12.06.2012 - 15:55 | Son Güncellenme:
SABRİ ÜLKER VEFAT ETTİ
Ülker Grubu'nun kurucusu işadamı Sabri Ülker İstanbul'da 92 yaşında hayatını kaybetti.
Ülker’in naaşı, yarın Fatih Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı’na defnedilecek.
Yıldız Holding’den yapılan açıklamaya göre, bugün vefat eden Sabri Ülker, son günlere kadar fikirleriyle Ülker Grubu’na yol göstermeye devam etti. Sabri Ülker’in Ahsen Özokur ve Murat Ülker adında iki çocuğu var.
2000 yılında Ülker Grubu’nun onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker’den yönetim bayrağını, Holding İcra Kurulu Başkanlığı’nı üstlenen oğlu Murat Ülker aldı.
Eşi Güzide Ülker’i 2010 yılında kaybeden Sabri Ülker, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra, toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak konusunda da öncü rol üstlendi.
Açıklamaya göre, Sabri Ülker başarısının sırrını şöyle anlatıyordu: ”Başarının temelinde önce bıkmadan, usanmadan çalışma gelir. İkincisi dürüst çalışma, üçüncüsü ise kaliteli çalışmadır. Üretilen bir malın iyi olması, müşteriye cevap vermesi, yani aldığı paranın karşılığını vermesi gerekir. Dört, tanıtmaya çok önem verilmeli. Bunun üzerinde geniş bir şekilde durmak istiyorum. Reklama ilk günden itibaren önem verdik, şimdi de veriyoruz, daima vereceğiz. 1950’den beri Ülker’in reklamını yapmaktayız. Özellikle, kaliteli bir malın reklamı yapıldığı zaman, elde edilen netice büyük oluyor.”
SABRİ ÜLKER KİMDİR?
Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye’nin öncü girişimcilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım’da doğdu. Ailesi 1929 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleşti. Kadırga İlkokulu’ndan sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne kaydolan Sabri Ülker, orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi’ne gitti. Ortaokulu Bilecik’te, liseyi Kütahya’da okudu. Yüksek öğrenim için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli’sine kaydolduğunda 2. Dünya Savaşı da başladı. Sabri Ülker, yüksek öğrenimini bitirdiğinde savaş sona erdi.
Sabri Ülker, bisküvinin tadını unutan çocuklar için bisküvi üretmeye karar vererek, 1944 yılında Eminönü’ndeki Nohutçu Han’da küçük bisküvi atölyesini satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü’ndeki Takkeci Camisi’nin yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurarak bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Ürünlerin nakliye farkı alınmadan, fabrika fiyatına esnafa ulaştırılmasını sağladı.
Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa’daki yerine taşındı. 1970’te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda’yı Ankara’da kurdu. 1974’te Ülker’de ilk bisküvi ihracatını başlattı. 1979’da İstanbul’da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl, uluslararası firmalarla rekabet edebilmek için büyük bir öngörüyle Ülker’de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu. 1980’lerden itibaren Ülker’in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. Aynı senelerde Ülker’in dünyaya entegre olmasına ön ayak oldu. 1992’de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı. 1996’da da süt endüstrisine girildi. 2000 yılında Ülker’in onursal başkanlığını üstlenen Sabri Ülker yönetimi Murat Ülker’e devretti.
Sabri Ülker, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri için çalışmalarda da bulundu.
Türkiye’nin eğitim altyapısını güçlendirmek için pek çok çalışmaya ön ayak olan Sabri Ülker, Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği