD ile temas
Operasyonun sağlıklı ilerlemesi ve askerlerin güvenli şekilde Türkiye’ye ulaştırılması için Suriye içinde etkin olan ve güzergahın büyük bölümünü kontrolü altında tutan PYD ile temasa geçildi ve operasyon konusunda bildirimde bulunuldu. Sınırda güzergahın geçtiği bölgelerde 19 ile 23 Şubat tarihleri arasındaki 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. Önceki gün zırhlı araçlar, Mürşitpınar’dan geçip Suriye’ye gitti. Belgedeki siviller de uzaklaştırıldı.
Mehter Marşı çalarak yola çıktılar
Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobani bölgesinde jammer ile tüm sinyaller kesildi. 21.02’de de diğer bir operasyon ile Eşmeler Köyü’nden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği de belirtildi.
İki birlikten biri Suriye Eşmesi’nde belirlenen alana Türk Bayrağı’nı dikti, diğer grup Süleyman Şah Türbesi’ne girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı. Tahliyenin ardından Süleyman Şah Saygı Karakolu imha edildi.
Dini tören yapıldı
Yapılan dini tören ile alınan Süleyman Şah ve iki askerin naaşı, sandukalar ve kıymetli geçici bir kaç gün Türkiye’de muhafaza edilecek. Sınıra 180 metre uzaklıktaki Suriye Eşmesi tarafındaki bölgede yapılan çalışmaların ardından Karapazar’dan alınan bayrak göndere çekilecek ve yeni türbeye Süleyman Şah defnedilecek. Bu bölge yine TSK tarafından korunacak. Defin töreninin 48 saat geçtikten sonra yapılacağı ifade ediliyor.
Davutoğlu, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından resmi ziyaret için Macaristan’a gidecek. Yarın resmi temaslarının ardından gece geç saatlerde Türkiye’ye dönmesi beklenen Davutoğlu’nun çarşamba günü yeni türbe için yapılacak törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte katılabileceği de iddia ediliyor.
Harekât saniye saniye İHA’larla görüntülendi
21.00: Eşzamanlı olarak iki ayrı TSK grubu, Suriye’ye geçti. 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personelden oluşan grup, Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye giriş yaptı. Bu grup, Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak köyüne hareket etti. Diğer grup ise naaşın nakledileceği Suriye Eşmesi köyüne gitmek üzere harekete geçti.
21.02: TSK unsurları Eşme Köyü’ne ulaşarak, buraya Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bayrağı törenle dikti.
23.00: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Karargâhı’na geldi. Davutoğlu beraberindekilerle birlikte operasyonu Savaş Harekât Merkezi’nden yönetti ve iki ayrı ekrandan operasyonu canlı olarak izledi. Davutoğlu’na Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa eşlik etti.
00.30: Karakozak Köyü’ne intikal eden birlikler, Süleyman Şah Saygı Karakolu’na ulaştı. Burada nakli kubur için gerekli dini tören yapıldı. Türk Bayrağı gönderden alındı, geri kalan yapılar kullanılamaz hale getirildi.
04.45: Karakozak Köyü’ndeki askeri birlikler, Mürşitpınar’a doğru geri dönüş için intikale başladı.
06.03: İlk kol askeri birlikler Türkiye topraklarına giriş yaptı. Diğer kollar da müteakiben girişlerini tamamladı. Suriye Eşmesi köyü yakınlarındaki yeni mekân için küçük bir unsur bölgede kaldı.
06.03: İlk kolun Türkiye sınırlarına ulaşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Davutoğlu tarafından bilgilendirildi.
06.30: Başbakanlık’tan Davutoğlu’nun saat 07.30’da Genelkurmay Karargâhı’nda bir basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu. Ancak, basın toplantısının içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.
08.15: Başbakan Davutoğlu’nun Genelkurmay Karargâhı’nda Şah Fırat Operasyonu’na ilişkin detayları anlatacağı toplantısı başladı.
Üç aşamalı plan yapıldı
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK) tarafından operasyon için 3 aşamalı bir plan da açıklandı. Operasyona ilişkin “Karar öncesi durum”, “Alınan kararın gerekçeleri” ve “Nakil sonrası durum” başlıklı değerlendirmelerin yapıldığı açıklamadaki ifadeler şöyle:
KARAR ÖNCESİ DURUM:
l Türbeye yönelik saldırı tehdidinin artmasıyla asker sayısı önce 25’e daha sonra ise 36’ya çıkarıldı. Son olarak türbede Özel Kuvvetlere bağlı 38 kişi bulunmaktaydı.
l Mart ayında, Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan araç ve personel takviyesi yapılmış; sınır hattında bulunan mevcut nöbetçi kulübelerine ilaveler yapılarak asker konuşlandırıldı. Dışişleri Bakanlığı’nda bir kriz masası kuruldu.
ALINAN KARARIN GEREKÇELERİ:
l Türk toprağı olması hasebiyle, her tür bedeli ödemeye ve ödetmeye hazır olmak, tedbirsiz davranmayı gerektirmez. Operasyon kararı, terör örgütleri veya Türkiye’yi savaşa sokmak isteyenlerin bu riskli ortamı istismar edebileceği ihtimalinin daha da artması sebebiyle verilmiştir.
l Nakil sayesinde hem ikili ve uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan haklarımız korunmakta, hem vatan toprağının güvenliği sağlanmakta hem provokasyonlar engellenmekte hem de askerlerimizin can güvenliği sağlanmaktadır.
NAKİL SONRASI DURUM:
l 1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir. Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır. Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.