13.05.2016 - 10:40 | Son Güncellenme:
Manisa’nın Soma ilçesinde Eynez Maden Ocağı’nda 13 Mayıs 2014’te resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından 2 yıl geçti.
Türkiye’nin ciğerini yakan ‘kara’ haber geleli tam iki yıl oldu. Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçen Soma maden faciasında 301 madencimiz şehit oldu.
Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı.
Maden İş Sendikası yetkilisi Soma Kömürleri Yeraltı Kömür İşletmeleri'ne ait maden ocağında “trafo patlaması nedeniyle çıktığı sanılan yangının vardiya değişimi sırasında meydana geldiği yüzlerce işçiden haber alınamadığı” söyledi ve acı haber yürekleri yaktı, kavurdu…
Binlerce madenci yakınının zamanla yarışı başladı… Eşinen, oğlundan, kardeşinden bir haber alabilmek günlerce beklediler… Ancak zaman ilerledikçe acı tablo daha da büyüdü… Yetkililer “300 civarı işçinin mahsur kaldığı ancak yangın nedeniyle durumun vahim olduğu” söylediler.
Faciadan bir gün sonra… Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilk resmi açıklamayı yaptı. Saat başı açıklamalarla gelişmelerle ilgili bilgi vereceğini ancak ölü sayısıyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmayacağını söyledi. Taner Yıldız bu açıklamasının ardından 01.45'te yeniden basının karşısına çıktı 787 işçiden 151'inin hayatını kaybettiğini, 76 yaralı olduğunu 360 işçinin tahliye edildiğini belirtti.
Soma davasında şu an altısı tutuklu 45 kişi yargılanıyor. Soruşturma aşamasında 8 kişi tutuklandı, iki kişi geçen yılın sonundaki duruşmada tahliye edildi.
Yargılananlar arasında ocağı işleten Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da bulunuyor.
Soma ve etrafındaki köylerde yaşayan ölen madencilerin ailelerin önemli bir kısmı her duruşmayı takip ediyor.
Soma davası avukatlarından Can Atalay, ailelerin ve avukatların "dişleri ve tırnaklarıyla mücadele ede ede" bu davaya sahip çıktıklarını söyleyerek ekliyor: "Burada yargılananların cezalandırılması yetmez ama bu bile iş güvenliği ve işçi sağlığı için güvenli bir kazanım olacağından davanın bundan sonraki aşamaları çok önemli" diyor.
Sanıklardan ilk aşamada tutuklanan sekizi 301 kez "Olası kastla öldürme" ve 161 kez "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" iddiasıyla yargılanıyor.
Aralında beş iş güvenliği vardiya mühendisinin olduğu sekiz kişi "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" hakim karşısında.
Kalan 29 kişi ise "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" suçlanıyor.