28.04.2018 - 13:28 | Son Güncellenme:
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir. 1246 yılında Bizans İmparatorluğu boyunduruğu altına tekrar girmiştir. 2.Murat tarafından 1430 tarihinde fethedilmiş ve bu tarihten itibaren de bölgede çok sayıda Türk yaşamaya başlamıştır. Selanik şehrinde hâlâ Osmanlı’nın izlerini görebilmek mümkündür çünkü Selanik 500 yıl boyunca bir Osmanlı şehri olarak yer almıştır. Büyük ticaret merkezlerinden biri olarak bilinirdi. Selanik’in Türkler açısından önemi ise Atatürk’ten gelmektedir. Selanik, Atatürk’ün doğduğu ve evinin olduğu şehirdir. Selanik’te yer alan Atatürk’ün evi müze olarak kullanılma ve ziyaretçilere kapısını açmaktadır. Selanik turu yaparken bu noktayı da ziyaret etmek muhakkak yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.
Selanik’i neden ziyaret etmeliyiz?
· Tarihi ve kültürel yapısı
· Kendi kültürümüzden fazla iz olması
· Tarihi dokusu
· Ekonomik bir gezi planı olması
Selanik’te gezilecek yerler
The Modiano Market, Aya Dimitros Katedrali, Ayasofya Kilisesi, Atatürk Evi, Aristoteles Meydanı, Lefkos Pyrgos, Beyaz Kule, Kamara Meydanı, Yedi Kule, Selanik Bizans Müzesi, Kutsal Havariler Tapınağı, Rotanda, Selanik Yahudi Müzesi, Alaca İmaret Cami, Hipdrom, Vlatadon Manastırı, Latomos Manastırı, Ladadika, Ano Poli, Gelerius Kemeri, aya Dimitri Kilisesi, Bizans Kültürü Müzesi, Sultan Hortaç Cami, Church of Panagia Chalkeon, Bey Hamamı, Selanik Surları, Roman Forum.
Selanik etkinlikler ve festivalleri
Selanik’in en bilinen festivali; Selanik Uluslararası Panayır, Selanik Uluslararası Film Festivali, Dimitria Festivali, Selanik Sokak Sanatı Festivali, Urban Picnic Festival, Selanik Gizem Festivali’dir.
Selanik’te ne Yenir ne içilir?
Mousakas, psito, kalamari, sardeles, caciki, feta peyniri, Yunan salatası, Yunan yahnisi, kavala kurabiyesi, gyros, kalamari, ouza, souvlaki Kalamaki, soutzoukakia, garidomakaronada, melitzanes, papoutsakia, feta me meli, loukoumades.