Gündem ‘Sınırımızın ötesinde teröristana izin yok’

‘Sınırımızın ötesinde teröristana izin yok’

04.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Astana’da Rusya lideri Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu söyledi.

‘Sınırımızın ötesinde teröristana izin yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Türkiye’nin “diyalog ortağı” olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 24. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Astana’ya gitti. Erdoğan’a ziyaretinde, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir eşlik etti.

1 saatlik görüşme

Zirveye katılan bazı liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanan Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde Putin ile bir araya geldi. 1 saat süren görüşmenin basına açık kısmında konuşan Erdoğan, “Dostumla, uzun bir süredir görüşemedik. Telefon diplomasisiyle görüşmelerimiz oldu, ama bu arada arkadaşlarımız sürekli irtibat halindeydi. İçişleri, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımız irtibatlarını sürekli sürdürdüler” dedi.

Haberin Devamı

Sinop Santrali adımı

Rusya ile birlikte inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali’ne değinen Erdoğan, “Bütün arzumuz onu bir an önce devreye almak, bitirebilmek. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmelerle birlikte de tabii bu arada özellikle BOTAŞ ve Gazprom arasındaki ilişkiler samimi bir havada devam ediyor” açıklamasında bulundu.

‘İş birliğine hazırız’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı açıklamasına göre görüşmede, Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı. Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti. İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan’a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı ve huzuru hedef aldığını dile getiren Erdoğan, çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini, uluslararası toplumun artık İsrail’in durdurulmasına odaklanması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının önemini ortaya koyarken, Türkiye’nin çözüm için iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, bugün düzenlenecek ŞİÖ Zirvesi Oturumu’nda katılımcılara hitap edecek.

Putin’i Türkiye’ye davet etti

İki ülke arasındaki 55 milyar dolarlık ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, 7 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini dile getirerek “Rus turistlerin Türkiye’de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye’den memnun kalsınlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz, bunu aynı şekilde de devam ettireceğiz” diye konuştu. Erdoğan, Rus mevkidaşını en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamayı beklediğini ifade ederken, Putin de Türkiye’ye muhakkak geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Sınırımızın ötesinde teröristana izin yok’

Astana’da üçlü zirve

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24’üncü Devlet Başkanları Zirvesi için geldiği Kazakistan’ın başkenti Astana’daki temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şerif ile toplantı yaptı. Toplantı, Erdoğan’ın konakladığı otelde basına kapalı gerçekleştirildi. Erdoğan, toplantının başında karşıladığı Aliyev’e “Bayağı dirisin maşallah.” dedi, Aliyev de “Sizi görende” yanıtını verdi.