GündemSağlıklı yağlarla zayıflayın

Sağlıklı yağlarla zayıflayın

11.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li beslenme uzmanı Haylie Pomroy’un büyük ilgi gören Hızlı Metabolizma Diyeti adlı kitabının son aşamasında yağ yakımını hızlandırmak amaçlanıyor. Bayramda alınan kiloların rahatça verilebileceği diyet 4 hafta boyunca uygulanmalı

Sağlıklı yağlarla zayıflayın

ABD’li beslenme uzmanı Haylie Pomroy’un dünya çapında büyük ilgi gören Hızlı Metabolizma Diyeti, son aşamasında yağ yakımını hızlandırmayı vaadediyor. Üç aşamalı diyetin, stresi engelleme ve böbrek üstü bezlerini çalıştırma amaçlı olan birinci aşaması ve yağ depolarını kırıp kas yapmaya başlamanın hedeflendiği ikinci aşamasından sonra yağ yakımının hızlandığı üçüncü aşama bulunuyor. Bayramda alınan kiloların rahatça verilebileceği diyetin dört hafta boyunca uygulanması gerekiyor. İşte “Daha çok yiyin & daha çok kilo verin” sloganına sahip olan diyetin üçüncü ve son aşaması:

Cuma-cumartesi-pazar
Hızlı metabolizma diyetinin üçüncü aşamasını heyecan verici, lezzetli ve güçlü olarak tanımlayan Pomroy bu aşamada metabolizma hızının artmasına ve yağ yakımının hızlanmasına önem veriyor... Birinci ve ikinci aşamada dört gün boyunca yağ yenilmedikten sonra vücudun cuma cumartesi ve pazar günleri kalp dostu yağlara hazır olunduğunu belirten beslenme uzmanı bu sayede enerjiye dönüşecek besinlerin vücuda gireceğini de sözlerine ekliyor. Buna göre tüketilen yağlar enerjiye dönüşürken ikinci aşamada kırılan yağlar vücudun kullanımına hazır hale geliyor. Sağlıklı yağlar, glisemik indeksi düşük meyve ve sebzeler ve tiroit bezini çalıştırıcı besinlerin önerildiği üçüncü aşamada yağlı proteinler ve ham karbonhidratların ise makul miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. Karın bölgesindeki yağların azalması ve selülitli bölgelerin pürüzsüzleşmeye yaklaşması gibi değişikliklerin bu aşamada fark edilebileceğini belirten Pomroy diyeti uygulayanların bu dönemde iltifat almaya başlayacaklarının da garantisini veriyor. Beslenme uzmanı hızlı metabolizma diyetinin en önemli aşaması olan bu aşamanın birinci ve ikinci aşama yapılmadan bir anlamı olmayacağını da vurguluyor.

Vücut yağsız kalmamalı
Vücudun yağ alımı olmadan yağ yakmaya başladığı ilk dört günden sonra metabolizmanın uyarılması gerekirken Pomroy vücudun sürekli yağsız kalması durumunda yağ depolamaya başlayacağının altını çiziyor. Dolayısıyla üçüncü aşamada bol miktarda sağlıklı yağlar tüketilerek vücudun acil duruma geçmesi ve yağ depolamaya başlaması engellenmiş oluyor. Beslenme uzmanı bu durumu ‘para kazanmak için para sahibi olmak gerekir’ cümlesine benzetiyor. Ancak kızarmış yiyecekler ve yağlı peynirlerden alınan yağlar yerine avokado, kuruyemiş, zeytin ve susam gibi sağlığa faydalı yağları içeren besinleri tercih etmek gerekiyor. Sonuç olarak dört hafta boyunca farklı besin tipleri tüketilince metabolizmanın “kafası karışırken” Pomroy bu durumun kilo vermek için kilit bir nokta olduğunu da sözlerine ekliyor.
Yoğun ve güçlü olan bu aşamada sağlıklı yağlar beyine ve cinsel isteğe iyi geldiği gibi tiroit ve böbrek üstü bezlerinin çalışmasına da yardımcı oluyor. Üç gün boyunca daha enerjik hissedilirken vücut stres karşıtı hormonlar salgılamaya başlıyor. Pomroy hormon salgılanması ve yağ yakımının vücut için yorucu bir süreç olduğunu belirtirken bu dönemde açığa çıkan toksinlerin vücuttan atılması için bol su içmenin büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Terlemenin toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu bilinirken üçüncü aşamada saunaya girmenin de faydalı olabileceği bilgiler arasında.
Üçüncü aşamanın ‘birinci aşamanın yağ eklenmiş’ hali olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Pomroy diyeti uygulayacakları meyvelerin düşük glisemik indekse sahip olmamaları durumunda vücudun yağ yerine meyvelerden alınan şekeri yakmaya başlayacağı konusunda uyarıyor. Beslenme uzmanı her ne kadar keyifli olsa da bu aşamanın üç günden daha uzun süreyle uygulanmasının hızlı metabolizma diyetine zarar vereceğinin de altını çiziyor.

