12.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASLI ÖKTENER - İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) hem İzmir Seferihisar’dan hem de Aydın Kuşadası’ndan Yunanistan’ın Samos (Sisam) Adası’na ilk seferlerini 422 yolcusuyla 6 Nisan’da geçekleştirdi. Seferihisar Sığacık Teos Marina’dan kalkan İDO EGE deniz otobüsünün misafirleri arasında biz de vardık.
Peki, Samos’ta ”kapıda vize” uygulamasından yararlanan Türk vatandaşı olarak yolculuğum nasıl geçti, hemen anlatayım…
VİZE ÜCRETİ 85 EURO
Öncelikle Samos vizesi başvuruları akredite seyahat acenteleri ve vize başvuru merkezleri aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Kapı vizesi için ziyaretçilerden en az 6 ay geçerliliği olan pasaport, 2 güncel biyometrik fotoğraf, seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyenin bulunduğu 3 aylık banka hesap dökümü, otel rezervasyonu, feribot bileti, seyahat sağlık sigortası, kimlik fotokopisi ve İngilizce başvuru formu isteniyor.
Seyahat edilecek tarihten en geç 4 gün önce evraklar ve 85 euro vize ücreti, kargoyla ya da acenta aracılığıyla teslim edilebiliyor.
7 GÜN SEYAHAT HAKKI
Vize evrakları 0-18 yaş için de aynı, ücreti ise 25 euro. Tek girişli olan kapı vizesi ile en fazla 6 gece 7 gün seyahat hakkınız var. Türk turistler, Sakız, Midilli, Rodos, Samos, Kos, Meis, Patmos, Leros, Kalimnos, Simi adalarını kapıdan kapıya vize alarak ziyaret edebiliyor. Ancak bu vize ile Yunanistan anakarasına giriş yapmanız mümkün olmuyor. Her ada için de ayrı vize ücreti de talep ediliyor.
2 NOKTADAN GEMİ
Samos seferleri için biletler, egeadalari.ido.com.tr adresinden online olarak temin edilebildiği gibi Seferihisar Sığacık Teos Marina ve Kuşadası Ege Port içerisindeki İDO satış ofislerinden, yetkili acentelerden ve 444 44 36 numaralı çağrı merkezinden de alınabiliyor.
Seferihisar-Samos sefer bilet ücreti aynı gün dönüş yapılması durumunda gidiş-dönüş 35 euro, farklı gün dönüş yapılması durumunda ise 45 euro. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Kuşadası-Samos seferleri ise aynı gün dönüş yapılması durumunda 41, farklı gün dönüş yapılması durumunda da 52 euro oluyor. Ve yolculuk buradan da yarım saat kadar sürüyor. Özel yapım gemilerle seyahat oldukça keyifli, dalgaları hissetmiyorsunuz bile…
CİHAZ BOZULDU
Seferihisar’da pasaport kontrolü ve gemiye biniş kısmında bir sorun yaşamadık. Ancak Samos Limanı’nda süreç pek de kolay işlemedi. Yeşil ve gri pasaport sahipleri ile Schengen vizesi olan yolcular kolayca adaya geçerken biz bordo pasaporta sahip toplam 8 yolcu, evraklarımızın Yunan polisi tarafından incelenmesi, parmak izimiz alınırken cihazın bozulması ve sistemde yaşanan arıza nedeniyle 2 saat bekledik. Yetkililer, vize için ön onay alınsa da Yunan polisinin kapı kontrolünde uygun görmediği kişilere vize vermeme riskinin bulunduğunu da söyledi. İşlemlerin diğer adalarda daha kolay yapıldığını Samos’ta da eksikliklerin zamanla giderileceğini ifade etti.
4-5 GÜNLÜK TATİL 7000 LİRA
Samos’ta günlük konaklama 25-30 euro’dan başlıyor. Adaya sıkça geldiğini belirten bir ziyaretçi, mayısta 25 günlük konaklama için 2 kişi, kahvaltı ve yemek hariç 1000 euro ödediğini belirtiyor. Adada bir öğün yemek ücreti 15-40 euro arasında. 4-5 günlük Samos tatili konaklama ve yemek dahil kişi başı 7000 lira. Yemek yediğimiz plaja sıfır restoranda ise peynirli Yunan salatası 9 euro, alkolsüz içecekler 2.70 euro, 1 kadeh şarap 3 euro, 1 kadeh uzo 3.50 euro’dan satılıyor. Deniz ürünleri fiyatları 12-21 euro, et yemekleri ise 12-30 euro arasında. Hatırlatmak gerek Çeşme’deki restoranlarda kültür balığı porsiyonu 400-500 liradan başlıyor.
HAFTANIN 3 GÜNÜ SEFER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 1987 yılında Marmara Denizi’nde yolcu ve araç taşımacılığı yapmak için kurulan İDO, bugün 44 gemiyle, 35 iskelede yıllık 115 bin seferi 1200 personelle gerçekleştiriyor. İDO Genel Müdürü Murat Orhan, bayram tatili boyunca Samos seferi için yoğun talebi karşılamak için sefer yapmaya devam edeceklerini belirtti, “Başlangıçta haftanın 3 günü sabah gidiş ve akşam dönüş şeklinde gerçekleşecek olan seferlerimiz, sezonda haftanın her günü sabah gidiş, akşam dönüş olarak gerçekleşecek. Samos seferlerimize ilaveten yine Ege Bölgesi’nde farklı üç hatla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu hatlarla ilgili gelişmeler olgunlaştıkça paylaşacağız” dedi.
ADADA NELER YAPILIR?
10.00 sularında geldiğimiz Samos’a adım attığımızda saat maalesef 12.00’ye yaklaşıyordu. Dönüşümüz 17.00’de kalkan gemiyle olacağı için de pek çok yeri göremedik. Ancak hemen belirtelim seyahat acentesi ile adaya gelirseniz, otobüsle yapılan günübirlik turlara katılabilir, pek çok yeri ziyaret de edebilirsiniz. Mayıs ayında başlayacak sezona hazırlanan Samos’ta kullanılan para birimi euro. 3000 senelik tarihiyle yoğun bir kültürel miras biriktiren ada, Pisagor ve Ezop gibi önemli isimlere ev sahipliği yapmış. Kerkis Dağı’ndaki Pythagoras Mağarası’nın bir dönem Pisagor’un evi olduğu düşünülüyor. Ünlü matematikçinin adada bir heykeli de bulunuyor.
Pythagorion Samos’un en popüler yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Adanın aynı zamanda bilinen ilk yerleşim yeri ve 4 belediyenin en büyüğü. Yaklaşık 10 binlik bir nüfusa sahip.
Samos; Psili Ammos, Gagou gibi pek çok harika plaja ev sahipliği yapıyor. Kokkari’ye olan yakınlığından dolayı kolayca ulaşılabilen Tsamadou plajı ise şnorkelle dalış severlerin uğrak yeri. Plajın sağ bölümü aynı zamanda adanın resmi düzeyde tek çıplaklar plajı.
Adada görülecek diğer yerler arasında UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan Eupalinos Tüneli, Pisagor Arkeoloji Müzesi, Panagia Spilliani Manastırı ve Samos Şarap Müzesi de bulunuyor.
BAĞLARI VE BALIYLA ÜNLÜ
Samos’ta yaygın olarak zeytincilik, bağcılık ve arıcılığın yapıldığı dağ köylerini de keşfedebilirsiniz. Seramik üretimiyle de ünlü olan Manolates’e ulaşım için günübirlik turlara katılabilir, günlük 30 euro ücretle araç kiralayabilir, taksi tutabilirsiniz.