25.03.2015 - 08:50 | Son Güncellenme:
Sosyal Güvenlik Kurumu, isminden de anlaşılacağı üzere, vatandaşların sosyal hayatlarında karşılaşabileceği olumsuz durumların önüne geçmek üzere oluşturulmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu, çeşitli alanlarda, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına, bir takım hizmetler sunmaktadır. SGK’nın sunmuş olduğu bu uygulamalarından biri olan "SGK hizmet dökümü" sistemini sizler için araştırdık ve bir yazı içinde topladık.
Bu durumda haberimizin devamından, SGK hizmet dökümü ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Sizlerin de hatırlayacağı gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında üç farklı kurum yer almaktadır. Daha önceleri bu üç kurum birbirinden bağımsız kurumlardı ve bağımsız şekilde hizmet sunarlardı. Fakat daha sonradan bu üç kurum SGK çatısı altında toplanmıştır.
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumlarının her birinin SGK çatısı altında birleşmelerinin ardından bu üç kurumun adı da değişime uğramıştır. Buna göre; SSK birimi 4A, BAĞ-KUR birimi 4B ve Emekli Sandığı birimi 4C şeklinde yeniden isimlendirilmiştir.
SGK hizmet dökümü işlemleri ise, bu üç kurum için de yapılmaktadır. Yani bu üç kuruma bağlı olan her vatandaş SGK hizmet dökümü bilgisine ulaşabilirler. SGK hizmet dökümü, iş yaşamı boyunca gerçekleştirilen hizmet bilgilerinin tarihsel olarak sıralandığı bir sanal belgedir. Burada gün gün, ay ay ve yıl yıl yapılan hizmetler sıralanmıştır.
SGK hizmet dökümü işlemini iki değişik şekilde yapmak mümkündür. Bu yöntemlerden biri, e-devlet kapısına giriş yapılarak gerçekleştirilen SGK hizmet dökümü işlemi, diğer ise ESGM sistemine giriş yapılarak gerçekleştirilen SGK hizmet dökümü işlemidir.
Bu yöntemlerden birinde işlem yapmak için şifre gerekliyken, diğerinde ise her hangi bir şifre gereksinimi yoktur. E-Devlet kapısı üzerinden öğrenilen SGK hizmet dökümü işleminde, e-devlet şifresi gerekiyorken, ESGM üzerinden öğrenilen SGK hizmet dökümü işleminde, bir şifre kullanmak gerekli değildir.
Bu yöntemleri kullanarak, bağlı olduğunuz kurumun ne olduğu fark etmeksizin SGK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz. Yani, ister 4A (SSK), ister 4B (BAĞ-KUR) isterseniz de 4C (Emekli Sandığı) kurumuna bağlı olun, bu iki yöntemi kullanabilir ve SGK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.
E-Devlet kapısı üzerinden yapılan SGK hizmet dökümü;
? Başlangıç olarak, E-Devlet kapısı resmi web adresi olan www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.
? Bir sonraki aşamada burada yeni açılan sayfanın sağ üst tarafında ve sol tarafında olmak üzere iki tarafında yer alan ve ‘E-Hizmetler’ şeklinde yazan alanlardan birine geliniz.
? Daha sonra, burada yeni açılan sayfanın sol tarafında yer alan ve harflerin bulunduğu bölümden ‘S’ harfine geliniz.
? Hemen sonrasında, S harfi ile çıkan seçeneklerden ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ seçeneğine geliniz.
? Sonrasındaki aşamada açılan bölümde, ‘SSK (4A)’, ‘BAĞ-KUR (4B)’ ve ‘Emekli Sandığı (4C)’ şeklinde düzenlenmiş olan kısımları göreceksiniz.
? Daha sonra, düzenlenmiş olan bu kurumlar içinden, kendinizin bağlı olarak çalıştığınız kurumun hizmet dökümünü seçiniz.
? Ardından, sayfada yer alan, ‘T.C kimlik numarası’ ve ‘E-Devlet şifresi’ yazan bölümlere bilgilerinizi giriniz ve devamında son aşama olarak, kimlik doğrulama işlemlerinizin yapılması için kişisel bilgilerinizi sayfada düzenlenmiş olan ilgili alanlara yazınız.
E-Devlet sistemi üzerinden, E-Devlet şifresi ile yapılan SGK hizmet dökümü öğrenilmesi bu şekilde anlatıldığı gibidir. Şimdi de diğer SGK hizmet dökümü öğrenme yöntemi olan ESGM sisteminin nasıl kullanılacağını anlatalım.
ESGM sistemi üzerinden şifre kullanılmadan yapılan SGK hizmet dökümü;
Sizlerinde gördüğü üzere, burada anlattığımız şekilde, yani; ister E-Devlet sistemine giriş yaparak, E-Devlet şifrenizi kullanarak, isterseniz de, ESGM sistemine giriş yaparak, şifre kullanmadan, SGK hizmet dökümü bilgilerinizi öğrenebilmeniz mümkündür.