Haberin Devamı

1 gün nasıl geçiyor?

Tıpkı ilk iki aşamadaki gibi uyandıktan sonraki yarım saat içinde sağlıklı yağlar, protein, meyve, tahıl ve sebze içeren bir kahvaltı yapılması önerilirken kahvaltıda yenilebileceklere örnek olarak ıspanak, domates ve mantarlı omlet ve kızarmış tahıllı ekmek gösteriliyor. Kahvaltıda sebze yemenin kesinlikle atlanmaması gerektiği vurgulanırken ara öğünlerin menüsünde protein ve sebze bulunuyor. Öğle yemeği yağlı protein, sebze ve meyveden oluşurken akşam yemeğinde aynı menüden meyve çıkarılıp isteğe bağlı olarak tahıl ekleniyor.

Yemek listesi

Sağlıklı yağ içeren besinler: Kuruyemiş, avokado, hindistan cevizi, zeytin, zeytinyağı
Yağlı proteinler: Somon, humus
Glisemik indeksi düşük meyveler: Ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, greyfurt, limon
Glisemik indeksi düşük sebzeler: Enginar, fasülye, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, patlıcan, ıspanak
Ham karbonhidratlar: Arpa, yulaf, tahıllı ekmek
Tiroit bezini çalıştıran besinler: Karides, hindistan cevizi yağı, ıstakoz

Menü örneği:
Cuma:
l Kahvaltı:
Bir dilim tahıllı ekmek, yarım avokado, domates ve salatalık
l Ara öğün:
Limon dilimleriyle 50 gram karides
l Öğle yemeği:
Tavuk veya hindi ve zeytin ve domatesli salata
l Ara öğün:
Kereviz ve humus
l Akşam yemeği:
Tavada hafif kızartılmış susamlı tavuk

Cumartesi:
l Kahvaltı:
Meyveli, yulaflı ve kuruyemişli soğuk içecek
l Ara öğün:
Deniz tuzu eklenmiş yarım avokado
l Öğle yemeği:
Hindiba ve ton balıklı salata
l Ara öğün:
55 gram badem
l Akşam yemeği:
Fırınlanmış somon ve tatlı patates

Pazar:
l Kahvaltı:
Yumurta, domates ve tahıllı ekmek
l Ara öğün:
55 gram antep fıstığı
l Öğle yemeği:
Karidesli salata
l Ara öğün:
Üç yumurtalı salata
l Akşam yemeği:
Karides ve hafif kızartılmış sebzeler

Haberin Devamı

Üçüncü aşamada rahatlamak önemli

Kardiyo çalışılması içeren birinci ve ağırlık kaldırma içeren ikinci aşamadan sonra Pomroy üçüncü aşamada vücudu rahatlatacak aktiviteler öneriyor. Yoganın iyi bir seçenek olduğunu belirten beslenme uzmanı derin nefes alıp verme ve masaj yaptırmanın da kan akışını artırdığı için uygun olduğunu sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

BİTTİ