19.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu hafta içinde Çin’den Sinovac aşısı gelmesini beklediklerini söyleyen Koca, “10 milyon doz aşıyı bu hafta bekliyoruz” bilgisini paylaştı. Koca, Sinovac’ın CoronaVac aşısının Türkiye’de üretimi için yetki verildiğini ancak gelecek birkaç ay içinde hemen üretime geçilmesinin beklenmediğini ifade etti.
Prof. Şahin geliyor
Sağlık Bakanı Koca, haziranda 30 milyon doz BioNTech aşısı geleceğini eylül ayına kadar 60 milyon doz aşının daha tedarik edileceğini de açıkladı. BioNTech aşısını geliştiren şirketin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin de perşembe günü çevrim içi düzenlenecek Bilim Kurulu Toplantısı’na katılarak tedarik süreci hakkında bizzat bilgi vereceğini söyleyen Koca, “Temmuz, ağustos ve eylül aylarında olmak üzere ciddi bir miktarda toplamda 90 milyonu aşan doz için anlaşmalar yapıldı. Onları da Uğur Hoca’nın ağzından 84 milyon duysun istiyorum. Bilim Kurulu’na video konferansla katılmasını bekliyoruz. Uğur Hoca ne zaman ne kadar aşı gönderileceğini söyleyecek” dedi. Şahin’in haziran başında aşı kampanyasına destek vermek için de Türkiye’de olacağını duyuran Koca “Yani aşı kampanyasını güçlü yapmak istiyoruz. Uğur Hoca’yı da davet ettik. Bilim Kurulu toplantısında kendisinden ne zaman geleceğini duyarsınız” dedi.
Toplumsal bağışıklık
Sağlık Bakanı, aşı takvimindeki hedefin haziran ayı sonunda 18-20 yaş üstü herkesin aşıya erişimini sağlamak olduğunu söyledi. Koca, haziran ve temmuz aylarında yapılacak aşılarla birlikte, Türkiye’de toplumsal bağışıklığın yaz aylarından yakalanabileceğini de belirtti. Koca, yerli aşı için ağustos ayını işaret ederek, “Yerli aşıda Faz3 çalışmalarına Haziran başında muhtemelen başlamış olacağız. Ağustos ayı içinde de aşımız inşallah hazır olacak” dedi. Yerli aşının Faz 3 çalışmalarında plasebo yerine Sinovac aşısının kullanılacak olmasına ilişkin soruyu “Memlekette bu işi en iyi bilen insanlar yönetiyor. Faz 3 safhasını aynı şekilde yine Serhat Hocalar planlıyor. Bilim ne diyorsa biz o doğrultudayız. Alması gereken kişiyi siz plaseboyla 2-3 ay oyalarsanız, o dönemde de hasta olursa etik anlamda Helsinki Sözleşmesi gereği doğru olmuyor” diye yanıtladı.
Sokaklar yine doluydu
Türkiye’de 17 günlük tam kapanmanın sona ermesinin ardından vatandaşlar, parklara, sahillere akın etti. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte İstanbul’da sokaklarda caddelerde ve meydanlarda yoğunluk dün de normal günleri aratmadı.
Buzdolabında 1 ay saklanabilecek
Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 karşı geliştirilen BioNTech-Pfizer aşısının normal buzdolabı koşullarında 1 aya kadar muhafaza edilebileceğini bildirdi. Aşıların saklama koşullarına ilişkin ilave çalışma gerçekleştirildiğine işaret edilen EMA açıklamasında, derin dondurucudan çıkartılan açılmamış aşı şişelerinin 2 ile 8 derecede normal buzdolabı koşullarında 5 gün yerine 31 güne kadar muhafaza edilebileceği belirtildi. AB’nin opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 2.4 milyar dozluk aşı alım sözleşmeleri bulunuyor.