GündemSma hastalığı nedir tedavisi nasıldır

Sma hastalığı nedir tedavisi nasıldır

18.04.2018 - 17:17 | Son Güncellenme:

Sma hastalığına yakalanan pek çok bebek hayatını yitiriyor. Peki, pek çok ailenin göz yaşına sebep olan bu hastalık nedir? Tedavisi mümkün müdür? İşte sizinle bunları paylaşacağız...

Sma hastalığı nedir tedavisi nasıldır

Sma Hastalığı Nedir?

Haberin Devamı

Sma, (Spinal muskuler atrofi) “Gevşek Bebek” sendromu olarak biliniyor. Sma, kas hareketlerini denetim altına alan sinir sistemin zarar görmesi, erimesi ve zayıflaması ile kendini belli eden bir hastalıktır. Omurilikteki bir bölgede hareket sinirleri etkilenir. Bu hastalık, çocuklukta belirtilerini sıklıkla gösterir ve genetik bir hastalıktır. Yani hastalar, bu hastalığın genini kanlarında taşırlar ve belli bir yaş grubunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık eğer, bebeklikte kendini gösterirse, ölümle sonuçlanabiliyor. Ancak ilerlemiş yaşlarda, kişinin merdiven çıkarken zorlanma durumlarında ya da hareketlerinde yavaşlama gibi belirtiler gözlemlendiğinde, bunu anlaması gerekir ve tedavisi mümkün olabilmektedir. Bu rahatsızlık özellikle akraba evliliği dediğimiz evliliklerde, çocuklara genetik olarak geçer. Genetik olmayan durumlarda da rastlanır ancak en belirgin yakalanma durumu akraba evliliğidir.

Haberin Devamı

Sma Hastalığının Tedavisi Var mı?

Sma hastalığının ilaç tedavisi gibi etkin bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın tedavisi daha çok, rehabilitasyon şeklinde yapılıyor. Nitekim bu rahatsızlık hayat boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Doktorlar, hastalarına daha ziyade, egzersiz yaptırıyorlar. Peki tedavisi pek de mümkün görünmeyen bu rahatsızlık için, yaptırılan egzersiz ne işe yarıyor? Bu egzersizler sayesinde kişi, eğer 5 yıl yaşayacaksa, 10 yıl daha fazla yaşama imkânı sağlıyor ya da tekerlekli sandalyeye düşme olasılığını geciktiriyor.

Peki Tedavi Konusunda Gelecek Vaat Eden bir Şeyler Yok Mu?

Tabi ki var. Kök hücre tedavisi veya sinir hücrelerini ölümden koruyacak birtakım ilaçlar üzerinde ciddi çalışmalar yapılıyor ve bu durum, gelecek vaat ediyor. Bu tedavide yapılmaya çalışılan şey, omurilikte zarar gören hücrelerin, yenileriyle değiştirilmesidir. Kaliforniya Üniversitesi, bu hastalık üzerinde ciddi çalışmalar yapmaktadır. Hatta bu hastalığın tedavisi üzerinde %95 oranında olumlu sonuçlar almış olmaları, bir umut ışığı bile denilebilir. Alınan sonuçların, motor nöronların hasarlarının onarılmasında kullanılacağı dikkat çekiyor.