Gündem Samuray kılıçlı cinayette ikinci duruşma!

Samuray kılıçlı cinayette ikinci duruşma!

25.03.2022 - 11:07 | Son Güncellenme:

İstanbul Ataşehir’de mimar Başak Cengiz’i yolda yürürken samuray kılıcıyla öldüren Can Göktuğ Boz’un, "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı. Davada savcı, sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep etti.

Samuray kılıçlı cinayette ikinci duruşma

Bir inşaat firmasında çalışan 31 yaşındaki Başak Cengiz 11 Kasım 2021 tarihinde hiç tanımadığı 28 yaşındaki Can Göktuğ Boz’un samuray kılıçlı saldırısına uğramıştı. Ataşehir’de sokakta yürüyen Başak Cengiz’in arkasından yaklaşan Boz, hiçbir şey söylemeden yerde hareketsiz kalana kadar bıçaklamaya devam etmişti. Olayın ardından yakalanarak tutuklanan Can Göktuğ Boz hakkında, “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme”, “silahla tehdit” ve “yasak bıçaklar ve diğer aletleri vahim miktarda bulundurma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Sanık Boz ilk kez 16 Şubat tarihinde hakim karşısına çıkmış ve savunma yapmıştı.

Haberin Devamı

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanık Can Göktuğ Boz, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz, babası Avni Cengiz, ağabeyi Fatih Cengiz ve nişanlısı Mahir Mızrak da duruşmada hazır bulundu.

AKIL SAĞLIĞI YERİNDE

Adli Tıp Kurumu'ndan gelen rapor okundu. Raporda sanığın akıl sağlığının yerinde olduğu ve cezai ehliyetinin tam olduğu belirtildi.

Başak Cengiz'in ailesinin avukatı iki ayrı Adli Tıp Kurumu raporunda da sanığın akli dengesinin yerinde çıktığını belirterek, "Sanık avukatlarının yeniden rapor alınması talebi davayı uzatmaya yönelik bir taleptir. Biz Adli Tıp Kurumu raporları doğrultusunda karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Samuray kılıçlı cinayette ikinci duruşma

Duruşma öncesi konuşan anne Beyhan Cengiz adalete güvendiğini söyledi.

'BUNUN NERESİ HASTA'

Mahkemede konuşan Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz, "Zalimin ailesi hukuk eğitimi almış. Ailesinin verdiği beyanların tam tersini beyan ediyor. Zalimin ailesi çocuklarının hasta olduğunu bilseler tedavi ettirirlerdi. Para ve hukuk güçleriyle yavrumu yem etmesinler. Ben tıp eğitimi almadım ama sanık şu an pür dikkat dinliyor. Taşkınlık yapmıyor. Bunun neresi hasta"  ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz'in nişanlısı Mahir Mızrak ise "Davanın sonuçlanmasını istiyorum" dedi. 

Baba Avni Cengiz söz alarak  "Adli Tıp Kurumu'nun raporunun doğru olduğuna inanıyorum. En kısa sürede en ağır cezayı almasını istiyorum" şeklinde konuştu.

'ŞEYTAN 12 SAAT İNTİHAR ET, CİNAYET İŞLE DİYOR'

Bu sırada sanık Can Göktuğ Boz, dosyaya gelen raporlarla ilgili, "Önceki duruşmada verdiğim ifademi tekrar ederim. Şeytan her gün 12 saat bana intihar et diyor, cinayet işle diyor. Eğer cinayet işlemezsem şeytan beni öldürmekle tehdit ediyor" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı sanığa; '12 saat mi? Diğer 12 saat ne yapıyor?' sorusunu yöneltti.

Sanık ise 'Diğer 12 saat uyuyorum' şeklinde cevap verdi.

Ardından sanık avukatı söz alarak: "Bizim mahkemeye sunduğumuz özel raporlar sanığı daha önce tedavi eden doktorların hazırladığı rapordur. Bir doktor sanığın daha önce hastaneye yatırma kararı veren doktordur. Bizim davayı uzatmak gibi bir derdimiz yok Bizim tek derdimiz Adaletin yerini bulması" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BİR İNSAN ÖLDÜRMEK İÇİN SOKAĞA ÇIKTI'

Duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasının hazır olduğunu söyledi.  Duruşmada mütalaasını okuyan mahkeme savcısı sözlerini şöyle sürdürdü.

