GündemŞifayı Brezilya’da değil Fethiye’de arayın

Şifayı Brezilya’da değil Fethiye’de arayın

08.01.2014 - 11:14 | Son Güncellenme:

Şifa kaynağı olduğuna inanılan Brezilya biberi, Fethiye’nin Kargı köyünde de yetiştiriliyor. Kemoterapi tedavisinin ortaya çıkardığı hasarı azalttığı iddia edilen bitkiden elde edilen meyveler ise alternatif tıpta kullanılıyor.

Şifayı Brezilya’da değil Fethiye’de arayın

Kargı köyüne yıllar önce getirilerek dikilen Brezilya biberinin bazı üniversitelerdeki hocalarla birlikte yapılan araştırmalar sonucu meyvelerinin çok faydalı olduğu başta pilava katılmak üzere tüketilebildiği kaydedildi. Kargı köyünde yaşayan ve bir kamu kurumundan emekli olan Numan Aladağ isimli vatandaşın ürettiği Brezilya biberinin faydalarının saymakla bitirilemediği belirtildi. Şu günlerde biberin meyvelerini hasat eden Numan Aladağ, hem yağ hem de sıvı içerisinde bekletip alternatif tıp için insanlığa yararlı olmaya çalıştığını söyledi. Numan Aladağ, elindeki Brezilya biberini göstererek şöyle konuştu: “Brezilya biberinin ağacının meyveleri yeşilken, tam olgunlaşmadan bu şekilde yağ ekstirasyonu yağ koyduğumuz zaman kullanım çemberi daha da genişliyor.
Türkiye’ye ilk defa biz getirdik. Başta Şanlıurfa’da Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç Dr.Ali Rıza Öztürk hocayla bu konuda müşterek bazı çalışmalarımız var. Ülkemizde bunun genişletilmesini ve Türk çiftçisinin destek istediği noktalarda uzak olmaması düşüncesi ile bu çalışmayı başlattık ve aynı zamanda şifalı bitkiler içinde bitkinin birleşimindeki enzim oranları kimyasal özellikleri söylüyor. Vücuttaki yaralar için bire bir, kemoterapi sonrası iyileşme için çok faydalı bir bitki olduğunu söyleyebilirim"
Fethiye’de ilk defa kendi bahçelerinde üretimin yapıldığını belirten Aladağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah nasip ederse bu bitkiyi Türk çiftçisine armağan edeceğiz. Brezilya bitkisi yaklaşık bir yılda 2 metre uzuyor. En önemli tarafı Eylülün on beşinde çiçek açmasıdır. Çiçeklerin kıt olduğu bir mevsimde bunun çiçeklerinin olması ve balı çok kıymetlidir. Arılara hem doğal bir beslenme, hem de bal üretimi sağlanmasında çiçekleri oldukça faydalıdır. Ayrıca bilim adamları bu bitkinin çiçekleri açtığında Güneyden Kuzeye doğru esen meltem o bölgede bulunan bütün sivrisineklerle haşereleri kaçırıyor. Başta modern tıbbın söylediği laboratuar denemelerinden Güney Amerika’da olsun Güney Hindistan’da olsun özellikle vücuttaki bütün iç yaraları tedavi ediyor. Daha çok çiğ olarak tüketiliyor. Öncelikle Sayın Başbakanımızın bu bitkinin yaygınlaştırılması için Tarım Bakanlığımıza talimat vermesi, fayda arz edecektir. Hazırladığımız bu krem yüz felcinin önlenmesinde çok etkili. Deniz Kuvvetlerinin ya da polisin soğuk havalarda çalışmasında yüze sürülerek olası bir yüz felcini önlemektedir. Biz bu konuda herhangi bir ücret almıyoruz.”