14.03.2011 - 00:47 | Son Güncellenme:
MURAT PAZARBAŞI Ankara
Toplantıda gözleri dolan Başbakan Kan, “Deprem, tsunami ve nükleer tesislerle ilgili durum, bir şekilde 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana geçen 65 yılda yaşadığımız en ağır kriz” dedi. Başbakan halka kenetlenme çağrısı yaparak, nükleer tesislerdeki acil durum konusunda kimsenin sağlık sorunu yaşamaması için önlemlerin alınacağını söyledi. Ancak Kan önceki gün bir patlama yanan Fukuşima 1 nükleer santralinde durumun ciddiyetini koruduğunu da söyledi. Kan, Fukuşima’ya gidip durumu yerinde inceleyeceğini de anlattı.
Türkiye’nin deprem haritası yenileniyor
Başbakanlık, Japonya’da yaşanan ve 10 binlerce kişinin kaybolduğu 8.9 şiddetindeki depremin ardından 1992’de başlatılan çalışmalar sonunda hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nı yenileme faaliyetlerine hız verdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma bitirildiğinde, Türkiye’nin deprem risk haritası yenilenmiş olacak. Deprem risk haritasının yapımında öncelik, pilot bölge olarak seçilen Marmara Bölgesi ve İstanbul’a verilecek.
Riskli bölgeler artacak
Modern teknolojik araçlarla yapılan ölçümler sonucu oluşturulacak deprem haritası bittiğinde İstanbul başta olmak üzere bazı bölgelerin risk derecelerinin değişeceği belirtildi. Yeni haritada birinci derecede deprem riski olan bölgelerin artacağı kaydedildi.
1996’dan beri yürürlükte olan harita, zaman içinde yer bilimleri ve hesap yöntemlerinde ortaya çıkan yeni gelişmelerin ışığında güncellenecek. Yetkililer, Japonya’daki depremin ardından dünyanın eksenin 10 santim kayması gibi ortaya çıkan bir takım sonuçları da göz önünde bulundurarak güncellemede bütün etkenlerin dikkate alınacağını belirtti.
(VİDEO)
(VİDEO)
(VİDEO)
İŞTE FELAKETİN YENİ GÖRÜNTÜLERİ
KIYAMET GÖRÜNTÜSÜ GİBİ
TSUNAMİNİN GELİŞİ KAMERALARDA
JAPONYA'DAKİ TSUNAMİDEN İLK GÖRÜNTÜLER: