10.12.2008 - 14:25 | Son Güncellenme:
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)
ŞİRKETİ tarafından 5´i Türk 19 mürettebatıyla Somali açıklarında 60 gün kaderine terkedilen Panama bandıralı Mustafa Bey gemisinden, dördüncü kaptan Ahmet Şur ve üç arkadaşı, filmleri aratmayacak macerayla kurtuldu.
Günlerce aç susuz kaldıkları gemide, bir dilim ekmek için kavga eden Şur ve arkadaşları, pazarlıklar sonunda, gemicilerin korkulu rüyası olan korsanların ikmal merkezi limandan korkuyla geçip kıtalar arası uçarak bayramın 1. günü İzmir´deki ailesine kavuştu. Mesleğinden vazgeçmeyeceğini söyleyen oğluna sevinç gözyaşı dökerek sarılan anne Şükriye Şur ise, ``Onun dizimin dibinden ayrılmasını istemiyorum'' dedi.
Pakistan´dan yüklediği çimentoyu Somali ile komşu olan ülkelerden Cibuti´ye götüren 144 metrelik kuru yük gemisi M/V Mustafa Bey, iddiaya göre geminin ait olduğu firmayla (Unicorn Petrol ve Kimya Sanayi Tic. A.Ş.) liman yetkilileri arasındaki mali anlaşmazlık nedeniyle 60 gün Somali açıklarında demirli olarak mahsur kaldı.
MÜRETTEBATA KORSAN SUÇLAMASI
İzmir´den Pakistan´a giderek Karaçi Limanı´nda demirli olan gemide işe başlayan Ahmet Şur, Cibuti açıklarına geldiklerinde mesleğinin en zorlu günlerini yaşamaya başladı. Limana yanaşmasına izin verilmeyen geminin 1. kaptanıyla aşçının bıçakla kavgasının ardından, yaşam şartları iyice bozulan 5´i Türk, 2´si Azerbeycanlı 12´si ise Pakistan uyruklu olan toplam 19 mürettebat, hayatta kalma mücadelesi verdi.
Şirket yöneticilerinin, gemideki yemek stokları ve yakıtın bitmesiyle günlerce aç kalan mürettebatın, alacaklarını isteyip yaşam koşullarına isyan etmesi üzerine Cibuti polisine, geminin korsanlar tarafından rehin alındığı ihbarında bulunduğu, bunun üzerine de polisin çevresinde önlem aldığı gemiye operasyon düzenlediği öğrenildi. Gemide koşullarının zorluğu ve suçlanan kişilerin de mürettebat olduğunu belirleyen liman polisinden kurtulan çalışanların, yardımına aynı limana yük bırakmak için gelen Türk gemisi yetişti. Filikalarla gece yarısı gemiye gelen yardımla hayatta kalan Ahmet Şur ve üç arkadaşı, şirket yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerin ardından şartlarının kabul ettirip gemiden ayrıldı.
KORSANLARIN İKMAL MERKEZİ
Somali´de bir çok gemiyi rehin alan korsanların ikmal merkezi olan limanda, savaş gemilerinin korsan gemilerinin arasından geçen Şur, gemide motorcu Ali Emrah İnan, yağcılar Hakan Minareci ve Cengiz Sarı´yla birlikte ilk olarak Yemen´e ardından Mısır´a oradan da İstanbul aktarmalı olarak Kurban Bayramı´nın 1. gününde İzmir´deki ailesinin yanına geldi.
İKİ BAYRAM YAŞADI
Korku dolu günlerin ardından aile sıcaklığına kavuşan Ahmet Şur, meslek hayatının en zorlu günlerini geçirdiğini ama gemilere geri döneceğini söyledi. Yaşadıkları sorlukları da anlatan Şur, ``Limanda demirli olarak beklerken bir süre sonra kendi sorunlarımızla uğraşmaya başladık. Çünkü şirket yetkilileri bizlere yardım etmedi. Zaten gemide işe başladığımda şirketle çalışanlar arasında sorun vardı. Hemen her limanda işi bırakanlar oldu. Gemi kendi imkanlarımızla yaktığımız ateşte ekmek yaptık, denizden balık tuttuk. Bunların paylaşımı sırasında bir dilim ekmek için bile mürettebat arasında tartışma çıkıyordu'' dedi.
Günler süren bekleyişin ardından şirket yetkilileriyle pazarlıklar yapıp gemiden ayrıldıklarını dile getiren Şur, kendilerine yetki vermedikleri adlarına pazarlık yapamadıkları hasta olan bir Türk mürettebat ile 2´si Azeybeycanlı 19 mürettebatın gemide zorlu yaşamlarının sürdürmek zorunda kaldıklarının söyledi.
ANNENİN SEVİNÇ GÖZYAŞI
Oğluna bayram günü kavuşarak iki bayram yaşayan anne Şükriye Şur, sevinç gözyaşları içerisinde yaptığı konuşmasında, oğlunun bir daha yanından ayrılmamasını istediğini söyledi. Baba Nuri Şur ise, oğlunun gemicilik merakına başından beri karşı çıktığını, ancak onun bu sevgisinin önüne geçemediğini, bundan böyle dana güvenli firmalarda çalışmasını isteğini söyledi.