06.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU ÜNAL İstanbul
İstanbul, Üsküdar’da Pazartesi günkü yağmurda vapur ile minibüsün yan yana görüldüğü fotoğraf için “Ben çektim” diyen Hüseyin Öztürk’ün, imzasını kullanmayan gazeteler hakkında yasal sürece başvuracağını söylemesi uzmanları ikiye böldü. Uzmanların Öztürk’ün talebine yorumları şöyle:
* Gökhan Ahi (Bilişim Avukatı): Kişinin kendi çektiği bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşması, o fotoğrafın izinsiz kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Fotoğrafın sosyal medyada ikinci bir kişi tarafından paylaşılması ile ticari amaçla kullanılması arasında da fark var. Ticari kullanım olduğu için telif ödenmesi gerekiyor. Bu durumlarda biz tarafların anlaşmaya gitmesini öneriyoruz.
* Kaan Dericioğlu (Avrupa Patent Vekili, ODTÜ misafir öğretim görevlisi): Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında, çekilen bir fotoğraf fikir ve sanat eseri olarak kabul ediliyor. İzinsiz çoğaltılması, yayılması bir roman, şiir, yağlı boya tablo gibi değerlendirilir. Eğer bir bedel isterse alır. Ama avukat tutacak, dava açacak, emsal bulacak... Zor bir iş. Mantıklı olan anlaşmaya gitmesi.”
* Filiz Ceritoğlu Sengel (Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku uzmanı avukat): “Bu kişi bu fotoğrafı sosyal paylaşım sitesinde paylaşarak kamuya mal etmiş zaten... Eğer ortada kişisel ve şahsına yönelik bir durum yok ise fotoğrafın sanatsal değeri de olmadığı için hak iddia etmesi ve karşılığını alması güçtür.