08.05.2023 - 12:53 | Son Güncellenme:
Eski Devlet Bakanı ve eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kemal Derviş, 74 yaşında vefat etti. Derviş, 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükûmeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlemişti.
Derviş'in vefat haberinin ardından eski Ekonomi Bakanı Masum Türker, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Türker'in açıklamaları şöyle;
Görevi kendisinden devraldım. Öncelikle Allah rahmet eylesin. Ailesine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Sayın Kemal Derviş siyasi yelpazede özellikle ortanın solu hareketi başlayıp demokratik sola dönüş süecinde Özgür İnsan Dergisi'nde yazı yazarak ve sayın Bülent Ecevit'e o tarihte danışmanlık yaparak bir yakınlaşma, bir siyasi duruş sergilemiştir. Ondan sonraki yıllarda Dünya Bankası'na geçmiş Dünya Bankası'nda da başkan yardımcılığına kadar yükselmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bizim Mısır, Cezayir, Arnavutluk gibi ülkelere kalkınmayla ilgili sorumluluk yüklemiştir.
Türkiye, Şubat krizinden sonra o tarihte parti liderlerine yazdığı ve Türkiye kökenli Türkiyeli olan Dünya Bankası'ndaki uzmanlarla birlikte oluşturduğu bir toplantı sonrası oluşturduğu raporla gündeme gelen kriz sonrası önce Merkez Bankası Başkanlığı için davet ediliği fakat daha yoldayken burada yapılan kulis çalışmaları ve yapılan söylemlerin sonucunda hem Merkez Bankası hem de Hazine'den sorumlu olmak üzere Türkiye'deki bütün ekonomik mevzuları yönetmek üzere ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı'na atandı ve adeta Bakan Yardımcısı gibi muamele gördü.
Bu konuda kendisi faktör olarak önemli bir rol üstlendi. Tabi geldiği zaman uyguladığı program her ne kadar herkes sayın Kemal Derviş'e mal ediyorsa da o program incelenirse 57. Hükümetin uyguladığı programın makro ve mikro açıdan bazı katılımlarla geliştirilmesi şeklinde olmuştur. Bu söylenen kanunların 13'ü zaten Meclis'teydi. Bir tanesi işsizlikti. Sayın Yaşar Okuyan aracılığıyla eklenmiş o listeye.
Sayın Kemal Derviş Türkiye'de liberal ekonominin küreselleşme sürecinde, istediği boyutta oluşmasını sağlayacak bir duruş sergiledi. Doğrusu biraz sosyal politikaları kısarak harcamaları o yönde kontrol altına aldı ama o dönemde faiz harcamaları kontrol altına alınamamıştı. Türkiye'nin siyasetinin dizaynıyla da uğraştı. Ve Demokratik Sol Parti'nin ikiye bölünmesinde sonra Türkiye Partisi ortaya çıkarken kendisi de bu kuruluş çalışmalarına katılan ama ardından da o çalışmaların sonuçlanması aşamasında yer almayıp CHP'ye katıldı. CHP'de de eğer tek başına AK Parti iktidar olmasaydı, o tarihte kamuoyuna ve kulise yansıyan konuşmalarda AK Parti-CHP koalisyonu kurulsaydı Başbakan Yardımcısı olarak, ekonomiden ve dışişlerinden sorumlu olacaktı.
KEMAL DERVİŞ KİMDİR?
Babası Türk, annesi Alman'dır. Lisans ve lisans üstü eğitimini London School of Economics'te (LSE) alan Derviş doktorasını ise Princeton Üniversitesi'nde yaptı.
1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders verdikten sonra, 1978'de Dünya Bankasına girdi. Bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.
Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankasındaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükûmeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.2002 Ağustos ayında başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşerek görevinden istifa etti. İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.
3 Kasım 2002 seçimlerinde Türkiye genel seçimlerinde de CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark'a devretti.