GündemSon dakika! Marmara Denizi'nde 4.1'lik deprem! İstanbul depremini etkiler mi? Prof. Dr. Şükrü Ersoy cevapladı

Son dakika! Marmara Denizi'nde 4.1'lik deprem! İstanbul depremini etkiler mi? Prof. Dr. Şükrü Ersoy cevapladı

19.07.2024 - 22:43 | Son Güncellenme:

AFAD, Marmaris Denizi Balıkesir açıklarında saat 22.26'da 4.1 büyüklüğünde deprem olduğunu bildirdi. CNN Türk deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Burada Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi. Dikkat edilmesi gerekiyor." dedi.

AFAD'ın verilerine göre; Marmara Denizi'nde Balıkesir'e 09.70 kilometre uzaklıkta yerin 7.18 kilometre altında saat 22.26'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Haberin Devamı

'BURADA HAREKETLİLİK VAR'

CNN Türk deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu ifadeleri kullandı:

Depremin yerine özellikle baktım. Tam Kuzey Anadolu fayının üzerine düşmüyor. Güney Marmara'yla burası arasında bazı depremler olabiliyor. Hemen kuzeyinde Gaziköy var. Asıl Kuzey Anadolu fayı oradan geçiyor. Tabii deprem dairesel yayıldığı için o bölgelerde Balıkesir'de hissedilmiş. Sanıyorum Tekirdağ ve Çanakkale'de de hissedilmiş. Büyük bir deprem değil ama insanlar bu depremleri hissettiklerinde korkmuş olabilirler. Bu depremler çok sığ depremler. Dolayısıyla zemine biraz yakınsa, yapı stoğu da uygunsa biraz hissedebilirler. Burada Kuzey ve Güney yönleri olarak bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden birisi. Dikkat edilmesi gerekiyor. Ana sistem üzerinde değil ama Türkiye'de biliyorsunuz 5.5'i geçen depremlerde yıkıcı olabiliyor. 6.5 olan bir deprem Marmara'nın hem kuzeyinde hem güneyinde yıkıcı bir etki yaratabilir. 4.1'den sonra gelen depremlere dikkat etmek gerekiyor. Marmara Denizi içerisinde bu büyüklükte deprem olması çok normal. Bunları büyük bir depremin habercisi olarak yorumlamak için bu yüzden biraz erken. 

Haberin Devamı

Son dakika Marmara Denizinde 4.1lik deprem İstanbul depremini etkiler mi Prof. Dr. Şükrü Ersoy cevapladı

Fatih, Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece gibi yerlerin zeminleri birbirlerine benzer ve bunlar Anadolu Yakası'ndaki zeminlere göre hassas zeminler. 4'ü geçtiği zaman insanlar bunları çok rahat algılayabiliyor. Türkiye'de 75 bin deprem oldu. Normalde olması gereken 25 bin. Bunu 6 Şubat depremlerine bağlıyoruz. İki sebebi var; birincisi büyük depremlerin artçıları bir iki yıl sürebilir. İkincisi bu depremler o kadar büyüktü ki diğer fay zonları da rahatsız etti.

Son dakika Marmara Denizinde 4.1lik deprem İstanbul depremini etkiler mi Prof. Dr. Şükrü Ersoy cevapladı

NACİ GÖRÜR'DEN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Naci Görür, "Tekirdağ - Güzelköy açıklarında 4.4'lük deprem oldu. Deprem Tekirdağ fay zonunda. Bu zonun 1912 Şarköy depreminde kırıldığını düşünüyoruz. Burada zaman zaman büyüklüğü 4.0'lara çıkan ve gaz acıkışlarına bağlı depremlerin olduğunu da biliyoruz. Bu açıdan çok endişe etmiyoruz." dedi.