GündemSahte diş telleri dişsiz bırakabilir

Sahte diş telleri dişsiz bırakabilir

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Evde takılan, TikTok’ta modaya dönüşen ‘dekoratif diş telleri’nin içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle diş hasarlarına, şekil bozukluğuna ve ağız enfeksiyonlarına neden olabileceği açıklandı.

Sahte diş telleri dişsiz bırakabilir

Didem Seymen - Kalitesiz malzemelerden yapıldığı, dişlere, diş etlerine, dudaklara ve kemiklere zarar verdiği bildirilen ‘dekoratif diş teli modası’ gençler arasında yayılıyor. TikTok’ta sahte diş takılarının nasıl yapıştırılacağı ve takılacağına dair videoların yaygınlaşması ortodontistlerin tepkisine yol açıyor. Uzmanlar, evde takılan sahte tellerin içerdiği ağır metaller nedeniyle ağrılı diş hasarına, zararlı hizalama bozukluklarına ve ağız enfeksiyonlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. ABD’li Dr. Samuel Lee, “Diş minesi tekrar büyümez. Bir kez kırıldığında ve çatladığında, tamamen bitmiştir” dedi. Prof. Dr. Kerem Aras ile Diş Hekimi Pertev Kökdemir de konuyu Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘Bakteri plağı birikir’

Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Tedavi amaçlı takılan diş telleri dahi diş üzerinde normale göre daha fazla bakteri plağı birikmesine yol açar. Hastalarımız bu bakteri plağına bağlı olarak diş çürümesi olmaması için diş teli olmayan bireylere göre çok daha detaylı bir diş fırçalaması yapmak zorundadırlar. Ağızda yer alan her ek materyal diş ve çevre dokulara zarar verebilir. Bu nedenle aksesuar amaçlı diş teli takmak veya dişin üstüne altın veya gümüş materyal yapıştırmak kalıcı hasarlara sebep olabilir.”

‘Ağır metaller ölümcül olabilir’

İstanbul Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kerem Aras:Moda diş telleri, evde yapılacak bir uygulama olmamalı. Diş teli takmak için 5 senelik diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra doktora programına girip, 4 sene daha sadece bu konuda (ortodonti) eğitim görülmesi gerekiyor. Diş tellerinin gençler arasında sosyal statü amaçlı kullanılması söz konusu olmuş. Ama hijyenik olmayan şartlarda, dişe uygun yapışkanlar kullanılmadan yapıştırılan bu sahte teller, düşük maliyetli ağır metaller içerdiğinden sağlık açısından tehlikeli. Ağızda çözünen bir maddenin, vücuda yayılması çok ani olabilir. Tayland’da iki gencin sahte diş tellerinden enfeksiyon kapıp ölmesinden sonra sahte diş telleri yasaklanmış. Bizde de önlem alınmalı.”

 

 

 

Yazarlar