'Olay öncesi bir çok kez psikolojik tedavi gördüğü anlaşılan Can Göktuğ Boz'un olay günü akşam saatlerinde öncesinden temin ettiği birçok bıçak ve kılıçlardan olayda kullanmayı planladığı, sap kısmı 20 cm, kesici kısmı 60 cm, olan samuray kılıcı olarak tabir edilen kılıcı yanına alarak bir insan öldürme saikiyle sokağa çıktığı, bu suç plan ve kastı içerisinde çevresine duyarlı şekilde sokak üzerinde beklerken sanığın daha önce tanımadığı Başak Cengiz'i gördüğü, maktulü tek başına ve savunmasız gördüğü, çevrede kalabalık olmadığını gözlemleyen sanığın kısa bir süre gözüyle maktulü takip ettiği, maktulü daha da savunmasız kılmak arkasından saldırmak adına maktulün sokaktan geçişini izlediği, hemen sonra maktulün arkasında ve çok kısa süre yürüyerek takip ettikten sonra, maktul ile arasındaki mesafenin kısalmasını fırsat bilerek bir anda koşarak ve herhangi bir duraksama ve iletişim içine girmeden ele geçen samuray kılıcı ile ilk olarak maktulün sağ arka yan tarafından yere paralel bir şekilde doğrudan maktule bu kılıcı iki eliyle tutarak sapladığı, sonra maktulün direnme hareketleri göstermesine rağmen sanığın durmadan toplamda 28 saniye boyunca maktulde 6'sı öldürücü toplamda 12 adet kesici delici alet yaralanması oluşturacak şekilde kılıç darbelerin devam ettiği'...

Haberin Devamı

Bu sırada mütalaada 'olayın oluş şekli' okunduğu sırada anne ve baba gözyaşlarıyla salonu terk etti. Salonda izleyici sırasında bir çok kişi mütalaa okunurken gözyaşlarını tutamadı. 

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET'

Duruşma savcısı mütalaayı okumaya devam ederek 'Sanığın cezai sorumluluğunun tam olduğunun kanaat edildiği, sanığın kendi kişisel arzularını bir insan öldürerek tatmin ettiği, bir insanı öldürmek için öldürdüğü, öldürme aletlerini de önceden temin ettiği, bir kurban olarak direnci daha düşük olacağı için bir kadın seçtiği. Daha güçlü darbeler indirme adına kılıcı iki eliyle tutarak 12 kez saplama ve vurma eylemleri itibariyle, "canavarca hisle ve eziyet çektirerek tasarlayarak kasten öldürme", "silahla tehdit" ve "izinsiz olarak bıçakları taşıma" suçlarından cezalandırılması talep edildi"

Haberin Devamı

Davada savcı, sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istedi.

Ardından söz alan Başak Cengiz ailesinin avukatları mütalaaya uyulmasını ve iyi hal indirimi yapılmamasını talep etti. Cengiz ailesi de mütalaaya katıldıklarını söyledi.

Anne Beyhan Cengiz, "Mütalaaya uyulsun. Öyle bir ceza alsın ki bundan sonra kimse kadınlara el kaldıramasın" diyerek; "Kötülüğün kol gezdiği dünyada sahipsiz kadınlara umut olmanızı istiyorum" ifadelerini kullandı.

'PİŞMANIM'

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan sanık Can Göktuğ Boz, "Mütalaaya karşı bir diyeceğim yok. Sadece pişmanım" dedi

Ardından sanık avukatları mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre isteyerek, sanık Boz'un yeniden Adli Tıp Kurumu'na sevk edilerek bir üst kuruldan rapor alınmasını talep etti.

MAHKEME DURUŞMAYA ERTELEDİ

Alınan taleplerin ardından kararını açıklayan mahkeme, son savunma için sanık avukatlarına süre vererek duruşmayı erteledi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Öte yandan mahkeme sanık avukatlarının talebini kabul ederek, sanık Boz hakkında nihai raporun hazırlanması için yeniden Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine karar verdi.

Samuray kılıçlı cinayette ikinci duruşma

Başak Cengiz'in nişanlısı Mahir Mızrak